26 Aralık 2016 15:08

CHP'li Yarkadaş, basına yönelik baskıları meclise taşıdı

CHP İstanbul Milletvekili ve CHP Medya Komisyonu Üyesi Barış Yarkadaş basına yönelik artan baskıları meclise taşıdı.

Paylaş

Basın emekçilerinin tarihte görülmemiş bir baskı çemberi içine alındığını söyleyen Yarkadaş, “48 saat içinde, 100’ü aşkın gazeteci açıktan hedef gösterildi. Bir TV kanalı kapatıldı. 6 gazeteci gözaltına alındı, bir basın emekçisi skandal zinciriyle tutuklandı” dedi.

BASINA BASKILAR ARTIYOR

CHP İstanbul Milletvekili  ve CHP Medya Komisyonu Üyesi Barış Yarkadaş, Cumhuriyet Gazetesi Kantin İşletmecisi Şenol Buran’ın tutuklanması ile aynı gün içinde yaşanan baskı ve hak ihlallerini TBMM’ye taşıdı. Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Yarkadaş, tutuklamadaki hukuksuzluklara ve skandallara dikkat çekti.

Şenol Buran’ın, görgü tanığı olduğunu iddia eden bir polisin ifadesine dayanılarak tutuklandığını belirten Yarkadaş, “Basın emekçisi Buran, Cumhurbaşkanı’na hakaret suçlamasıyla tutuklandı. Ortada delil yok; kanıt yok; hukuk yok, vicdan yok” ifadesini kullandı. Yarkadaş, Şenol Buran’ın Cumhuriyet gazetesinin kantin işletmecisi olduğu için “potansiyel suçlu” muamelesi gördüğünü belirtti.

YOL TV’YE DE AYNI YÖNTEMLE KAPATMA

Yarkadaş, basın emekçilerine yönelik baskıların bununla sınırlı kalmadığını da sözlerine ekledi. Yol TV’nin de aynı kapsamda; “Cumhurbaşkanına hakaret”le suçlandığını ve RTÜK tarafından kapatılma kararı verildiğini belirten Yarkadaş, “Söz konusu Recep Tayyip Erdoğan olunca, akan sular duruyor... Kanunlar rafa kaldırılıyor. Hakimlerin, savcıların, bürokratların Saray korkusu, her şeyin önüne geçiyor. Kanal yönetiminin savunması bile alınmadan, yayınlara son verdirtiliyor” dedi.

Son 48 saat içinde başta Cumhuriyet Yazarı Aydın Engin olmak üzere 100’ü aşkın gazetecinin açıktan hedef gösterildiğini ve tehdit edildiğini belirten Yarkadaş şunları söyledi: “Aydın Engin, açıktan ölümle tehdit edildi. İçişleri Bakanlığı, dünkü çağrımıza rağmen herhangi bir koruma önlemi almadı. Bu yetmezmiş gibi, akşam saatlerinde 100’ü aşkın gazetecinin ismi, Twitter’daki bazı adreslerden yazıldı. Bu meslektaşlarımızın haklarında soruşturma açılacağı belirtildi. Yapılanın adı açıkça hedef göstermek ve tehdit etmektir.” 

‘SUÇLAMALARI YANDAŞ MEDYADAN ÖĞRENDİLER’

Pazar günü altı gazetecinin gözaltına alındığını da hatırlatan CHPli Yarkadaş, “Savcılığa davet edildiklerinde gidecek olan gazetecilerin evleri basılmış, bazıları darp edilmiştir” dedi.

Bazı gazetecilerin ailelerinin darp edildiğine ilişkin iddiaların olduğunu da belirten Yarkadaş, “Gazetecilerden saatlerce haber alınamamış, devreye girmemizle birlikte nerede tutulduklarını öğrenmek mümkün olmuştur. Gazetecilerin avukatları, suçlamaları ise yandaş medyada yapılan yayınlardan öğrenebilmiştir” dedi.

SİLİVRİ CEZAEVİ’NDE EZİYET

“AKP gazeteciliğin suç olmadığını kabul etmek ve anlamak zorundadır” diyen Yarkadaş, Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan Cumhuriyet gazetesi çalışanlarının son dört gündür çok soğuk bir ortamda kaldıklarını hatırlattı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın kaloriferi yanmayan odalar için talimat vermesi ve sorunu çözdürmesini isteyen Yarkadaş “Bir türlü bulunamayan kalorifer parçasının adını bize verin; hemen temin edip Silivri’ye götürelim” dedi. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Tez-Koop-İş Genel Başkanı Osman Gürsu toprağa verildi

SONRAKİ HABER

Adana Büyükşehir Belediyesi yılbaşı kutlamasını iptal etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...