28 Aralık 2016 08:22

CHP'li Bayır'dan başkanlık tepkisi

CHP Milletvekili Tacettin Bayır, başkanlık sistemini öngören anayasa teklifine tepki gösterdi.

Paylaş

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, Anayasa Komisyonu'nda görüşülen anayasa değişikliği teklifinin, 12 Eylül, 12 Mart darbecilerinin dahi vermedikleri yetkiyi, bir kişiye verme projesi olduğunu söyledi.

CHP Milletvekili Tacettin Bayır, yaptığı yazılı açıklamada, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası iktidarın, güçlü bir demokrasi ittifakı çıkarmak yerine, otoriter rejim fırsatçılığı yaptığını vurguladı. Bayır, “20 Temmuz darbesiyle olağanüstü hal rejimi kurulmuştur. Her darbede olduğu gibi 20 Temmuz darbesinde de kendi anayasasını yapmak üzere bu diktatörlük anayasası bize dayatılmaktadır. Yetkili ama sorumsuz, hesap vermeyen bir Cumhurbaşkanı olacak. Dayatılan bu anayasayla yürütme yetkisi doğrudan ve tamamen Cumhurbaşkanına veriliyor, Başbakanlık, bakanlar kurulu kalkıyor. Bakanlar ve hükümet için artık Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin güvenoyu vermesi gerekmiyor. Hükümeti denetleyecek gensoru kurumu kaldırılıyor. Bakanlar, sadece ve sadece Cumhurbaşkanına hesap verecek, ama Cumhurbaşkanı Meclise hesap vermeyecek. Ne Meclisin ne de başka bir kurumun hesap sorma hakkı olmayacak" dedi.

'İTİBARSIZ BİR MECLİS HALİNE GETİRİLECEĞİZ'

TBMM'nin fesih yetkisinin de Erdoğan'a verilmek istendiğini söyleyen Bayır, “Denge ve denetimin en önemli unsuru olan bağımsız yargı yok edilecek. Halkın seçtiği vekillerin yok sayıldığı, denetim yetkisi sıfırlanmış, itibarsız bir Meclis haline getirileceğiz” uyarısında bulundu. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Roboskî anmasına asker engeli

SONRAKİ HABER

Suruç’ta, öğrenci servisi ile kamyonet çarpıştı: 9 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...