29 Aralık 2016 10:52

Suriye’de ateşkes ilan edildi

Rusya ve Türkiye; Suriye hükümeti ile muhalefetin ateşkes kararı aldığını açıkladı. Suriye hükümeti Astana'daki görüşmelere katılacak.

Paylaş

Suriye’de hükümetle çihatçı muhalif gruplar arasında ateşkesin sağlandığı açıklandı.
İlk açıklamada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den geldi. Putin, Suriye hükümeti ile “muhalefet”in ateşkes anlaşması imzaladığını açıkladı. Putin, Şam ile muhalefet arasında üç belge imzalandığını belirtti: “İlk belge, Suriye topraklarında ateşkes sağlanmasıyla ilgili. İkinci belge, ateşkes rejiminin kontrolüyle ilgili önlemlere yönelik. Üçüncü belge ise Suriye’de çözüm için barış görüşmelerinin başlatılması hakkında bir bildiri.” 

PUTİN: ANLAŞMALAR KIRILGAN

Putin ayrıca, “Elbette, yapılan anlaşmalar kırılgan. Anlaşmaların korunması ve geliştirilmesi için özel önem gösterilmesi gerekiyor” dedi. Putin, Rusya, Türkiye ve İran’ın Suriye’de barışçıl çözümün garantörü olacağını da kaydetti. 

Rusya Devlet Başkanı, Savunma Bakanlığının önerisi üzerine Suriye’deki Rus askeri varlığının azaltılmasını kabul ettiğini de açıkladı. Putin, “Suriye hükümetine terörle mücadele desteği vermeyi sürdüreceğiz. Tartus ve Hmeymim’deki Rus askeri üslerinin geliştirilmesi konusundaki anlaşmalara da bağlı kalacağız” dedi.

DIŞİŞLERİ: SİLAHLI SALDIRILAR DURACAK

Türkiye Dışişleri Bakanlığının açıklamasında, “Suriye’de çatışan taraflar arasında, ülke genelinde 30 Aralık 2016 günü saat 00.00 itibariyle ateşkese gidilmesi hususunda bir mutabakata varılmıştır. Bu gelişmeyi memnuniyetle karşılıyoruz” denildi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Taraflar, bu düzenlemeyle, hava saldırıları dahil, silahlı saldırıları durdurmayı, kontrolleri altındaki bölgeleri birbirleri aleyhine genişletmemeyi taahhüt etmişlerdir. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından terör örgütü olarak kabul edilen gruplar bu mutabakatın dışındadır.”

SURİYE: NUSRA VE IŞİD YOK

Suriye ordusu da ateşkesi doğruladı. Devlet haber ajansı SANA’da yayımlanan haberde, “Suriye silahlı güçlerinin birden fazla cephede kazandığı zaferler ve ilerlemelerin ardından 30 Aralık 2016 saat 00.00’da yürürlüğe girmek üzere Suriye Arap sCumhuriyeti’nin tüm topraklarında kapsamlı bir ateşkes ilan edildi” ifadesi yer aldı. Haberde, el Nusra, IŞİD ve bu örgütlere bağlı grupların anlaşmaya dahil olmadığı belirtildi. 

Ateşkesin ardından Kazakistan’ın başkenti Astana’da planlanan görüşmelere geçilmesi bekleniyor.

ÖSO: ANLAŞMA KiMSEYi DIŞLAMIYOR

Muhalif grupların şemsiye örgütlerinden Suriye Ulusal Koalisyonu anlaşmayı desteklediklerini açıkladı. AFP’ye konuşan Koalisyon Sözcüsü Ahmed Ramadan, “Ulusal Koalisyon anlaşmayı destekliyor ve tüm tarafları uymaya çağırıyor” dedi. 

Sky News ise ‘muhalif kaynaklara’ dayandırdığı haberinde IŞİD’in anlaşma dışı kaldığını ancak ‘Hangi grupların anlaşma kapsamında olduğunun henüz net’ olmadığını duyurdu. 

Ankara’da salı günü Rus yetkilileriyle yapılan görüşmelere katılan cihatçıların çatı örgütlerinden ÖSO Temsilcisi Usame Ebu Zeyd ise, twittera “ateşkeste coğrafi dışlama olmayacak” diye yazdı. Ebu Zeyd, anlaşma metninin özellikle bir grubu dışlamadığını dedi. 

ÖSO ile bağlantılı silahlı gruplardan Fastakim’in liderlerinden Zekeriya Malahifji de, “Suriyeli isyancıların” Rusya ve Türkiye tarafından desteklenen ülke çapında ateşkese uymak için görüş birliğine vardıklarını söyledi.

Malahifji, Reuters’a yaptığı açıklamada ateşkesin yalnızca IŞİD kontrolündeki bölgelerde geçersiz olacağını belirtti. Suriye ordusu erken saatlerde yaptığı bir açıklamada ateşkese IŞİD, eskiden Nusra Cephesi olarak bilinen Fetih el Şam ve bunlarla bağlantılı grupların dahil olmayacağını belirtmişti.

El Cezire de, Moskova’da bulunan muhabiri ne dayandırdığı haberinde, anlaşma şartlarının belirsiz olduğunu, hangi ‘muhalif’ grubun Astana’daki görüşmelere katılacağının net olmadığını duyurdu. 

