27 Aralık 2016 11:18

ÖDP: Başkanlık dayatması ve OHAL’e son

ÖDP, Türkiye'nin içeride ve dışarıda sonu görünmeyen karanlık bir tünelde olduğuna dikkat çekerek, çıkış yolu önerilerini açıkladı.

Paylaş

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Ankara'da yaptığı basın toplantısında Türkiye'deki gelişmelere ilişkin yol haritası açıkladı.

ÖDP Genel Merkezi'nde yapılan basın toplantısında açıklama yapan Başkanlar Kurulu üyesi Pelin Bektaş, Türkiye'nin sonu görünmeyen karanlık bir tünelde ilerlediğini ifade etti. Son 15 gündeki olayların dahi ülkenin nasıl bir felakete doğru sürüklendiğini ortaya koyduğunu belirten Bektaş, “Türkiye, Ortadoğu’da süren paylaşım savaşının merkezlerinden birisi haline getirildi. Suriye’de emperyalizmin tezgâhında şekillenen iç savaş adım adım ülkemize taşındı. AKP’nin Suriye’de rejim değiştirme hevesiyle izlediği politikalar bir bir iflas ederken, bugün içeride ve dışarıda acı sonuçlarını yaşamaya devam ediyoruz” dedi. Türkiye'nin hızla bu cendereden çıkarılması gerektiğini söyleyen Bektaş, öncelikle hukukun üstünlüğü sağlanmadan, idam cezasının yeniden getirilmesi tartışmaları sonlandırılmadan, şirketlere keyfi kayyım atanması uygulamaları durdurulmadan, demokrasi ve insan haklarına saygılı bir iklime geçilmeden ekonomik önlemlerin sonuç vermesinin beklenemeyeceğini dile getirdi. 

AKP'nin aktif dış politika adı altında, yeni-Osmanlıcı fantezileri devreye soktuğunu belirten Bektaş, komşu bir ülkenin rejimini değiştirme ve egemenlik hakkını ihlal etmenin "bölgesel güç olma" şeklinde sunulduğunu dile getirdi. İktidarın bölgedeki siyasal İslamcı yapılarla ittifak geliştirdiği ifade eden Bektaş, Türkiye’nin ne sınırda ne de içeride güvenliği kaldığını söyledi. Bektaş, “Güvenlik El Bab’dan değil sınırdan başlar” dedi. Bektaş, yoksul Anadolu çocukları bu bataklıkta ölümle ve IŞİD vahşetiyle daha fazla yüz yüze kalmadan Suriye’den çekilmek gerektiğini vurguladı. 

PKK’YE TAK ÇAĞRISI

Türkiye’de Kürt sorununda süren çözümsüzlük ve savaşın Suriye ile birlikte başka bir boyuta geçtiğine dikkat çeken Bektaş, Kürt sorununun bölge sorunu haline geldiği oranda emperyalizmin ve büyük güçlerin bölgeye yönelik planlarının da parçası haline geldiğini söyledi. Kürt sorununu emperyalist merkezlerin inisiyatif alanından çıkarmak için iç barışı tesis edecek adımların atılmasını isteyen Bektaş, öncelikle yapılması gerekenleri şöyle sıraladı; “TAK halk ve insanlık düşmanı saldırılarına son vermelidir. TAK’ın eylemlerinin siyasi sorumlusu PKK olduğu gibi, son verecek irade de PKK’dir. PKK, Kürt halkının özgürlüğünü Ortadoğu’da emperyalist merkezlerle ittifakta aramamalıdır. PKK, ilk adım olarak koşulsuz olarak silahlı eylemlerine, TAK eliyle gerçekleştirilen bombalı saldırılara son vermeli, silahlı güçlerini sınır dışına çekmelidir. AKP iktidarı savaş politikalarına son vermeli, demokratik siyaset alanı üzerinde kurduğu baskıları kaldırılmalıdır. HDP’ye yönelik operasyonlar durdurulmalı, halk iradesini temsil eden tutuklu HDP Eş Genel Başkanları, milletvekilleri ve Belediye Başkanları serbest bırakılmalıdır. Belediye’lere atanan kayyumlar geri çekilmeli, seçilmiş Belediye Başkanları görevlerine iade edilmelidir.”

‘BASTIRMA SEFERBERLİĞİ’

“Ülkeyi karanlık noktaya taşıyan fiili tek adamlığı anayasal düzen haline getirmeye çalışan Başkanlık dayatmasına son verilmelidir” diyen Bektaş, Anayasa değişikliği önerisinin geri çekilmesi, Parlamento üzerindeki baskı ve fiili dayatmaların ortadan kaldırılmasını istedi. Başkanlık dayatmasından bu yana ülkenin gün yüzü görmediğini belirten Bektaş, OHAL'in de başkanlık karşısındaki toplumsal kesimleri bastırma seferberliğinin aracı kılındığını söyledi. Bektaş, “OHAL’e son verilmeli, OHAL’de haksız hukuksuz şekilde işinden atılanlar görevine iade edilmeli, kapatılan muhalif gazete ve TV’ler açılmalı, tutuklanan gazeteci ve yazarlar serbest bırakılmalıdır” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Anagold 24Erzincanspor, Elazğıspor'u 3-2 yendi

SONRAKİ HABER

EMEP’li kadınlardan İzmir'de ihraç edilen kadınlara destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...