28 Aralık 2016 01:07

Katiller değil Roboskililer yargılanıyor

Roboski katliamının 5. yılında failler yargı önüne çıkarılmazken, yaşamını yitiren yurttaşların aileleri yargılanıyor.

Paylaş

Hasan AKBAŞ
Diyarbakır

Roboskî’de TSK’ye ait savaş uçakları tarafından 19’u çocuk 34 kişinin katledilmesinin 5. yılına girdik. Roboskî’de geçen bu süre zarfında failler yargı önüne çıkarılmazken, iktidar tarafından yaşamını yitiren yurttaşların ailelerinin acılarına her geçen gün yenileri ekleniyor. 

Roboskî 5 yılın ardından 30 Mayıs 2016 tarihinde bir kez daha bombalandı. Burada 16 yaşındaki Vedat Encu ve Yılmaz Encu can verirken, Suwar Encu ile İbrahim Encu de yaralandı. Bugün de gözaltı ve tutuklama furyası yaşanıyor. Katliamın aydınlatılması için çaba gösteren HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encu tutuklanırken, Roboskî Derneği Başkanı Veli Encu’de yakın zamanda gözaltına alındı. Dün de Roboskî köyünde evlere yapılan baskında, katliamda yaşamını yitiren Nadir Alma’nın kardeşi Hikmet Alma ile Muhammet Encu’nün babası Ubeydullah Encu gözaltına alındı. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra iktidara yakın kalemler Roboskî’nin de bir ‘FETÖ’ işi olduğunu yazmasına rağmen yapılan uygulamalarla iktidarın Roboskî’ye yaklaşımının değişmediğini gösteriyor. Her yıl dinmeyen gözyaşları, susmayan ağıtların yükseldiği Roboskî’de yas ilk günkü gibi devam ediyor. 

48 SAAT SONRA GELEN AÇIKLAMA

Şırnak’ın Uludere ilçesi Roboskî köyünde 28 Aralık 2011 gecesi Diyarbakır’dan kalkan TSK’ye ait F16 uçakları Federal Kürdistan Bölgesi’ne giderek sigara ve mazot getiren ve geçimini bununla sağlayan 34 köylüyü bombardımana tutmuştu. Dönemin Başbakanı, Cumhurbaşkanı Erdoğan katliamın yaşanmasının üzerinden 48 saat geçtikten sonra açıklama yaptı. 30 Aralık 2011 tarihinde, köylülerin PKK’li sanıldıklarını belirten açıklamasında Erdoğan, “Burada 40 kişilik bir grubun olması daha önce gerek Gediktepe, gerek Hantepe’deki, oradaki alınan talihsiz neticelerde de biliyorsunuz silahlar bu tür hayvanlarla taşınmıştı ve ‘Niçin bunlara müdahale edilmedi’ diye o zaman da yine yazılı ve görsel medya, herkes bu tür eleştirileri yapmıştı. Bunların hepsi birer ibretti, birer tedbirdi. Bu defa ise böyle bir şeye, yanlışa güvenlik güçlerimizin düşmemesi... Ama talihsiz bir netice, üzüntü verici bir netice” demişti. 

TAZMİNATLA KAPATILAMAYACAK BİR KATLİAM

Kamuoyu baskısı ve yaşanan infialin aylarca sürmesi sonucunda Erdoğan’ın sözleri de daha da sertleşti. 30 Mayıs 2012’de bu kez Erdoğan, “30-40 kişilik grup, katırlar, insanlar var. O yükseklikten bu Ahmet midir? Mehmet midir? Bilmek mümkün değil. TSK görevini samimi şekilde yapmıştır. Tazminatı da açıkladık. Ama birileri istismar ediyor. Allah aşkına tazminatsa tazminat... Bizim resmi tazminatımız ötesinde yaptık. İlla terör örgütünün istediğini mi söyleyeceğiz. Kusura bakmasınlar” açıklamasında bulunmuş ve tepki toplamıştı. 3 Ocak 2012’de Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç tarafından yapılan açıklamada da, yaşanan olayla ilgili resmi özür beklenmesinin “yanlış olduğu”, öldürülen sivillerin ailelerine tazminat ödeneceği belirtilmişti. Aileler, Şubat 2012’de Başbakanlık tarafından verilen 123’er bin liralık toplam 4 milyon 182 bin lira tutarındaki tazminatı “kan parası ve sus payı” olarak gördükleri için kabul etmediler.

HALA ANMALAR ENGELLENMEYE ÇALIŞILIYOR!

