‘Asgari ücrette aile de dikkate alınmalı’

DİSK, 5 milyon işçiyi ilgilendiren asgari ücret görüşmeleriyle ilgili İstanbul Kadıköy’de basın açıklaması yaptı.

27 Aralık 2016 11:47
Paylaş

DİSK, asgari ücretle ilgili İstanbul Kadıköy’de basın açıklaması yaptı. Açıklamada konuşan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, TÜİK’in komisyon toplantısında bir işçinin asgari yaşam maliyetini kasım 2016 itibariyle net 1669 TL olarak sunduğunu hatırlattı. TÜİK’in geçen sene bu rakamı 1600 TL olarak açıkladığını belirten Beko, “Asgari yaşam maliyetinin sadece yüzde 4 artmasını neye dayanarak iddia edebilmektedir?” diye sordu.

İşçilerin verimlilik ve milli gelir artışından payını alamadığını ifade eden Beko, “Gelir eşitsizliği düzelmiyor, düşük ücretlilerin yaşama koşulları iyileşmiyor. Borç ve taksiti olanların oranı genel nüfusun içinde yüzde 67’dir. İki günde bir et, tavuk ya da balık içeren yemek masrafını karşılayamayanların oranı yüzde 71’dir. Asgari ücretin satın alma gücü OECD ülkelerinin büyük çoğunluğundan daha düşüktür. Türkiye 26 ülke içerisinde 20’inci durumdadır” diye konuştu.

Patronların işçileri daha uzun, daha yoğun ve daha ucuz çalıştırdığını dile getiren Beko, taleplerini şu şekilde sıraladı: “Asgari ücret geçim ücreti olmalıdır. Bir işçinin ailesiyle beraber insanca yaşayabileceği bir ücret olarak belirlenmelidir. Asgari ücret hesabında uluslararası standartlara uyulmalı, işçinin ailesi de dikkate alınmalıdır. Asgari ücretin tespitinde bütün işçi konfederasyonlarına katılım hakkı sağlanmalıdır. Asgari ücret tümüyle vergi dışı bırakılmalıdır. 2017 yılı için asgari ücret en az 2 bin TL net olmalıdır.” (HABER MERKEZİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Üniversite öğrencisini cami avlusuna atıp tecavüz etti

SONRAKİ HABER

Akademisyenlerin duruşması yine ertelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...