28 Aralık 2016 11:21

Amedspor Başkanı: Bu uygulama hedef göstermedir

Amedspor maçına sadece Diyarbakır doğumlu olanların alınacağı kararına Amedspor Başkanı Nurullah Edemen ve taraftarlar tepki gösterdi.

Paylaş

Cem GÜL
Tamer Arda ERŞİN
İstanbul/Ankara

Ziraat Türkiye Kupası C grubunda saat 14.30’da oynanacak Gençlerbirliği-Amedspor mücadelesini izlemek isteyen Amedspor taraftarlarından sadece Diyarbakır doğumlu olanlar stada alınacağı kararına Amedspor Kulübü Başkanı Nurullah Edemen, Gençlerbirliği taraftar gruplarından Karakızıl ve Taraftar Hakları Dayanışma Derneği’nden (TARAF- DER) geldi.

Sosyal medya üzerinden yayımladıkları paylaşımlar nedeniyle Ankara emniyeti, Gençlerbirliği taraftarlarının Passolig uygulamasıyla stada alınacağını, konuk ekip Amedspor taraftarlarının stada girme şartınınsa “Diyarbakır doğumlu olmak” olduğunu açıklamıştı.

Konuyla ilgili Evrensel’e değerlendirmelerde bulunan Amedspor Kulübü Başkanı Nurullah Edemen, bu uygulamanın “Amedspor kulübünün hedef gösterilmesi ve ötekileştirilmesi olarak” niteledi.

‘VERİLEN BU KARAR TEKRAR GÖZDEN GEÇİRİLMELİ’

Ankara emniyetinin vermiş olduğu karar hakkında kendilerine resmi bir bilgi gelmediğini belirten Edemen, kulüplerine destek veren taraftarların sadece Diyarbakırlı olarak gösterilmesini ‘mantıksız’ diye yorumlayarak “İnsanların, bir takıma gönül vermesi için illa o takımın ait olduğu kentten olması gerekmiyor. Türkiye’deki 4 büyük takımın taraftar kitlesi Türkiye’nin her yerine dağılmıştır. Amedspor’un taraftarları sadece Diyarbakırlı olacak diye bir mantık olamaz. Sempati duyan herkes o takımın taraftarıdır. Dolayısıyla verilen bu karar gözden geçirilmelidir” ifadelerini kullandı.

FİİLİ OLARAK SEYİRCİ YASAĞI

Takımlarının yaklaşık 20 maçtır seyircisiz oynadığına dikkat çeken Edemen, bu uygulamayla fiili olarak yasağın devam ettiğini belirterek “Emniyet yetkilileri, tribünlerde olabilecek yanlışlar için tedbirini almak zorundadır. Kaldı ki 10-20 bin seyircimizin stada girme gibi bir ihtimali yok. Belli bir sayıda taraftarımız olacak. Emniyet buraların tedbirini alamıyorsa dört büyüklerin kendi arasında yaptığı maçlarda nasıl tedbirler alıyor? Dolayısıyla Amedspor’u da ötekileştirmekten vazgeçmeli. Bizi hedef almaktan ve siyasallaştırmaktan vazgeçilmeli. Normal futbol akışına bırakılmalıdır.” sözlerini kullandı.

G.BİRLİĞİ TARAFTARINA TEŞEKKÜR

Gençlerbirliği taraftarına da geçtiğimiz haftalarda hayatını kaybeden kaptanları Şehmus Özer için yaptıkları taziye ziyareti için ayrıca teşekkürlerini sunan Nurullah Edemen, “Bu, futbolda, sporda olması gerekendir. Bu bağlamda Gençlerbirliği taraftarına yürekten teşekkür ediyorum. Bu da umarım spor camiasına örnek olur” dedi.

TRİBÜNLERDEN TEPKİ GELDİ

Öte yandan uygulamaya bir tepki de Gençlerbirliği taraftar gruplarından Karakızıl ve (TARAF- DER) geldi.

KARAKIZIL: BU IRKÇILIKTIR

Evrensel’e konuşan konuşan Karakızıl üyesi Kemal Ulusoy, Amedspor taraftarlarından sadece Diyarbakır doğumlu olanların stada alınmasını “ırkçılık” olarak değerlendirdi. Ulusoy, Ankara'da başka bazı takım taraftarlarının maçı provoke etmek istedikleri yönünde duyum aldıklarını belirterek, “Emniyetin güvenlik önlemleri alması gerekir, bazı taraftar grupları Amedspor taraftarını kışkırtmak isteyecek. Ancak alınacak önlem bu olmamalı. Önlem diye uygulanan bu yöntemlerle bizim dostluk ilişkilerimizi zedelemeye çalışıyorlar” dedi. Ulusoy, hiçbir taraftar grubu arasında ayrımcılık yapmadıklarının altını çizerek, “Gençler taraftarı hiçbir taraftar, şehir, halka karşı ayrımcılık beslemez. Bu maçta da barış ve kardeşlik mesajları verilecektir” diye vurguladı.

TARAF-DER: AMEDSPOR’A KARŞI KIŞKIRTMA ÇABASI VAR

Taraftar Hakları Dayanışma Derneği (TARAF- DER) Avukatı ve Gençlerbirliği taraftarı olan Ertuğrul Cem Cihan, Passolig'i protesto eden Karakızıl'ın tribünden uzaklaştırılmasının amaçlandığını söyleyerek, “Gençler taraftarının ırkçılığa karşı kardeşlik sloganı atmasını engellemek istiyorlar. İnsanları Amedspor'a karşı kışkırtma çabası da var. Maça gireceklerde Diyarbakır doğumluluğu aramak ırkçılığın kendisi” diye uygulamaya tepki gösterdi.

‘AMEDSPOR DÜNYA TAKIMI YOLUNDADIR’

Kararı hayretle karşıladıklarını dile getiren DİHABER’e konuşan Amedspor’un Direniş Taraftar Grubu Başkanı Ramazan Tugay da “Bu karşılaşmada seyirci yasağı kalktı ve bir nebze olsa da sevindiricidir. Ancak yasağın kalktığı ilk karşılaşmada Diyarbakır doğumlu olmayanların alınmaması çifte standarttır. Amedspor, Diyarbakır’a özgü bir takım değildir, dünya takımı olma yolundadır” diye konuştu.

Kararın bir an önce geri alınması gerektiğinin altını çizen Tugay, “Futbolun güzelliği barış ve sevgidir. Karar, ırkçı bir karardır. Karşılaşmanın güzelliği bütün Türkiye’nin tribünlere katılmasıdır. Dünyada bir takıma yönelik bu tarz uygulama ve yaptırımlar görülmemiştir. Stadyumlar taraftarları ile güzel olur. Bu kararlar ile bizleri barıştan alıkoyamazlar” ifadelerini kullandı.

 

ÖNCEKİ HABER

HDP'li Toğrul, IŞİD'in Antep'te öldürdüğü gazetecileri sordu

SONRAKİ HABER

CHP’li Yarayıcı: İmamların öğretmen eğitmesi kararını sordu 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...