Devlet tarafından yapılan bir katliam olarak Türkiye tarihine utançla giren Roboskî Katliamı’nın üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen yas devam ediyor. Roboskî’de katliamdan bu yana düğün, eğlence gibi etkinlikler yapılmıyor. Yakınlarını kaybeden aileler siyah dışında kıyafet giymiyor. Her perşembe günü katledilenlerin bulunduğu mezarlıkta anma düzenleniyor. Geçen hafta yapılacak anma öncesi katliamda yakınlarını kaybeden ve Roboskî Derneği Başkanı olan Veli Encu ile birlikte çok sayıda kişi gözaltına alındı. Dinmeyen gözyaşları, susmayan ağıtların duyulduğu Roboskî’de, aileler bu yıl engellemelerde bulunulduğunu, ancak ne pahasına olursa olsun Roboskî’de anma yapacaklarını söylüyor.  

 

ROBOSKİ’DE DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK; ACI VE YAS VAR

Katliamda yaşamını yitiren Şirvan Encu’nün babası Şemsettin Encu, “İlk günden bugüne Roboskî’de hiçbir şey değişmedi. 10 sene de geçse 100 sene de geçse değişmez” diyor. Her günün acıyla geçtiğine vurgu yapan baba Encu, “Roboskî’de katliamdan bu yana hiçbir şekilde eğlence yok. İlk günden bugüne faillerin ortaya çıkarılması için çabalıyoruz. Yaşadığımız acıyı kimse bilemez. Adaletin gelmemesi, üstüne bize yönelik baskıların artması acılarımızı artırıyor. Failler ortaya çıkarılmıyor, hâlâ bir fail yok. Failler kimse adalet önüne çıkarılmalıdır. Unutturmak, üzerine kapatmak istiyorlar ama biz unutturma çabalarına karşı her koşulda Roboskî’de katliam yapıldığını hatırlatacağız ve unutturmayacağız” sözleriyle anma öncesi yapılan gözaltı ve tutuklama furyasına da tepki gösteriyor. 

NE İKTİDAR NE ‘FETÖ’, YARGILANAN YİNE BİZİZ...

Şirvan’ın kardeşi Kadir Encu da, ısrarla adalet talebinde bulunduklarını ancak değişen hiçbir şeyin olmadığını söylüyor. Acılarının da ilk günkü gibi taze olduğunu ve değişmediğine vurgu yapan Encu, iktidarın katliamın sorumluluğunu ‘FETÖ’ye atmasına da tepki gösteriyor. Encu, “Tayip Erdoğan, Roboskî katliamında suçu ‘FETÖ’ye atıyor. Çünkü, yargılanmak istemiyor ve bu nedenle Roboskî’yi ‘FETÖ’ye bağladıklarını düşünüyorum. Roboskî’de şu an yakınlarını andığı, açıklama yaptığı için neredeyse herkese dava açılmış durumda. Yargının tersten, bize yönelik işletildiği bir adaletsizliği yaşıyoruz. Hükümet bununla bizlerin gözünü korkutmak istiyor ve artık anmaların yapılmasını istemiyor. Katliamın unutulmasını istiyorlar. Bizlerin yaptığı anmalar bile onları rahatsız ediyor” diyerek tepki gösteriyor. 

ADALET İSTEĞİNDE ISRAR EDECEĞİZ

HDP Şırnak Milletvekili ve katliamda yakınlarını kaybeden Ferhat Encu’nun tutuklandığını hatırlatan Kadir Encu, “Vekilimiz Ferhat Encu tutuklandı. Dernek Başkanımız Veli Encu gözaltında. Şimdi söylüyoruz; bütün hepimizi tek tek tutuklasanız da bizim buradaki 5 yaşındaki çocuklar bile bu anmaları yapar. Biz her koşulda Roboskî’yi hatırlatmaya, adalet isteğinde ısrarla bulunmaya devam edeceğiz. Yakınlarımızı bile anmamıza engel olanlara, tutuklama ve gözaltılarla katliamı unutun mesajı vermek isteyenlere karşı da boyun eğmeyeceğimizi de herkesin bilmesini istiyoruz” diyor. 

KATLİAMDAN BU YANA SİYAH GİYİNİYORUZ

Roboskî’de annelerin feryatları da dinmiyor. HDP Milletvekili Ferhat Encu ve Roboskî Derneği Başkanı Veli Encu’nün annesi Halime Encu de Gazete Sûjîn’e verdiği görüşünde şunları kaydediyor: “Ferhat’ı tutukladılar, Serhat’ı katlettiler, elimde bir Veli kalmıştı onu da gözaltına aldılar. Bizim ne suçumuz ne günahımız var bunları başımıza getirdiler. Ailemden 34 kişi katlettiler. Biz bunları nasıl unutabiliriz? Gecenin bir yarısı geldiler evi bastılar. Biz barış adalet dedikçe, savaşa yeter dedikçe evlerimizi başlarımıza yıkıyorlar. Bu kadar genç neden öldürüldü?”

ÖNCEKİ HABER

Abe'den Pearl Harbor'da ölenler için taziye mesajı

SONRAKİ HABER

Esad ile aynı masaya doğru

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...