27 Aralık 2016 12:06

Konak Belediyesinde grev kapıda

Konak Belediyesinin işçilere yüzde 7'lik zam dayatması üzerine TİS görüşmeleri tıkandı. Örgütlü sendika Genel İş, belediye binasına grev kararı astı.

Paylaş

Konak Belediyesine ait MERBEL Şirketi ile şirket temsilcileri ile işyerinde örgütlü olan Genel İş Sendikası İzmir 5 Nolu Şube arasında tıkanan toplu sözleşme görüşmelerinde resmi arabulucu sürecinde de anlaşma sağlanaması üzerine sendika grev kararı aldı. Belediyeye ait şirket işçilere yüzde 7’lik zam dayatıyor.

Belediyenin temizlik, fen, park bahçeler ve idari birimlerinde çalışan 640 işçiyi ilgilendiren TİS görüşmeleri 28 Ağustos'ta başladı ve arabulucu süreci de dahil toplamda  gerçekleşen 8 oturumda işçilerin lehine karar çıkmadı. İşverenin teklifi yüzde 7’de kalırken sendika, ücretlerin DİSK'in belirlediği insanca yaşama yetecek seviyeye çekilmesini istiyor. Konak Belediyesi'nin bu seneki bütçesi yüzde 18 büyürken, işçilere yüzde 7 oranında zam teklif etmesi dikkat çekiyor.

Grev kararı, işçilerin katılımı ile Konak Belediyesi'nin hizmet binasına asıldı. Basmane Garı'nın önünde toplanan işçiler belediye binasının önüne yürüdü. Açıklamaya 5 Nolu Şube üyesi Çiğli ve Karabağlar belediyelerinde çalışan işçiler ile Genel İş'e bağlı diğer şubelerin de yöneticileri de destek verirken sık sık 'Grev Hakkımız Toplu Sözleşme Silahımız', 'İş Ekmek Yoksa Barış Da Yok', 'Birleşe Birleşe Kazanacağız' ve 'Yaşasın Sınıf Dayanışması' sloganları da atıldı.

Grev kararının asılmasının ardından basına açıklamada bulunan Şube Başkanı Ali Haydar Kara, TİS'in çağın ve günün koşullarına uygun düzeyde bitmesini istediklerini ifade ederek, “Uzlaşma sağlanmayan maddeleri üyelerimizin daha önceki toplu sözleşmeleriyle kazanmış olduğu ekonomik demokratik ve sosyal haklardan oluşmaktadır. Üyelerimizin önceden elde etmiş olduğu haklara ilave olarak 7. Dönem Toplu İş Sözleşme Taslağı’nda hakkımız olan mahkeme kararları, uluslararası sözleşmeler, Anayasada’ki eşitlik ilkesi ile de  kesinleşmiş olan banka promosyonları, devlet ikramiyesi ve ilave tediye hakkımızı istemekteyiz. Bu konu ile resmi arabulucunun çabaları bile sonuç vermemiştir” dedi.

'GREV SİLAHIMIZI KULLANMAKTAN VAZGEÇMEYECEĞİZ'

Konak Belediye Başkanı’na işçilerin emeğinin, alın terinin karşılığının verilmesi çağrısında bulunan Kara şunları söyledi: “İnsan onuruna yaraşır bir hayat, ekmeğimizi, onurumuzu ve  çocuklarımız için insanca yaşam ücretleri talep etmekteyiz. İşverenin uzlaşmaz ve anlaşılmaz tutumu grev kararı asma noktasına getirmiştir. İkinci 60 günlük grev ilan kararı ve uygulanması süresinin başlamasıyla,  her alanda greve hazırlıklı olduğumuz bilinmelidir. Grev silahımızı kullanmaktan asla vazgeçmeyeceğimiz ve çekinmeyeceğimizi herkes bilmelidir.”

'TALEBİMİZ GEÇİM KOŞULLARININ OLUŞTURULMASI'

Aldıkları ücretin yoksulluk sınırının altında yer aldığını ifade eden Kara sözlerini şöyle sürdürdü, “Maaşlarımız başta gelir vergisi olmak üzere bankalar, eğitim, sağlık ve ekonomik kriz karşısında pul olmuştur. İsteğimiz asgari 4 kişilik bir ailenin geçim koşullarının oluşturulmasıdır. Bu veriler başta  Konfederasyonumuz DİSK olmak üzere çeşitli STK’lar ve Türkiye İstatistik Kurumu raporlarında belirtilmiştir. Konak Belediyesinde aynı işleri yapan işçiler arasında kadrolu, memur, şirket ve taşeron işçilerin ücretlerinin, “Eşit İşe Eşit Ücret” politikamız ile belirlenmesi ve iş barışının bu şekilde korunacağının inancındayız".

SARI: TÜM İZMİR’DE GREV BAŞLAR!

Hükümetin son dönemde hayata geçirdiği uygulamalar ile işçi sınıfını sefalete mahkum ettiğini dile getiren DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ise, “İşçiyi elinizin tersi ile itmeyin. Bu sefer de onların yüzü gülsün. Bu kentin sokaklarınan bürokratlarınızla değil, işçilerle hizmet götüreceksiniz. Konak Belediyesinde anlaşma sağlanamadığı takdirde yarın Karabağlar, Çiğli ve diğer belediyelerde de arkadaşlarımız bize destek olacak ve mücadelemizi İzmir geneline yayacağız” diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Uganda'da futbolcuları taşıyan tekne alabora oldu

SONRAKİ HABER

Bursaspor Hamzaoğlu’nun istifasını kabul etmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa