27 Aralık 2016 00:02

İBB’den önce Bakanlık koruma kurulunu devre dışı bırakmış

Tarihi yarımadada Koruma Kurulu’nu İBB Meclisi’nden önce Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın devre dışı bıraktığı ortaya çıktı. 

Paylaş

Tarihi yarımadada Koruma Kurulu’nun İBB Meclisi’nde baypas edilmesi kararından bir ay önce Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Koruma Kurulu’nu devre dışı bıraktığı ortaya çıktı. Kültür ve Turizm Bakanlığı kasım ayında koruma kurullarına gönderdiği yazıda, tescilsiz parsellerle ilgili dosyaları Fatih Belediyesi’ne iade etmeleri talimatı vermiş.

Hürriyet’ten Ömer Erbil’in haberine göre İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde 16 Aralık günü oyçokluğu ile kabul edilen tarihi yarımadada tescilsiz binaların bulunduğu parsellerdeki inşaat ruhsatı ve denetiminin Fatih Belediyesi’ne bırakılma kararını geçtiğimiz pazar günü gündeme gelmişti. İBB Meclis’inde geçen bu karardan bir ay önce Kültür ve Turizm Bakanlığı kendisine bağlı tarihi yarımadadan sorumlu İstanbul 4 Numaralı Koruma Kurulu ile 2 Numaralı Yenileme Alanları Koruma Kurulu’na yazı göndererek ellerindeki dosyaları Fatih Belediyesi’ne devretmesini istemiş.

‘TEREDDÜT YAŞANMASI NEDENİYLE’

Fatih Belediyesi 2 Kasım 2016 tarihinde Koruma Amaçlı İmar Plan hükümleri arasında çelişkiler bulunduğundan bahisle, tescilsiz parsellerde her türlü yeni ve mevcut inşai ve fiziki müdahalelerin izin ve denetiminin hangi idare tarafından yapılacağı hakkında tereddüt yaşanması nedeniyle Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nden görüş talep etti. Aynı tarihli, koruma kurullarına gönderilen, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt imzalı yazıda şöyle denildi: ‘’Fatih Koruma amaçlı İmar Planı kapsamında taşınmaz kültür varlığının bulunduğu parseller dışındaki inşai ve fiziki müdahalelerin 2863 sayılı Kanun’un 57. Maddesi 9. Fıkrası doğrultusunda Fatih Belediye Başkanlığı’nca yürütülmesi, ayrıca Fatih Koruma Amaçlı İmar Planı’nın varsa 2863 sayılı Kanun’a aykırı hükümlerinin yeniden düzenlenerek değerlendirilmek üzere ilgili Koruma Bölge Kurulu’na iletilmesi gerekir.’’ Bu yazıdan 20 gün sonra 28 Kasım tarihinde ise Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarihi yarımadadan sorumlu iki koruma kuruluna da ellerindeki dosyaları Fatih Belediye Başkanlığı’na iade etme talimatı gönderdi.

NEDEN FATİH’E ÖZEL İZİN VERİLDİ?

İsmini vermek istemeyen bir kurul üyesi şunları söyledi:

‘‘İstanbul’da Fatih Belediyesi dışında Avcılar, Beşiktaş, Beyoğlu, Eyüp, Kadıköy ve Üsküdar belediyelerinin de KUDEB (Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu) var. Aynı ilçelerin KUDEB’leri için değil sadece Fatih’e özel verilmesi ilginç değil mi? Genel müdürlük eğer bu uygulama doğruysa tüm Türkiye’deki kurullara bu talimatı vermesi gerekir. Üstelik koruma kurullarının anayasası olarak kabul edilen ilke kararlarına da aykırı bir durum söz konusu. KUDEB’ler sadece basit onarım izni vermeye yetkili. Sit alanları belediyelere bırakılamaz.’’ 

HABERİN DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ
 

ÖNCEKİ HABER

Amedspor'da yeni Teknik Direktör Taner Taşkın 

SONRAKİ HABER

İŞKUR’dan patronlara maaş desteği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...