29 Aralık 2016 14:12

Yarı aç yarı tok yaşamak...

Kocaeli’den kadın bir metal işçisi, asgari ücrette emekçilerin taleplerini karşılamayan zam oranına ilişkin düşüncelerini Evrensel’e yazdı.

Paylaş

Kadın Metal İşçisi
KOCAELİ

Asgari ücret belirlendi belirlenmesine fakat yine biz işçilerin talepleri göz ardı edilerek işveren nasıl istediyse o şekilde belirlendi. Net 1404 lira olan asgari ücret ülkemizdeki en asgari yaşam şartlarının da koşullarını belirlemektedir, yani bizim ülkemizin yüzde 60’ının geçim şartlarını belirleyecek rakam için bakan işverenemizin dünyadaki rekabet gücünü destekleyen bir rakam olması gerektiği söylüyordu. Biz kadın metal işçileri olarak ise bakana soruyoruz memlekette her gün bombaların patlamasına sebep olan politikalarınız bizi bir çıkmaza sürüklerken gerek ülke içinde gerek ülke dışında savunma ve savaş sanayisine ayırdığınız bütçeden bizler yararına bir şey çıkmadığını bir kere daha gördük. Aldığımız rakam ile bir ay içinde hem faturalı ödeyip hem mutfak masraflarını çıkarmak sizin için patronların rekabet gücünden daha az önemli biliyoruz peki haktan hukuktan alınterinin yüceliğinden dem vururken sizler bizim yaşamımızı 1404 lira ile nasıl sürdürebileceğiz?

Enflasyon yüzde 6,5 diyorsunuz bir sene içerisinde elektriğe yüzde 40 zam doğlagazı ateş pahası yapıyorsunuz değil üstümüze başımıza bir şey almak sene içinde borçsuz yaşayamadığımız tek gün yokken nasıl da bu rakamı geçinmeye yeter görüyorsunuz sizlerin vekil bakan maaşlarınızın kaçta kaçına denk geliyor bu asgari ücret düşünebiliyor musunuz?

Bu rakam belirlenirken patronlar Suriye’de savaş var etkileniyoruz diyorlar. Etkilendiğiniz doğru fakat siz Suriye’den gelen göçmen işçileri ancak ucuz emek gücü olarak kullanarak etkilendiniz. Bizleri de sınıf kardeşlerimizle düşman ederek gücünüze güç kattınız onların maaşını düşük tutarak bizi işten atmayla tehdit ettiniz şimdi siz mi biz mi etkilendik Suriye’deki savaştan ki asgari ücreti belirlerken dahi Suriyelileri öne atıyorsunuz

Bizler soruyoruz eğer kolaysa siz geçinin 1404 lirayla patronlar bizlerin fabrikada 1 dakika kaybetmesine bile tahammül edemezken bizim ürettiğimizin yüzde 5’ini bile bize öderken onda da açlığa mahkum etmek patronların da patronlardan yana tavır alan hükümetin de fıtratında var. Bu kış günlerinde doğalgazı açarken, sobayı yakarken bile 10 kere düşünmemize sebep olan asgari ücret bizleri görünen o ki yine yarı aç yarı tok yaşamaya mahkum edecek.

ÖNCEKİ HABER

Sınıra zırhlı askeri araç sevkiyatı

SONRAKİ HABER

İstanbul genelinde elektrik kesintisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...