29 Aralık 2016 01:23

Böyle giderse kutuplaşmanın acısını hepimiz çekeceğiz

Bursa’daki metal ve tekstil işçileri geçen yılı ve gelecek yılı değerlendirdi.

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

2016 yılını geride bırakmaya sayılı günlerin kaldığı bugünlerde fabrikalarda geçen yılı ve gelecek yılı konuşmak için Bursa’da faaliyet gösteren metal ve tekstil fabrikalarında çalışan işçilerle konuştuk. Geçtiğimiz yıl metal direnişinde önemli rol oynayan otomotiv devi TOFAŞ işçileri, 2 bin kişiye yakın işçinin çalıştığı tekstil fabrikası ve Durmazlar Metal’de çalışan işçilerin ortaklaştıkları nokta ülkede yaşananların işçiler arasında kutuplaşmayı artırması. Sözleşme dönemlerinin yaklaştığına işaret eden işçiler, kutuplaşmanın işçileri birbirinden uzaklaştırdığını belirterek “Bu gidişat tehlikeli, acısını hepimiz çekeceğiz böyle giderse” uyarısında bulundu. 

HUZURLU ÇALIŞMA ORTAMI

Geçtiğimiz yıl metal fırtınasının öncülerinden olan TOFAŞ’ta çalışan bir işçi; “Her anlamıyla zor bir yıl geçirdik. Umarım bu zorluklar artık geride kalır huzur ortamı sağlanır ve bu ortamda herkes işine ekmeğine bakar” dedi. İşçi şöyle devam etti: “ERDEMİR’de imzalanan sözleşme (İlk altı ay için saat ücretlerine 2.25 zam) iyi duruyor ama içeriğinde ne var ne yok pek bilmiyoruz. Alınan zam net mi brüt mü burası önemli. Eğer işçinin maaşına direk yansıyacak rakamsa iyi görünüyor bizim için” dedi.

TOFAŞ’ın yeni işçi alımlarıyla yeni rekorlar kırmaya hazırlandığını belirten işçi, “Şu an günlük 1540 araç üretiyoruz. 2017 hedefi ise 1700’ün üzerine çıkmak. Bunun için de yeni işçi alımları oluyor. Geçenlerde 500 kadın işçi alındı bu alımda hedefledikleri plana ulaşmakta kararlı olduklarını gösteriyor. Alınan kadın işçiler son kontrol bölümünde çalıştırılıyor ağırlıklı olarak. Daha hassas ve dikkatli olduklarını düşündükleri için böyle bir şey yaptıklarını düşünüyoruz” dedi. TOFAŞ CEO’su Cengiz Eroldu’nun “Üretim hattı çok renklendi. Makyajlı genç kızlar çalışıyor” sözlerini sorduğumuz işçi şu yanıtı verdi: “Üretim hattı bu şekilde renklenmez eğer gerçek fabrikanın renklenmesini istiyorlarsa işçinin tüm haklarını eksiksiz aldığı ve baskının olmadığı bir ortam yaratsınlar. O zaman fabrika hiç ummadıkları kadar renklenir. İnsanların mutluluğu direk fabrikaya yansır. O yüzden bu sözleşme döneminde işçinin isteklerine kulak versinler sahte renklilik değil gerçek ve kalıcı renklilik hakim olsun fabrikaya.”

BU AYRIŞMANIN ACISINI HEPİMİZ ÇEKECEĞİZ

Fabrikada kimsenin bir şeyleri açık konuşmaya cesaret edemediğini söyleyen Durmazlar Metal işçisi; “İnsanlar korkuyor çünkü ola ki ters bir şey söylersem biri gider şikayet eder ondan sonra uğraş dur düşüncesinde. O yüzden de kimse bir şey konuşmaya cesaret edemiyor. Siyasetçilerin izlediği bu politikaları destekleyenler bunları yapmalıyız milli güvenlik meselemiz sonuna kadar gitmeliyiz diyenler oluyor insanlar da dinliyor başka da bir şey demiyor ya da başka konu açıyorlar. Fabrikadaki durum böyle insanlar farkına varmadan birbirinden ayrışıyor gittikçe kutuplaşıyor. Bu gidişat çok tehlikeli aslında bunun acısını hepimiz çekeceğiz böyle giderse” dedi.

ZAMDAN FAZLA BEKLENTİNİZ OLMASIN

Yıl sonu yaklaşıyor dolayısıyla herkesin zamlardan bir beklentisi var diyen işçi; “Bizlerin beklentisi var ama geçenlerde fabrika yönetimi zamlarla ilgili açıklama yaptı ve beklentinizi fazla yüksek tutmayın diye. Bu açıklama herkeste bir moral bozukluğu yarattı. Kimi işi bırakır gideriz diyor, kimi idare ederiz derken kimi de buna şükür diyor. Dolardaki artış ve kriz ortamının faturası  gene bizlere çıkarılıyor bu açıklamayla her şey ortada” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay bugün hakim karşısına çıkacak

SONRAKİ HABER

Asgari ücret bugün belirlenecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...