29 Aralık 2016 13:52

Tok açın halinden ne anlar?

‘Az veren candan çok veren maldan’ diyen Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müzezzinoğlu’ya işçiler 'Tok açın halinden ne anlar?' yanıtı verdi.

Paylaş

Asgari ücrete düşük zam yapılmasına tepki gösteren işçiler, “Az veren candan çok veren maldan” diyen Bakana şu yanıtı verdi: “Tok, açın halinden ne anlar?”

Bir Ford Otosan İşçisi, “2016 yılında asgari ücret dolar bazında 48 dolar azalmış. Yani bu zam 2017 yılının değil 2015 yılının asgari ücreti çünkü değeri ancak o yılın alım gücüne denk geliyor. Şimdi ekonomik krizi, savaşı bahane edip zammı bu şekilde belirliyorlar. Bu rakam Türk-iş’in belirlediği açlık sınırının dahi altında zaten yoksulluk sınırına işçiler yaklaşamıyor bile. Asgari ücret en az 2 bin lira olmalı ki işçi az çok nefes alabilsin. Asgari ücrete yapılan artış bizim 2017 yılı Eylül ayında başlayacak sözleşme görüşmelerimizi de etkileyecektir. Yine aynı gerekçelerin yanına asgari ücrete bir yıl için yapılan yüzde 8’lik zammı da koyarak ücret artışını baskılamaya çalışacaklar” şeklinde konuştu.

Yıldız Entegre İşçisi, “Hükümet yine patronları memnun etti. Ben bu yaklaşımını ‘aman patronlar mutsuz olmasın’ şeklinde değerlendiriyorum. Asgari ücret görüşmeleri sürerken her zaman işçilerin talepleri karşısında yaklaşım ‘artış yüksek olursa işten çıkarmalar yaşanır’ oluyor. Kimsenin işçinin halini dert edindiği yok. En az 2 bin liraya çıkmalıydı ki asgari ücret alan bir kişi evini geçindirebilsin” diye konuştu.

Asgari ücretin doların yükselmesiyle zaten eridiğini dile getiren bir Bosch işçisi “Bu zam yetersiz ve çok kötü. Bursa’da saat ücreti en iyi olan Bosch fabrikasında bile aramızdaki fark 350-400 lira. 1800 lira ortalama alan genç işçilerin maaşları Tofaş, Renault, Coşkunöz ve diğer fabrikalarda daha düşük. Biz işçiler sendika gözetmeksizin toplu sözleşmemize sahip çıkıp, sendikalara baskı uygulamamız lazım” dedi.

Esenyurt’tan tekstil işçisi Zeynep “Eğer onlara göre bu para yeterliyse buyursun tepe tepe kullansınlar. Duydum ki bakan ‘Az veren candan, çok veren maldan’ demiş, ben de bir atasözüyle karşılık vereyim: ‘Tok açın halinden ne anlar?’ Bu kadar da olmaz diyorum, yeter diyorum” dedi.

Sunny Atmaca Elektronik’te çalışan bir kadın işçi ise “Kaşıkla verip kepçeyle alıyorlar, her şeye bol bol zam, ücretlere kaşığın ucuyla. Kiralar çok yüksek, çocuk okutuyoruz” dedi.

Tekstil işçisi Şengül ise şunları söyledi: “Ne zaman işçinin yanında oldular ki şimdi olsunlar? Türkiye büyüyor, kalkınıyor diyenlere soruyorum, bu nasıl kalkınma, büyüme, biz niye hiç hissetmiyoruz? Allah çoluğu çocuğu olan arkadaşlarıma yardım etsin. Verdikleri yüz lira yarın yeni yıl geldi diye yapacakları zamlarla iki gün içinde eriyip gidecek.”

Eurotex'te çalışan bir kadın işçi “Tek başıma iki çocuk bakıyorum. Okula gidiyorlar. Onların bir sürü masrafı var. Benim gibi ev geçindiren binlerce insan var. Bir bu ücret yetmiyor, yetmez de” dedi.

Bursa Gül Tekstil’de çalışan dokuma işçisi tepkisini şöyle dile getirdi: “Hepimiz dört gözle bu zammı beklerken açıklanan çok komik bir rakam oldu. Fabrikada günlerdir zam yapılmayacak denilerek işçileri düşük zamma alıştırdılar. Vekiller, kendileri söz konusu olunca bir kerede asgari ücretten fazla zam yapıyorlar, bize gelince de ülke batar diyorlar yazıklar olsun.” (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

IŞİD sınıra 8 kilometre uzaklıkta bomba yüklü araç patlattı

SONRAKİ HABER

Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Lavrov'la görüştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...