27 Aralık 2016 12:42

Mithat Sancar: Anayasa görüşmeleri durdurulmalı

Anayasa değişiklik teklifinin görüşmelerinde söz alan Mithat Sancar, 'Arkadaşlarımız tahliye edilinceye kadar Anayasa görüşmeleri durmalı' dedi.

Paylaş

HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, AKP – MHP uzlaşısıyla Meclis’e getirilen Anayasa değişiklik teklifinin komisyon görüşmelerinde söz aldı. 12 HDP milletvekili tutukluyken görüşmelerin devam etmesinin Anayasa’ya aykırı olduğunu ifade eden Sancar, görüşmelerin durdurulmasını talep etti.

Sancar, şu ifadeleri kullandı:

"Bu teklif, Türkiye’yi var olan eksik ve arızalı demokrasi imkanlarından bütünüyle uzaklaştıracaktır. Tek adam yönetimi, tipik otoriter bir model getirecektir. Anayasaların içeriği kadar yapıldığı şartlar da önemlidir. Çünkü Anayasalar yapıldıkları şartların ruhunu yansıtırlar. Baskıcı şartlarda yapılan anayasalar ve anayasa değişiklikleri o ortamın antidemokratik ve baskıcı şartlarını yansıtırlar. Bugün OHAL uygulanmaktadır, özgürlükler askıya alınmıştır. Özellikle basın üzerindeki baskılar ve yasaklamalar bu tartışmaların kamuoyuna yansımasını da kesin bir şekilde engellemektedir. Biz burada toplumun bilgisinden uzak veya tek taraflı bilgilendirildiği biri tartışma yürütüyoruz. Böyle bir ortamda özgürlükçü ve demokratik bir anayasa çıkarmamız mümkün değil.

GÖRÜŞMELERİN DURDURULMASINI TALEP EDİYORUZ

Bugün eş genel başkanlarımız dahil 12 milletvekilimiz tutukludur. Bununla da sınırlı değil; il ve ilçe yöneticilerimize her gün keyfi operasyonlar düzenleniyor. Örgütlerimiz ve Meclis grubumuz tam bir kuşatma altındadır. Meclis’te üçüncü büyük grup olduğumuzu unutmayın. Bu grubun anayasa çalışmalarına katılmasını engellemek, en başta anayasanın 80 ve 83. Maddelerine ama daha önemlisi egemenliğin millete ait olduğu şeklindeki temel ilkeye aykırıdır. Bu görüşmeleri bu şartlarda yürütmek anayasaya aykırıdır. Arkadaşlarımız tahliye edilmeden bu görüşmeleri yürütmek anayasaya aykırıdır. Bu nedenle görüşmelerin durdurulmasını talep ediyoruz.

Eş genel başkanlarımız ve milletvekillerimizin tutuklu olması, genel kuruldaki görüşmeleri de Anayasa’ya aykırı kılacaktır. Bunun bir adım ötesi referandumdur. Eğer bu tutuklama hali devam ederse referandum da anayasaya ve evrensel ilkelere aykırı olacaktır.

7 HAZİRAN'I TEKRAR YAŞAMA KORKUSU VAR

Olası bir referandumda en fazla korkulan ve bu teklifin aleyhine en etkili kampanya yürütecek parti HDP’dir. O nedenle HDP’den korkuluyor. 7 Haziran benzeri bir sürecin tekrar yaşanacağı gibi bir korku var ama bu korkuların hukuku eğilip bükülerek aşılması mümkün değil. Bırakın demokratik bir şekilde tartışalım, imkanları eşit kılalım sonra gerçekten millet iradesinin tecelli edildiği bir anayasa değişiklik süreci yaşadığımıza inanalım." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Adriana Lima ve Angelina Jolie’nin de öğrenci kartı varmış

SONRAKİ HABER

Koruma terörü AKP milletvekilini de vurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa