28 Aralık 2016 09:00

‘AKP’nin 330 telaşı komisyona yansıyor’

HDP Milletvekili Mithat Sancar Anayasa Komisyonunda görüşülen değişiklik teklifine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Paylaş

Çağrı SARI
İstanbul

AKP ve MHP’nin üzerinde uzlaştığı Anayasa değişiklik teklifi görüşmeleri sırasında AKP’li komisyon üyeleri CHP’nin ve HDP’nin önerilerini sürekli reddediyor. CHP’li üyelere yeterli söz hakkı tanınmıyor, HDP’li vekillerin önerileri ise kabul edilmiyor. AKP konuşulan görüşülen her maddede ‘müzakerede yeterlilik’ önergesi veriyor. Komisyonun HDP’li üyesi Mithat Sancar, AKP’nin teklifi bu denli hızla geçirmek istemesinin nedenini ‘AKP içindeki huzursuzluğun konrol edilemez boyuta gelme endişesi’ olarak yorumladı. Sancar ayrıca AKP’nin 330 milletvekilini bulamama teleşı yaşadığını da düşünüyor. Sancar’a göre komisyonda MHP ise etkisiz eleman.

AKP’nin ve MHP’nin uzlaştığı 21 maddelik Anayasa Değişikliği Teklifi’nin komisyondaki görüşmeleri devam ediyor. Komisyon görüşmeleri başladığı günden bu yana tartışma yaşanıyor. Pet şişeler fırlatılıyor, sözlü  tartışmalar yaşanıyor. Bu tartışmaların nedeni AKP’nin maddeleri hızlı hızlı geçirmek istemesi. Komisyonda yaşanan gerginliği Evrensel’e değerlendiren HDP Milletvekili Mithat Sancar AKP’li komisyon üyelerinin görüşmelerin olabildiğince hızlı ve kısa sürmesi için ellerinden geleni yaptığını söyledi.

HDP ve CHP’li üyelerin, teklifin her yönüyle tartışılmasını istediğini ifade eden Sancar, “Kamuoyunda anayasaya dair bir tartışma bugüne kadar mümkün olmadı, bu baskın bir teklif olarak önümüze geldi. OHAL şartları ve baskı poitikaları da ortada. Meclis’teki tartışmaları, görüşmeleri boğmak istiyorlar. Kabul etmemiz mümkün değil. O nedenle sözümüzü söylemeye çalışıyoruz” dedi.

TARTIŞMANIN UZAMASINI TEHKİLELİ BULUYORLAR

AKP’nin maddeleri geçirme yöntemini reddektiklerini aktaran Sancar, AKP ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın tartışmaların uzamasını tehlikeli bulduğu yönündeki izlenimini paylaştı:
“Tartışmalar uzadıkça kamuoyunun ilgisi biraz daha canlanıyor. AKP içindeki huzursuzluklar da gün yüzüne çıkıyor. Eğer bu tartışmalar uzarsa Cumhurbaşkanı ve AKP yöneticileri kendi grubundaki hurusuzlukları kontrol edemez hale gelecek. AKPli komisyon üyelerinin arasında bir huzursuzluk görünmese bile AKP içinde, çevrelerinde anayasa maddelerine ilişkin huzursuzluk olduğuna dair bilgiler kamuoyuna da yansımıştı. Bu hükümetin sözcülerinin tavırlarına da yansıyor. Artık gizlenebilir noktadan çıktı. Komisyonda yapılan tartışmalar uzadıkça bu hal daha görünür olacak. Komisyonun AKP’li yöneticileri buna fırsat vermek istemiyor.”

AKP içinde ‘yedek milletvekilliği’ maddesinin ötesinde de sıkıntılar yaşandığını iddia eden Sancar, “Getirilmek istenen modele itirazı, eleştirisi olan vekiller de var. Hükümetin kendi içinde bile bu konuda görüş birliği bulunduğunu zannetmiyorum. Sanırım AKP ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı genel kuruldaki oylamalarda 330’un altında kalma korkusu sarmış. Telaşları, hırçınlıkları büyük ölçüde bundan kaynaklanıyor. 330’un altında kalmasa bile bugünkü hava referandumda sıkıntı yaşayacaklarını gösteriyor. Bu açıdan sıkıştıkları anlaşılıyor” dedi.

‘MHP ETKİSİZ ELEMAN’

Mithat Sancar, MHP’nin komisyondaki varlığını ‘bütünüyle etkisiz eleman’ diyerek ifade etti. Sancar, “MHP görünür olmadan, komisyondaki tartışmalarda fazla söz söylemeden durumu idare etmeye çalışıyor. AKP ile yaptığı ortaklığın sorumluluğunu üstlenecek cesareti bile gösteremiyor” dedi.

Sancar, HDP olarak özgürlükçü, çoğulcu parlementer demokrasiyi savunduklarını ve bu sistemin yerel demokrasi ile güçlendirilmesi gerektiğini de sözlerine ekldi. OHAL şartlarında anayasa tartışması yapılamayacağını söyleyen Sancar, bu görüşmelerin meşru olamayacağını ifade etti.

ÖNCEKİ HABER

CHP:  Asgari ücret 1750 lira olsun

SONRAKİ HABER

AKP'li dört eski bakan hakkındaki 'FETÖ' dosyası savcılıkta

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...