28 Aralık 2016 03:14

Akıncı: Cenevre görüşmeleri barış için son fırsat

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cenevre görüşmelerinin Kıbrıs'ta barışın sağlanması için son fırsat olabileceğini vurguladı

Paylaş

Kıbrıs'ta bir kez daha yıkıldığı sanılan müzakere masasına geri dönülüyor. 9 Ocak'ta Ada'nın Türk ve Rum liderleri İsviçre'nin Cenevre kentinde bir araya gelecekler. Bunu üç gün sonra, 12 Ocak tarihinde garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'nin de katılacağı beşli konferans izleyecek.

BBC Türkçe'den Selin Girit'in sorularını yanıtlayan KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cenevre'deki görüşmelerden beklentilerinin yüksek olduğunu söylüyor. Ancak Akıncı, Kıbrıs sorununun tüm unsurlarının Cenevre'de çözülüp bitirilmesini beklemenin gerçekçi olmayacağının da altını çiziyor.

Akıncı'nın temel hedefi, Cenevre'den 2017 baharında yapılacak ve Ada'nın birleşmesi konusunun halka sunulacağı bir referandum kararıyla dönülmesi.

Türk askerinin Kıbrıs'taki mevcudiyetini tamamen ortadan kaldırma yönündeki Yunanistan ve Rum tarafından gelen talepler ise Kuzey Kıbrıs lideri için kırmızı çizgi teşkil ediyor gibi görünüyor.

Mustafa Akıncı, çözüm olmaması halinde Türkiye'nin Kuzey Kıbrıs'ı kendi topraklarına dahil etmesi gibi bir ihtimalin gündemde olabileceği yönündeki haberleri de kesin bir dille yalanlıyor.

"Biz (Rum toplumunun lideri) Sayın Anastasiades'le aynı yaş kuşağının insanlarıyız. Bizim kuşağın aslında son denemesini yapıyoruz," diyen Akıncı, Cenevre görüşmelerinin Kıbrıs'ta barışın sağlanması için son fırsat olabileceğini vurguluyor.

Akıncı "Genç kuşaklar birbirlerini tanımadan, birbirlerinin lisanını bilmeden yetişiyor. Birbirlerinin bölgelerini turist gibi gidip gezip geliyor. Birbirine yabancı iki toplum yetişiyor. Bunlar bir araya gelemez daha sonra," diye konuşuyor. (DIŞ HABERLER)

SÖYLEŞİNİN TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ


 

ÖNCEKİ HABER

Rüzgar ters yelken yırtık

SONRAKİ HABER

Türkiye ekonomisi açıklanandan daha fazla küçülmüş 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa