28 Aralık 2016 13:20

Anayasa Komisyonunda Hitler tartışması

Anayasa Komisyonunda CHP'li İbrahim Özdiş'in 'Hitler de böyle gelmiş' sözlerine, AKP milletvekilleri tepki gösterdi.

Paylaş

TBMM Anayasa Komisyonunun 8'inci toplantısında 'Hitler' tartışması yaşandı.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, anayasa değişikliği teklifinin 6'ncı maddesi üzerinde konuşmak üzere söz aldı.

"Cumhurbaşkanlığı sisteminin özünün, kuvvetleri birbirinden ayırmak olduğunu" belirten Bozdağ, "Bu teklif kuvvetleri yürütme ve yasama da toplamıyor. İkisine de ayrı güç veriyor. Birbirinden tam ayırmıyor. Bunu anlamak için anayasamıza bakmak gerekir. Parlamento nasıl etkin denetim yapacak. Bunu sağlayacak şey yürütme ve yasamayı birbirinden ayırmaktır. Cumhurbaşkanı sorumludur, halktan yetkiyi alıyor ama sorumluluğu bakanlar ve cumhurbaşkanı yardımcılarıyla yürütecek. Halk cumhurbaşkanını ayrı seçecek, yasamayı da ayrı seçecek. Sadece sandıkta verilen oylarla değil zorunlu oylara güçlü bir iktidar doğuruyor bu sistem. Denetimi etkin şekilde yerine getirecektir. Kuvvetlerin tek elde toplanmasını önleyen, yasama ve yürütmeyi birbirinden ayıran, yasamayı daha güçlendiren yürütmeyi de güçlendiren, siyasi istikrar kuran bir sistemdir. Bu sistemde kazanan en fazla iki dönem kalacak. Kaybettiyse bir dönem. Kaybeden de hemen gidecek. Siyasette yenilenmeyi, kuşak değişimini de getirecek. Buradan diktatörlük çıkar demek fevkalade yanlıştır. Bu düzenlemeleri çarpıtmadır. Etkin yasama denetimi olacak" diye konuştu.

Adalet Bakanı Bozdağ'ın konuşması sırasında sık sık "Aklımızla oynamayın. Aklımızla alay etmeyin. Milletvekilleri bankamatik memuru olacak" diyen CHP Adana Milletvekili Özdiş'in "Hitler de böyle gelmiş" sözleri AKP Trabzon Milletvekili Cora'yı kızdırdı. Cora, Özdiş'e "Haddini bil. Hitler'i kendi tarihinde ara" diye bağırdı. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ve Anayasa Komisyonu Sözcüsü Abdurrahman Öz'ün uyarılarıyla milletvekilleri arasındaki tartışma sonlandırıldı.

Anayasa Komsiyonunda söz alan CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, "Alevi Çalıştayı yaptınız ama hiç bir şey çıkmadı. Çalıştayda sadece Yavuz Sultan Selim Katil Köprüsü çıktı" dedi. 

AKP Balıkesir Milletvekili Mahmut Poyrazlı, Sarıbal'ın üzerine yürüyerek, özür dilemesini istedi. Poyrazlı, "Sen kimsin Yavuz Sultan Selim'e katil diyorsun?" diye bağırdı. AKP Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu da Sarıbal'a tepki gösterdi. Bunun üzerine oturduğu yerden kalkarak, Çavuşoğlu'ya "Seninle görüşeceğiz" diyen Sarıbal'ı, milletvekilleri sakinleştirdi. CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm de "Yavuz Sultan Selim Aleviler açısından bir katildir. Bunu herkes bilir" dedi.

Yaşananlar üzerine AKP Grup Başkanvekili Naci Bostancı, "Atalarımız yanlış yapmış olabilir. Biz yanlış yapmayalım. Bizim önerimiz bugün kardeşliği savunmaktır. Tarihe ilişkin kışkırtıcı dil kardeşliğimizi zedeler" diye konuştu. (DHA)

Fotoğraf: Arşiv

ÖNCEKİ HABER

Anayasa değişikliği teklifindeki 7. madde kabul edildi

SONRAKİ HABER

Sevim Korkmaz Dinç serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...