29 Aralık 2016 01:30

Asgari ücret bugün belirlenecek

Milyonlarca işçi ve emekçiyi ilgilendiren asgari ücret miktarı bugün yapılacak olan komisyon toplantısında kararlaştırılacak.

Paylaş

İşçi, patron ve hükümet temsilcilerinden oluşan ‘Asgari Ücret Tespit Komisyonu’ 2017 yılı asgari ücretini belirlemek için son toplantısını bugün yapacak. 

Patronları temsil eden Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) 2016’da AGİ’yle birlikte 1300 liraya çıkarılan asgari ücretin çok yüksek olduğunu ve ekonomik gelişmeleri ileri sürerek masada sıfır zammı dayatıyor. Masada işçi kesimini temsil eden Türk-İş ise 1600 lira ücret talebinde bulunuyor. Öte yandan DİSK net 2 bin lira isterken, Hak-İş’in ise merkezi bir açıklaması olmadı.

Hükümet ise bugüne kadar yaptığı açıklamalarda düşük zam sinyali verdi. 

EMEP: 2 BİN LİRA OLMALI VE VERGİ DIŞI BIRAKILMALI

Asgari ücretle ilgili gazetemize açıklama yapan Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, “Öncelikle asgari ücretin belirlenme koşullarının değişmesi gerekiyor” dedi. Patron örgütleri, sendikalar ve hükümetin içinde yer aldığı bir komisyonun, işçi sınıfı açısından adil olmayacağını ifade eden Gürkan, “Bu nedenle asgari ücret belirlenirken esas olarak işçi ve emekçilerin iradesinin yansıyabileceği bir mekanizmanın oluşması gerekiyor” diye konuştu. Asgari ücretin en alt sınır olacağını hatırlatan Gürkan, “Buna göre 4 kişilik bir ailenin asgari geçimini karşılayacak bir hesaplama sisteminin tercih edilmesi gerekiyor. Dolayısıyla bizim de Emek Partisi olarak, asgari ücretin 2 bin lira olması ve vergi dışında bırakılması yönünde çağrımız vardı. Bu çağrı işçilerin talepleriyle de birleşen bir çağrıydı” dedi. “2017 asgari ücreti aynı zamanda savaş ve rant bütçesi olan 2017 bütçesinin bir iz düşümüdür” diyen Gürkan, bundan dolayı bütçe çalışmalarıyla asgari ücretin birbirinden bağımsız ele alınamayacağını söyledi.

CHP: 1750 LİRA OLSUN

CHP Emek Büroları da Türkiye’deki bütün il başkanlıklarında asgari ücrete ilişkin basın açıklaması yaptı. CHP Ankara İl Başkanlığında yapılan toplantıya KESK, DİSK ve Birleşik Kamu-İş’ten temsilciler de katıldı. Burada açıklama yapan CHP İl Başkanı Adnan Keskin, “Dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 1432 lira, yoksulluk sınırı ise 4 bin 665 lira. Asgari ücretin satın alma gücü konusunda OECD ülkelerinin arasında 20. sıradayız. Şiddetli kur artışının da etkisiyle vatandaşın alım gücü düştü” dedi. Keskin, asgari ücretin 1750 lira olması gerektiğini vurguladı.

CHP İstanbul Sendikalardan ve Emek Bürosundan Sorumlu İl Başkan Yardımcısı İsmail Polat da yaptığı açıklamada “AKP iktidarının yarattığı düzende, birileri ayakkabı kutularına milyonlar saklarken, emekçilerin ayakkabı alacak durumu yoktur. Birileri Kaçak-Saraylarında binlerce liralık çaylar içip keyif çatarken, emekçiler evlerini ısıtacak faturaları ödeyemez durumdadır” dedi. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Böyle giderse kutuplaşmanın acısını hepimiz çekeceğiz

SONRAKİ HABER

İşyerinde ağır iş yükü evde kredi ve borç var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...