27 Aralık 2016 01:03

Irak, Suriye ve Libya’da gerileyen IŞİD’in yeni taktiği

Ortadoğu'da güçünü kaybetmeye başlaya IŞİD'in yeni taktiği Avrupa'daki mültecileri hedef gösteren saldırılar planlamak.

Paylaş

Tania Ildefonso OCAMPOS
Middle East Eye

Berlin’de geçtiğimiz pazartesi akşamı, Tunuslu bir sürücü kamyonunu Noel pazarındaki kalabalığın üzerine sürdü. 12 kişi öldü, 48’i yaralandı. Salı günü geç saatlerde, IŞİD saldırıyı üstlenen bir açıklama yaptı.

Grubun iddiasını doğrulama imkanı yok. Ancak, EUROPOL’un (Avrupa Polis Ofisi) son açıklamasında, IŞİD’in Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da toprak kaybettiği, buna karşılık IŞİD’in, bağlantılı grup ya da tek tek bireyler tarafından yapılacak saldırılar için yeni taktikler geliştirdiğinin altı çizildi. 

Ayrıca, EUROPOL’un bu ayın başlarında yayınlanan Avrupa Terörle Mücadele Merkezi raporunun yazarları, teröristlerin doğrudan, geri dönen yabancı savaşçılar gibi, grup liderleri tarafından yönlendirildiğine inanıyor. Raporda; bu liderliklerin yakın zamanda AB’de güvenli bir sığınak arayan Ortadoğu ve Kuzey Afrikalı mültecilerin geleceğini tehlikeye atmaya odaklanmış saldırılar gerçekleştirebilecekleri ifade ediliyor.

Grup bu saldırılarda Avrupa’daki endişeyi arttırmayı ve AB üyesi devletleri aldıkları mülteci sayılarına daha fazla sınır koymaları için provoke etmeyi amaçlıyor. Nihai hedefi ise Müslüman ümmet arasında Batı karşıtı duyarlılıkları geliştirmek.

IŞİD’İN DEĞİŞEN STRATEJİSİ

IŞİD’in ilk temel hedefi Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki bölgeye el koymaktı. Grubun terörizmi, Irak ve Suriye dahil güçlü olduğu Müslüman ülkeler ya da Türkiye gibi IŞİD’in nüfuz alanına komşu ülkelerde yaşayan Şiiler ve diğer azınlıklara karşı saldırılarla sınırlanmıştı.

Ancak, IŞİD Suriye, Irak ve Libya’da alan kaybederken daha geniş bir stratejiyi tercih etti: Grubun liderliği Batı ülkelerinde “inanmayanlara” karşı saldırı gerçekleştirmeleri için taraftarlarını teşvik ediyor. Rapora göre özellikle de ABD destekli IŞİD karşıtı koalisyona katılan ülkelere karşı... Grup, Kenya ve Bangladeş gibi “kafir” diğer ülkelere karşı saldırıları da destekliyor.

Yeni stratejinin bir parçası olarak, son zamanlarda, Batıda ya da önemli Batı topluluklarının bulunduğu Müslüman alanlarında yaşayan Müslümanlara hitap eden propagandasına yatırımı attırdı. 

IŞİD geçmişte esas olarak savaş alanlarındaki askeri zaferler ya da yeni üye kayıtları hakkında takipçilerini bilgilendirmek için kendi basın kuruluşlarını kullanırdı. Ancak şimdi, bu kuruluşlar Batılılara terörist saldırıları teşvik ediyor. Grubun stratejisindeki değişim AB üyesi ülkeler ve ötesi için doğrudan bir tehdit oluşturuyor.

İki ay önce, örneğin, IŞİD, grubun daha önceki dergisi Dabiq’ten daha kısa, Rumiyah isminde yeni bir dergi yayınlamaya başladı. Yeni dergi, İngilizce ve Fransızca dahil değişik dillerde yayınlanıyor. Dergi Batılı ve düşman olarak algılanan diğerlerine karşı, basit -yine de etkili- terörist saldırıları gerçekleştirmekte IŞİD taraftarlarını lojistik olarak besliyor. 

Rumiyah’ın geçen ayki sayısında özel konusu, bıçaklı saldırıların nasıl gerçekleştirileceği idi. Esas olarak IŞİD’in Doğu Afrikalı taraftarlarına hitap eden yazarlar başarılı bir terörist saldırı gerçekleştirmek için bıçak seçiminin nasıl olacağını açıklıyor. Bıçağın, gizlemek ve kullanmak için görece daha kolay olduğunu anlatıyor. Konu potansiyel hedeflerin nasıl seçileceğini de kapsıyor.

GÜNCEL TEHDİT

EUROPOL’a göre, grubun IŞİD karşıtı ABD destekli koalisyonun bileşeni olan ülkelerdeki saldırılara odaklandığına inanılmasına rağmen; son zamanlarda Fransa, Belçika, Almanya ve Birleşik Krallık’ta IŞİD bağlantılı saldırılar oldu.

 Berlin’de 19 Aralık’ta Noel pazarına düzenlenen saldırının zanlısı 24 yaşındaki Tunuslu Anis Amir, İtalya’nın Milano kentinde silahlı çatışmada öldürüldü.

Bu saldırıların çoğu IŞİD’in anlatısından ilham alan bireyler tarafından gerçekleştirildi. Ancak bu bireylerin IŞİD’le doğrudan irtibat kurmadan kendi istekleriyle eyleme geçtikleri düşünülüyor.

Son döneme kadar, bu failler tipik olarak AB kuvvetlerini kapsayan sembolik hedefleri seçti. Bir Fransız polis şefi ve eşine 13 Haziran 2016’da bıçaklı saldırıda ve daha yakın zamanda, Belçika Charleroi’de iki kadın polis memuruna saldırıda olduğu gibi.

Daha yakın zamanda, IŞİD’in direktiflerini izleyen bu yalnız saldırganlar sivilleri hedef almaya başladı. Suriye ve Irak’ta özellikle sivilleri hedef alan IŞİD saldırılarından farklı olarak Avrupa’daki saldırılar, ayrım gözetmeden ölü sayısını arttırmayı ve Avrupa’nın iltica talebinde bulunan mültecilere sırt çevirmesini amaçlıyor.

Can kayıplarına ek olarak, bu saldırıların ekonomik ve politik etkileri de oldu. EUROPOL’ün raporuna göre IŞİD’in esas hedefi de bu.
(Çeviren: Arif Koşar)

ÖNCEKİ HABER

Bakandan asgari ücret açıklaması: 1300 TL yeterli değil

SONRAKİ HABER

Balkan ülkelerine' hukuksuz sınır dışı' suçlaması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...