29 Aralık 2016 11:09

İHD'den hapishanelerdeki hak ihlallerine dair rapor

İHD, Marmara Bölgesi'nde bulunan hapishanelerdeki hak ihlallerine ilişkin rapor hazırladı.

Paylaş

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi (İHD), Hapishane Komisyonunun hazırladığı Ekim, Kasım ve Aralık aylarını kapsayan, Silivri, Tekirdağ, Edirne, Kepsut, Bandırma, Menemen, Maltepe ve Bakırköy Hapishanelerindeki hak ihlallerini içeren rapora ilişkin basın açıklaması yaptı. 

MAHPUSLARIN İFADELERİ RAPORDA YER ALDI

Raporu okuyan İHD İstanbul Şubesi Hapishane komisyonu'ndan Mine Nazari, ilk olarak Tekirdağ 1 ve 2 No'lu F tipi Yüksek Güvenlikli hapishanesinden söz ederek hak ihlallerine ilişkin gözlem sırasında elli kadar mahpusla görüşüldüğünü, hepsinin detaylı raporda yer aldığını aktardı. Nazari, mahpusların ortak yakınmalarını ise şöyle sıraladı; "Kötü muamele ve işkence, sürgün ve sevkler, ortak sohbet hakkının kullandırılmaması, keyfi oda aramaları, özel eşyalara el konulması, mektupların gönderilmemesi, resmi kurumlara gönderilmek istenen faks ve dilekçelerin iletilmemesi, oda değiştirme taleplerinin kabul edilmemesi, hastahane sevk taleplerinin yerine getirilmemesi."

Gözlem ve raporlarda mahpusların ifadeleri de yer aldı. Tekirdağ 2 No'lu F tipinden mahpus Zeki Bayhan'ın dilekçelerine el konulduğu, mektupları geç teslim edildiği ve sayım sırasında elinde tesbih olduğu söylenerek darp edildiği belirtildi. Üç kişilik odada altı kişi kaldıklarını, üç kişilik yemek getirildiği ve Bayhan'ın etkinlikelere çıkartılmadığı ve kitap hakkının sınırlandığı rapordan aktarıldı. 
Tekirdağ 1 No'lu F tipinden Ali Gün Alkan'ın aktardıklarında ise sürgünle geldiği, darp edildiği halde doktordan darp raporu alamadığı ifade edildi. Üç kişilik yerde yedi kişi kaldıkları belirtilerek dört kişinin yerde yatmak zorunda kaldığı aktarıldı. 

'15 TEMMUZ'DAN SONRA BASKILAR ARTTI'

Bandırma 1 ve 2 No'lu T tipi kapalı hapishanelerinde yaşanan hak ihlalleri ve mahpus ifadelerinde ise belli sayıda mahpusla görüşüldüğü aktarıldı. Burada yaşanan sorunlar ise şöyle özetlendi: "Hapishane girişlerinde mahpuslara çıplak arama dayatılması, yeterli sağlık hizmetinin verilmemesi, kelepçeli tedavi dayatılması ve mektupların yerine ulaştırılmaması, dergi ve yayınların ise aylar sonra teslim edilmesi ve bu sorunların 15 Temmuz sonrası artması"

'MAHPUSLAR SAĞLIK HİZMETİ ALAMIYOR'

Balıkesir L Tipi Cezaevinden gözlemlerde ise ortak sorunlar; "Arkadaş görüşü yaptırılmaması, mektup ve dilekçelerin tehlikeli gerekçesiyle yerine ulaştırılmaması, dışardan gelen kitaplara el konulması, hijyen ve malzemelerin sağlanmaması, sağlık hizmetinin olmaması." Hapishanede sağlık sorunu yaşayan mahpuslar olduğu aktarılarak, Osman Pıdır, İran'lı Ali Emirhani, Abdülkadir Çağrılı'nın yeterli sağlık hizmeti göremedikleri ifade edildi. 

'DÜZCE'DEN İŞKENCE BAŞVURUSU OLDU'

Düzce T Tipi Hapishanesinde yaşanan işkenceyle ilgili İHD'ye başvuru olduğu ve detayları aktarıldı. Mahpus Mustafa Kendiş ile yapılan görüşmelerde baba Sefer Kendiş'in oğlu Mustafa dahil çok sayıda mahpusun işkence gördüğü yönündeki ifadeleri aktarıldı. Mustafa Kendiş'in ağzından ifadelerin okunduğu raporda Kendiş'in, "Aramada ayakkabımızın çıkartılması istendi. Müdürle görüşmek istedik. Her birimize 6-7 kişi düşecek şekilde görevliler tarafından darp edildik, ağrıdan uyuyamayan arkadaşlarımız var" sözleri aktarıldı. (İstanbul/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Fazıl Say, Mozart eserleriyle İKÜ sahnesinde

SONRAKİ HABER

Basın Konseyi: 2017'de gazeteci avı son bulsun

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...