28 Aralık 2016 16:06

DÜ'de Evrensel yasağı: Öğrenciler 5 saat soğukta bekletildi

Dicle Üniversitesinde Evrensel gazetesi polis tarafından engelleniyor. Polis, bugün Evrensel okuru öğrencileri keyfi biçimde 5 saat soğukta bekletti.

Paylaş

Diyarbakır Dicle Üniversitesi’nde Evrensel okurlarına polis “Bu gazete yasak” diyerek ellerindeki gazeteleri bırakıp gitmelerini istedi. Gazetelerini bırakmayan gençleri polis, yaklaşık 5 saat soğukta keyfi muamelelerle bekletti. Bir polisin öğrencilere, “Şimdilik size idari işlem yapıyorum ama bir daha dağıttığınızda size ‘terör soruşturması’ başlattırırım, zaten memlekette OHAL var. Dağıtmaya devam edecekseniz keyfiniz bilir. Örgütün gazetesini dağıtmanıza burada müsaade etmem, elimden geleni yaparım” diyerek tehdit ettiği aktarıldı. Ayrıca, gazeteyi satan bayiye de 500 lira para cezası kesildiği öğrenildi.

'BU GAZETE YASAK' SÖYLEMLERİ ARTMAYA BAŞLADI

Diyarbakır’da bir süredir polis ekiplerince Evrensel’in gönüllülerce yapılan dağıtımı, “Bu gazete yasak” ya da “Gazete hakkında toplatma kararı var” denilerek fiili olarak engelleniyor. Bunun bir örneği bugün Dicle Üniversitesi’nde de yaşandı. Polis elinde Evrensel olan öğrencileri durdurarak “Bu gazeteyi üniversitede dağıtamazsınız, yasak” dedi. Öğrenciler son bir yıl içerisinde sıklıkla polisin “Bu gazetenin okunması yasak” diyerek uyardığını ancak bugün işlem yaparak, keyfi muameleler uyguladığını anlattı.

‘POLİS CEZAYI KESİP KESMEYECEĞİNE KARAR VEREMEDİ’

Yaşanan durumu Dicle Üniversitesi öğrencisi Çağdaş Balçık şöyle anlattı, “Polis bize ‘bu gazeteyi bize bırakıp buradan ayrılın’ dedi. Biz de gazeteyi bırakmayacağımızı, gazete hakkında herhangi bir yasağın olup olmadığını sorduk. Polis ‘o zaman hakkınızda işlem başlatacağız’ dedi. Kimliklerimizi alıp bizi 5 saate yakın bir süre bekletti. Neden bekletildiğimizi sorduğumuzda, ‘tutanak tutulacak ve Maliye ekibi gelecek’ denildi. Daha sonra gelen polis ekibi ve maliye ekipleri gazete bayisine girdiler. Burada bayiye faturasız gazete sattığı bahanesiyle 500 lira para cezası kesildi. Daha sonra ekipler burada benimle birlikte 4 kişiye Kabahatler Kanunu’ndan ayrı ayrı para cezası kestiklerini söylediler. Ancak biz para cezası kesildiğini bilmiyoruz. Garip bir uygulamaydı, tutanağın Yenişehir Karakolu’na gönderileceğini daha sonra cezanın kesilip kesilmeyeceğine, hakkımızda işlem yapılıp yapılmayacağının belirleneceğini ve olursa tebliğ edileceği söylendi”.

POLİS ÜNİVERSİTEDE ÖĞRENCİ AVINDA MI?

Polislerin ayrıca kendilerine “Sizi daha önce de çok kez aradık ama yakalayamadık. Kamera kayıtlarını inceledik ama yakalayamadık” dediğini belirten Balçık, “Şimdilik size idari işlem yapıyorum ama bir daha dağıttığınızı size ‘terör soruşturması’ başlattırırım, zaten memlekette OHAL var. Dağıtmaya devam edecekseniz keyfiniz bilir’ derken başka bir poliste ‘Ben 50 yıldır bu mesleği yapıyorum. Örgütün gazetesini dağıtmanıza burada müsaade etmem, elimden geleni yaparım’ diyerek adeta bizi açık açık tehdit etti” diye devam etti.

‘BAYİDEN GAZETE ALMAK DA DAĞITMAK DA SUÇ DEĞİL’

Evrensel Gazetesi Avukatı Devrim Avcı, yapılan muamelenin keyfi ve gazetenin okunmasının engellenmesi olarak yapılmış bir uygulama olduğunu söyledi. Gazetelerin okunması, dağıtılması konusunda herhangi bir hukuki engel olmadığını belirten Avcı, “isteyen gazeteyi bayiden alıp dağıtabilir. Bunun için bir işlem yapılamaz. Bu tüm gazeteler için geçerlidir” dedi. Avcı, yapılan engellemenin kabul edilemez olduğunu belirterek bu tür uygulamalardan vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.

Geçtiğimiz ay da ‘toplatma kararı’ iddiasıyla gazete dağıtımı yapan Abdullah Aktay’ı durduran sivil polisler, “Gazete hakkında toplatma kararı var. Emniyete gidiyoruz” denmiş, Aktay daha sonra polisler tarafından Yenişehir İlçe Emniyet binasına götürülmüş, bir süre bekletildikten sonra, “Toplatma kararı yokmuş ama dağıtmayın, başınızı yakmayın. Azadiya Welat dağıtanlara da söylüyoruz dinlemiyorlar” denilmişti. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Aysel Tuğluk tutuklandı

SONRAKİ HABER

Cumhurbaşkanının kararname yetkisi tekliften çıkarıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...