28 Aralık 2016 15:00

‘Suriye’nin 3 bölgeye ayrılacağı bir taslak görüşülüyor’

Reuters, Türkiye, İran ve Rusya'nın Suriye'yi gayriresmi 3 bölgeye ayıracak bir anlaşma üzerinde çalıştığını öne sürdü.

Paylaş

Rusya, Türkiye ve İran’ın üzerinde çalıştığı anlaşma taslağına göre Suriye’nin gayriresmi olarak 3 bölgeye ayrılması ve Beşar Esad’ın birkaç yıl daha devlet başkanlığı görevinde kalmasının planlandığı öne sürüldü.

Reuters’in haberine göre “Böylesi bir yapı, Esad’ın mensubu olduğu Alevi mezhebi tarafından kontrol edilecek bir federal yapı altında bölgesel özerkliğe izin verecek.” Böylesi bir yapının kaçınılmaz olarak Körfez ülkeleri ve ABD destekli grupları da içereceği yorumu yapılıyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’na yakın bir düşünce kuruluşu olan Rusya Uluslararası İlişkiler Konseyi Başkanı Andrey Kortunov’un konu hakkında “Bir anlaşma yolunda ilerleme var” dediği belirtildi. Kortunov, “Esad’ın muhtemel halefleri için birkaç isim zikredildi” derken bu isimleri açıklamadı.

Böylesi bir yapıda Rusya ve Türkiye’nin Esad’ın başkanlığına önümüzdeki seçimlere kadar izin vereceği ve Esad’ın bu seçimlerde yerini daha ılımlı bir Alevi adaya bırakacağı ifade ediliyor. Haberde İran’ın henüz bu konuda ikna edilemediği vurgulanıyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye ile İran’ı uzlaştırma konusunda rol oynayacağı bildiriliyor.

ANKARA, 'ESAD'I GÜNDEMDE TUTUYOR

Geçtiğimiz hafta Rusya, Türkiye ve İran tarafından açıklanan Moskova Mutabakatı'nda Suriye'deki önceliğin Esad hükümetine karşı değil terörizme karşı mücadele olduğu vurgulanmıştı. Ancak Ankara, çeşitli seviyelerden yetkililerin yaptığı açıklamalarla 'Esad gitmeli' ısrarını gündemde tutmayı sürdürüyor.

Reuters'in bugün yayımladığı bir başka habere göre Ankara, Beşar Esad'ın pozisyonu konusundaki tavrını değiştirmeye niyetli değil.
Reuters haberinde, ülkeler arasındaki görüşmelerin sürdüğü belirtilirken 'Esad' başlığının ilişkileri karmaşık hale getirebileceği ifade edildi. Türkiye'nin Beşar Esad için geçiş hükümetinin ötesinde bir rolü uygun görmediğinin vurgulandığı haberde Çavuşoğlu'nun "Suriye muhalefeti Esad'ın başkanlığını asla desteklemez" sözüne yer verildi.

Reuters'e konuşan üst düzey yetkilinin "Bir geçiş hükümetinin kurulmasını önemsiyoruz ve bu hükümetin Suriye halkının taleplerini karşılaması gerekiyor. Esad'ın bu hükümette yer alıp almayacağı önümüzdeki süreçte tartışılacak" dediği belirtildi.  (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kıbrıs’ta ufukta referandum var

SONRAKİ HABER

Kerry: İsrail ve Filistin arasında tek yol 2 devletli çözüm

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...