27 Aralık 2016 14:20

Romanya Cumhurbaşkanı, kadın başbakanı reddetti

Romanya Cumhurbaşkanı, ülkenin ilk kadın ve Türk kökenli Müslüman başbakanı olması beklenen Sevil Shhaideh’in adaylığını reddetti.

Paylaş

Romanya Cumhurbaşkanı, seçimleri kazanan Sosyal Demokrat Parti’nin (PSD) ülkenin ilk kadın ve Türk kökenli Müslüman başbakanı olması beklenen Sevil Shhaideh’in adaylığını reddetti.

Guardian’ın haberine göre Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, Shhaideh’in başbakanlığını neden reddettiğine dair bir açıklama yapmadı ancak kararın Shhaideh’in Suriyeli eşinin Suriye Devlet Başkanı Esad ve Hizbullah ile ilgili ‘olumlu değerlendirmeler’de bulunmuş olmasıyla ilgisi olduğu düşünülüyor.

Iohannis ise konuyla ilgili televizyona yaptığı açıklamada, “Olumlu ve olumsuz değerlendirmeleri analiz ettim ve bu öneriyi reddetmeye karar verdim. PSD koalisyonuna başka bir teklif yapmaları çağrısı yapıyorum” dedi.

PSD, 11 Aralık’taki seçimleri yüzde 45 oy olarak kazanmıştı. Partinin lideri Liviu Dragnea, önceki seçimlerde ‘sahtecilik yapıldığı’ gerekçesiyle iki yıllık ertelenmiş cezası olduğu için başbakanlık için aday olamamıştı.

Sevil Shhaideh’in 2011 yılında evlendiği eşinin ise ülkeye göç etmeden önce 20 yıl Suriye Tarım Bakanlığında çalıştığı, Romanya’da da yine Tarım Bakanlığında çalıştığı ve 2015 yılında vatandaşlık hakkını kazandığı belirtiliyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Dersim'de dağ keçisi vuran avcıya 12 bin lira ceza verildi

SONRAKİ HABER

Ekonomi üçüncü çeyrekte yüzde 2.7 daraldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...