27 Aralık 2016 17:31

148 gazeteci yeni yılı cezaevlerinde karşılıyor

2016 yılında 170’e yakın medya organının kapatıldığı Türkiye’de, 148 gazeteci 2017 yılına cezaevlerinde giriyor.

Paylaş

Basın meslek örgütlerinin verileri Türkiye’nin basın özgürlüğü açısından uluslararası alanda daha da geriye gittiğini ortaya koyuyor.

Gazete Karınca’nın haberine göre; Türkiye’de 2016 yılında darbe girişimi sonrasında ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) ile birlikte basın özgürlüğü ağır darbeler aldı.

Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütünün (RSF) dünya basın özgürlüğü raporunda bu yıl iki sıra daha gerileyen Türkiye, 180 ülke arasında 151’inci sırada yer aldı.

İnsan Hakları İzleme Örgütünün (Human Rights Watch – HRW) “Türkiye Basınını Susturmak: Hükümetin Eleştirel Gazeteciliğe Karşı Derinleşen Saldırısı” başlıklı raporunda ise gazetecileri sahte “terör suçları” ve “kamu görevlilerine hakaret veya devlete karşı işlenen suçlardan yargılayıp” tutuklamak için ceza adalet sisteminin kullanılmasını da içeren beş eğilim ortaya konuluyor.

Raporda 148 gazeteci ve basın çalışanın tutuklu olduğuna dikkat çekilerek, 169 medya kuruluşu ile yayın evinin kapatıldığının altı çiziliyor. Kapatılan medya organları arasında 28 TV, 33 radyo ve 5 ajans bulunuyor. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) verilerine göre de Türkiye’de 148 gazeteci 2017 yılına cezaevlerinde giriyor. TGC verilerine göre OHAL döneminde iktidar baskısı sonucu işten çıkartılan gazetecilerin sayısı ise en az 900. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Yılın ilk kitap fuarı Adana’da açılacak

SONRAKİ HABER

Emrah Serbes: Behzat Ç. ne oldu Kanal D?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...