7 CİHATÇI ÖRGÜT İMZALADI

Rusya Savunma Bakanlığı ateşkes anlaşmasını imzalayan örgütleri açıkladı: 

Feylak el Şam: Halep, İdlib, Hama ve Humus'ta var. 4 bin militanı bulunuyor. 

Ahrar'uş Şam: Halep, Şam, Deraa, İdlib, Lazkiye, Hama ve Humusta var. 16 bin militanı var. El Nusra’nın müttefiki.

İslam Ordusu: Halep, Şam, Deraa, Deyrizor, Lazkiye, Hama ve Humus'ta var. 12 bin militanı var. El Nusra’nın müttefiklerinden, Suudi Arabistan destekli. 

Suvar el Şam: Halep, İdlib ve Lazkiye'de mevcut. 2 bin 500 militanı var. 

Ceyşul Mücahidin: Halep, İdlib ve Hama'da faaliyet gösteriyor, 8 bin militanı var. 

Ceyş İdlib: İdlib'de faaliyet gösteriyor, en az 6 bin militanı var. 

Cebhe eş Samiye: Halep, İdlib ve Şam'da faaliyet gösteriyor, yaklaşık 3 bin militanı var.

‘TÜRKİYE İLE KIRMIZI HAT’

Rusya Savunma Bakan Sergey  Şoygu, Bakanlık olarak Türkiye ile ‘kırmızı hat’ kurduklarını belirtti. Şoygu, “Savunma Bakanlığı, ateşkes anlaşmasının tüm koşullarının uygulanmasının ve anlaşmalarının denetiminin garantörü olan Türk tarafı ile iş birliğinin desteklenmesi amacıyla bugün itibarıyla kırmızı hat kurdu” dedi.

‘ESAD SEÇİMLERE KADAR BAŞKAN’

İngiliz Independent gazetesinin Moskova Muhabiri Andrew Osborn’un Rus kaynaklara dayandırdığı habere göre, Rusya ve Türkiye, Esad’ın devlet başkanlığı seçimine kadar görevde kalması ve Suriye’nin resmi olmayan bir şekilde, bölgesel güçlerin etkili olduğu alanlara bölünmesi üzerine anlaştı. Osborn’a konuşan kaynaklar, Rusya ve Türkiye’nin bir sonraki seçime kadar Esad’ın görevde kalması, sonrasında daha az kutuplaştırıcı bir isme yerine bırakması üzerinde mutabakat sağladıklarını söylüyor. Ancak Esad’ın en büyük destekçisi İran’ın ikna edilmesi gerektiği ifade ediliyor. 

ÇAVUŞOĞLU: REJİMİN GARANTİSİ RUSYA

AKP Hükümeti, ABD ve NATO’ya eleştirilerinin dozunu artırırken, Suriye’de Rusya çizgisine daha da yaklaşıyor. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu dün Esad Hükümetinin Astana görüşmelerine katılacağını doğruladı, “Ama biz aynı masaya oturmayacağız” dedi. Çavuşoğlu, “Suriye’de rejimin garantisi Rusya olacak” diye de ekledi. “YPG ve Hizbullah” gibi konulardaki belirsizlik de sürüyor. Öte yandan Türkiye ve Rusya’nın bir sonraki seçimlere kadar Beşar Esad’ın devlet başkanlığı görevini sürdürmesinde anlaştığı iddia ediliyor. Rusya’nın bu konularda net açıklamalar yapmaması ise dikkat çekiyor. 

‘REJİM İLE ANLAŞMAYI RUSYA YAPACAK’

A Haber televizyonunda soruları yanıtlayan Çavuşoğlu, Suriye hükümeti konusunda garantörlüğü Rusya’nın yapacağını söyledi. Çavuşoğlu, “Rejimin garantisi Rusya olacak. Rejim ile aynı anlaşmayı Rusya imzalayacak. Rusya ateşkesin ihlal edilmemesi ve ülke geneline yayılması için bunun garantörü olacak” dedi. 

Çavuşoğlu, Kazakistan’ın başkenti Astana’da yapılması planlanan Suriye görüşmelerine ilişkin de şu ifadeleri kullandı: “Rejim burada hangi düzeyde katılacak onu bilmiyoruz ama bu anlaşmaya göre her iki taraf müzakere heyetini kendisi belirleyecek. Rejimin de, değişik grupların da ateşkese uyması lazım. Suriye’deki tüm gruplar, Hizbullah da dahil, bu ülkeden ayrılmalı. Rejim ve muhalefet var. Bu basit bir siyasi sorun değil. Siyasi çözümü getirmek için çaba sarf ediyoruz. Biz Astana’da Esad ile masaya oturmayacağız. Öyle bir şey söz konusu değil. Bu konudaki tutumumuzu Rusya da biliyor. 600 bin kişiyi öldüren bir kişinin Suriye’de birlik beraberliği sağlayamayacağına inanıyoruz” diye konuştu. Ayrıca, “Terör örgütlerini o masada kabul etmeyeceğiz” diyerek YPG’yi işaret etti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Anayasa teklifi 18 maddeye düşürüldü

SONRAKİ HABER

Necmiye Alpay: Bu topraklarda bu dayanışma yıllardır yapılır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...