27 Aralık 2016 08:34

ZMO: Tohum firmalarının hakimiyeti güçleniyor

Ziraat Mühendisleri Odası, Tarım Bakanlığı’nın sertifikalı tohum uygulamasına tepki gösterdi.

Paylaş

Ziraat Mühendisleri Odaso Adana Şube Başkanı Semih Karademir, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in tohumculuk sektörüne yönelik açıklamalarına atıfta bulunarak, sertifikalı tohum kullanmayan üreticiye destek verilmemesinin ulus ötesi tohum firmalarının Türkiye tarımı üzerindeki hakimiyetini daha da artıracağını söyledi.

ÇİFTÇİ TOHUM ŞİRKETLERİNE BAĞIMLI HALE GELDİ

Tohumculuk kanunu ile yerel tohum çeşitlerinin ticaretinin yasakladığını belirten Karademir, “Sayın Bakan ‘Milli Tarımda Tohumculuğun Rolü ve Geleceği’ konulu çalıştayda 2018'de sertifikalı tohum kullanmayan üreticinin destek alamayacağını söyledi. Sertifikalı tohum kullanmayan yerel çeşitleri kullanan çiftçilerin günahı ne?” diye sordu.

‘ÇİFTÇİLERİ Mİ ŞİRKETLERİ Mİ SAVUNUYORSUNUZ?’

Sertifikalı tohum kullanmayan üreticinin destekleme alamayacak olmasının ulus ötesi tohum firmalarının Türkiye tarımı üzerindeki hakimiyetini daha da artması anlamına geldiğini söyleyen Karademir, “Özel sektörün tohum üretiminde payı mısır, ayçiçeği, patates, pamuk, sebze gibi stratejik ürünlerde yüzde 100, buğdayda yüzde 64, arpada yüzde 83, soyada yüzde 93, yem bitkilerinde yüzde 63 olduğu göz önüne alındığında söylediğimiz çok da abartı sayılmaz. O yüzden şunu merak ediyoruz, bakan olarak siz çiftçilerin mi yoksa, şirketlerin çıkarını savunuyorsunuz?” diye sordu. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

CHP’li Devrimci Demokratlar: Başka bir Türkiye mümkün

SONRAKİ HABER

DEDEF kongresinde OHAL tepkisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...