29 Aralık 2016 16:06

'AKP parmak hesabı ve zorbalıkla maddeleri geçiriyor'

Anayasa görüşmelerini değerlendiren CHP’nin Eski Anayasa Komisyonu Üyesi Ali Özgündüz, ‘AKP parmak hesabı ve zorbalıkla maddeleri geçiriyor’ dedi.

Paylaş

Şerif KARATAŞ
İSTANBUL

AKP ve MHP’nin uzlaştığı ve komisyonda görüşmeleri süren anayasa değişiklik teklifi için  CHP’nin Eski Anayasa Komisyonu Üyesi Ali Özgündüz, AKP’nin komisyonu iç tüzüğe aykırı bir şekilde çalıştırdığını söyledi. Özgündüz, “AKP şu an parmak hesabıyla biraz da zorbalıkla patır patır maddeleri geçiriyor” dedi.

Eski Savcı aynı zamanda CHP PM Üyesi ve Mecliste 24. dönemde CHP’nin Anayasa Komisyon üyeliğini yapan Ali Özgündüz komisyonda görüşülen teklifi gazetemize değerlendirdi.

Teklifin gayrimeşru olduğunu anlatan Özgündüz, teklifle Anayasa’nın değiştirilmez ilkelerinin ihlal edildiğini ifade etti. Anayasa’nın ikinci maddesinde yer alan ‘Türkiye Cumhuriyeti hukuk devletidir’ ilkesinin teklifle kaldırılacağını belirten Özgündüz, “Hukuk devleti olması için, içinde güçler ayrılığının olması gerekiyor. Bu anayasa teklifi güçler birliği rejimini getiriyor. Yani yargı bağımsızlığını bitiriyor. Yasama, yürütmeyi tek kişide birleştiriyor” dedi

Teklifle, cumhurbaşkanına tanınan yetkilerin ‘normal demokrasilerde olmayan yetkiler’ olduğuna dikkat çeken Özgündüz şunları söyledi: “Anayasa Mahkemesinin üyeleri ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyelerinin atamasıyla, yargıyı tamamen kendisine bağlıyor. Dolayısıyla yargılanması neredeyse imkansız hale getiriliyor. Bu düzenlemeler totaliter rejimlerde olan düzenlemelerdir. Demokrasilerde böyle bir şey yok.”

‘MECLİSTEN GEÇMEMELİ’

Teklifin Meclisten geçmemesi gerektiğini ifade eden Özgündüz, “Aklı başında olan hiçbir parlamenter buna evet dememeli. Oradan geçerse de halk buna geçit vermemeli. Çünkü geçit vermek demek, 1923’te kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin ruhuna Fatiha, yeniden saltanatlığa dönüştür. Kaldırılan saltanatlığı yeniden getirilmesidir Bu millet Cumhuriyetle birlikte özgür yurttaş oldu. Tekrar birilerinin kapı kulu olmayı istemez diye düşünüyorum” diye konuştu.

Anayasa Komisyonunun işleyişi ve tartışmalara ilişkin de konuşan Özgündüz, şu değerlendirmelerde bulundu: “AKP şu an parmak hesabıyla, biraz da zorbalıkla patır patır maddeleri geçiriyor. İç tüzüğe aykırı olarak gidiyor. İç tüzüğe göre komisyon üyesi olsun ya da olmasın her milletvekili komisyondaki teklifler ve tasarılar üzerine konuşabilir. Bu konuşma hakkını AKP kısıtlıyor. Yeterlilik önergesi veriyor. Böyle bir şey olmaz. Bu tüzüğe ve usule aykırıdır.”

'AKLA ZİYAN'

OHAL’in olduğu, Mecliste bulunan HDP’nin eş genel başkanlarının ve milletvekillerinin tutuklu olduğunu hatırlatarak, böyle bir ortamda anayasa değişikliğinin yapıldığını sorduğumuz Ali Özgündüz şu ifadelerle yanıt verdi: “OHAL döneminde başka bir  siyasi partinin genel başkanları ve milletvekilleri tutukluyken anayasayı yapmak akla ziyandır. Mesela diyelim 330’u bulması halinde referanduma gidilecek, 329’da kalırsa reddedilmiş olacak Yani bir milletvekilinin oyu ne kadar önemlidir. Şu an çok sayıda HDP’li milletvekili tutukludur. Böyle bakın bir tek oyla geçip geçmemesi ulusun kaderiyle ilgilidir. Ve bu ortamda bu anayasa yapılıyor. Bu açıdan bu anayasa gayrimeşrudur.” Özgündüz “Türkiye’nin ihtiyacı olan öncelik güvenliktir, iç barıştır, toplumsal barıştır. Uzlaşmadır, kardeşliktir. Sınırlarımızın korunmasıdır. Cihatist, etnik bölücü örgütlere karşı savunmamızı sağlamamız gerekiyor. Bunlar olmadan bu ortamda anayasa yapmaya  çalışmak bana göre ülkeye ihanettir.”

CHP’nin antidemokratik uygulamaları ve komisyonda yaşanan tartışmaları mümkün olduğunca kamuoyu ile paylaşmaya çalıştığını da anlatan Ali Özgündüz, “Yarın da bunu Genel Kurulda gösterecektir. Eğer Genel Kurulda geçerse, referandumda geçmemesi için alanlarda çalışmasını sonuna kadar yapacaktır CHP” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Kadın tutuklulara ceza tehdidiyle baskı iddiası

SONRAKİ HABER

Erdoğan: Ateşkes 24'ten itibaren devrede olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...