28 Aralık 2016 01:00

Eurotex patronundan işçilere yılbaşında çalışma dayatması

Eurotex Tekstil işçileri patronun 'yılbaşında da çalışın' dayatmasına tepkili.

Paylaş

Vedat YALVAÇ
İstanbul

Yılbaşı gecesini güzel bir mekanda ya da evde ailesiyle birlikte güzel yiyecek ve içeceklerle geçirmek, yeni yılı geçim tasası olmaksızın karşılamak... Verdikleri ücretlerle tüm bunları işçiye hayal eden patronlar, işçiye kendi evinde ailesiyle geçireceği mütevazı bir yılbaşını, yeni yıla girildiği an sevdiklerine sarılmasını bile çok görüyor. Yılbaşında çalışmanın dayatıldığı Eurotex Tekstil’de işçiler, ya yılbaşında ailelerinden uzakta fabrikada çalışacak ya da patronun isteğine uymayarak 475 lira olan ikramiye ve primlerinden olacak. İşçiler patronun “Kırk satır mı kırk katır mı?” dayatmasına tepkili: “Bir gün mutlu olmak, yılbaşı gününü ailemizle birlikte geçirmek bizim de hakkımız değil mi?”

Çorlu’da bulunan ve yaklaşık 1000 işçinin çalıştığı Eurotex Tekstil işçileri yılbaşını konuşuyor. Ama konuşmalarının nedeni ne o gece yapılacaklar ne de yeni yıldan beklentiler. Konuşulan patronun işçilere yılbaşında çalışma dayatması. 

PATRONUN HEDEFİ PRİM VE İKRAMİYE

İşin yoğun olmadığına dikkat çeken işçiler, o gün bir çok kişinin gelmeyeceğini, böylece patronun o gün gelmeyen işçilerin toplam 475 lira olan prim ve ikramiyelerini kesmeyi hedeflediğini söyledi. İşçiler bu iddiayı şöyle temellendiriyor: “Sendikasız olan fabrikada 5 ayını doldurmuş ve 26 gün boyunca rapor almadan çalışan işçilere 100 lira prim veriliyor. Bunun yanı sıra 1 yılını dolduran işçilere de 375 lira ikramiye veriliyor. Bu ücretinin verilmesi de 26 gün boyunca kesintisiz işe gelme şartına bağlı. Bordroya yansımayan ve elden verilen bu para 1 gün dahi gelinmemesi durumunda kesiliyor. Bölümlerde iş yoğunluğu yok. Biz patronun yılbaşında çalışma dayatmasını şöyle anlıyoruz. Patron olarak düşündüğümüz zaman 1000 kişi çalışıyor fabrikada. Ve pek çok arkadaş yılbaşını ailesiyle ya da arkadaşlarıyla geçirmek istiyor. Bu nedenle de o gün pek çoğumuz gelmeyecek. 500’ünün o akşam gelmediğini düşünün. Her birinden 475 lira kesildiğini düşünün.”

YETİŞMEYECEK SİPARİŞ YOK AMA...

Yılbaşı çalışmasına gelinmemesi durumunda ikramiyelerinin kesileceğine kesin gözüyle bakan işçiler, “Çünkü yılbaşında herkesin rapor alması diye bir şey mümkün değil. Hepiniz mi aynı gece hastalandınız diyecekler. Fabrika 7’li sistem olduğu için 7 gün 24 saat çalışıyor zaten. Tüm bölümlerde yoğun şekilde bir iş yok. Neyin siparişini yetiştirmek için çalışıyoruz?” diye sordu.

İŞÇİLER İMZA TOPLUYOR 

Herkesin yılbaşında çalışmaya tepkili olduğunu dile getiren işçiler, “Herkes ‘Ben yılbaşında çalışmak istemiyorum. Ailemle geçirmek istiyorum o günü’ diyor. 

En doğal hakkımız değil mi? Yıl da bir kez eğlenmek, bizlere çok görüyorlar” diyerek patrona tepki gösterdi.  Kendi aralarında konuşarak imza toplamaya başladıklarını anlatan işçiler, “Çok kısa sürede bir sürü imza toplandı. Çünkü kimse çalışmak istemiyor” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Gençlik içerisinde, milliyetçilik de dayanışma da var!

SONRAKİ HABER

Abe'den Pearl Harbor'da ölenler için taziye mesajı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...