27 Aralık 2016 18:16

Anayasa teklifinin dördüncü maddesi komisyondan geçti

Başkanlık sistemini içeren anayasa değişiklik teklifinin 4. maddesi Anayasa Komisyonundan geçti.

Paylaş

Başkanlık sistemine geçişi öngören ve AKP ile MHP tarafından hazırlanan anayasa değişikliği teklifinin dördüncü maddesi de Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa Komisyonunda kabul edildi.

Değiştirilen ilk 2 maddede yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı ile milletvekili sayısı yer alıyor. Değişikliklere göre yargı bağımsızlığıyla ilgili maddeye ‘tarafsızlığı’ ibaresi eklendi. 55 olan milletvekili sayısının 600’e çıkarılması ise 2. maddenin içeriğinde yer alıyor.

Komisyondan geçen üçüncü madde ise 18 yaşını dolduran kişilerin milletvekili olabilmesini öngörüyor. Mevcut anayasada bu madde “Yirmibeş yaşını dolduran her Türk milletvekili seçilebilir” ifadeleri yer alıyor. Değiştirilmesi öngörülen metinde ise “Kanunun 76'ıncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan "yirmibeş" ibaresi, "onsekiz" şeklinde, ikinci fıkrasnda yer alan "yükümlü olduğu askerlik hizmetini yapmamış olanlar," ibaresi "askerlikle ilişiği olanlar," şeklinde değiştirilmiştir” denildi.

'YEDEK MİLLETVEKİLLİĞİ' MADDESİ İPTAL EDİLDİ

Komisyonda kabul edilen dördüncü maddeye göre ise milletvekilliği seçimleri 5 yılda bir yapılacak. 'Yedek milletvekilliği' maddesi ise iptal edildi.

Başbakan Binali Yıldırım ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli arasında ele alındığı belirtilen ‘yedek milletvekilliği ’ konusunda iki formül konuşuluyordu. Teklifin ‘yedek milletvekilliğini’ düzenleyen 5. Maddesi paketten düşürülecek ya da isim değişikliği yoluyla makyaj yapılacaktı. Düzenlemeye AKP içinden itiraz olduğu belirtiliyordu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Darbe Komisyonu, Genelkurmay Başkanı'na soru gönderecek

SONRAKİ HABER

Gezici Araştırma: Yüzde 58 başkanlık sistemine karşı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...