27 Aralık 2016 09:42

‘Anayasa değişikliği kuvvetler ayrılığını ortadan kaldırır’

İzmir Barosu Başkanı Avukat Aydın Özcan, anayasa ve başkanlık sistemi hakkında açıklamalarda bulundu.

Paylaş

İzmir Barosu Başkanı Av. Aydın Özcan, Menemen’de gerici bir ayaklanma sonucu öldürülen Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay anısına düzenlenen panelde anayasa ve başkanlık sistemine dair açıklamalarda bulundu. Özcan, anayasa değişikliği teklifine değinerek; “Mevcut Anayasa değişiklik teklifinin ülke şartlarına uyum sağlayıp sağlamayacağı incelenip, tartışılmadan bir dayatma ile Türkiye yeni ve büyük bir siyasi krizle karşı karşıya bırakılmıştır” dedi. Getirilmek istenenin Cumhurbaşkanlığı sistemi olduğunu belirten Av. Aydın Özcan, “Bunun adı demokrasi dışı otoriter rejimdir” dedi.

BU BİR REJİM DEĞİŞİKLİĞİDİR

Av. Aydın Özcan, iktidarın, bunun sadece hükümet değişikliği olduğunu söylemesine karşın bunun bir rejim değişikliği, demokratik sistemden otoriter sisteme geçiş olduğunu dile getirerek,  “Anayasa çalışması öncelikle Türkiye’de kuvvetler ayrılığı sistemini hedeflemelidir. Amerika'daki başkanlık sistemini incelediğinizde kuvvetler ayrılığının en keskin şekilde belirlendiğini görürsünüz. Başkan hem senato hem de yargı tarafından çok ciddi bir şekilde denetime tabidir” dedi. 

Özcan, Anayasa çalışmasının, toplumun tüm katmanlarında kabul görmeyen, bütün kuvvetleri tek elde toplamayı amaçlayan, hukuk devleti ilkesiyle hiçbir koşulda bağdaşmayan, TBMM ve milletvekilliğini itibarsızlaştıran başkanlık sistemi önerilerinin gölgesinde kalmasına asla izin verilmemesi gerektiğini belirtti.

Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı Tansel Çölaşan ise panelde yaptığı konuşmada, Cumhuriyetin ilelebet yaşatılması için mücadeleden vazgeçilmemesi gerektiğini söyleyerek, “Bu mücadelenin içinde sonuç alana kadar da olmalıyız” dedi.(İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bakanlık açığa almak için bahane üretti

SONRAKİ HABER

Mahkeme: Şaban’la Recep’in aşkı suç değil!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...