DİSK'ten asgari ücret için referandum çağrısı

Asgari ücret görüşmeleri devam ederken, İzmir’de DİSK üyesi işçiler, asgari ücretin belirlenmesi için referanduma gitme çağrısında bulundu.

26 Aralık 2016 10:54
Paylaş

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “2017 yılı için asgari ücret en az 2000 TL net olmalıdır. Asgari ücret için referandum yapalım. Halk karar versin” dedi. 

DİSK Ege Bölge Temsilciliği, 29 Aralık günü kesinleşerek milyonlarca işçinin alacağı maaşı belirleyecek Asgari Ücret Tespit Komisyonu görüşmeleri ile ilgili basın açıklaması yaptı. Konak Kemeraltı girişinde DİSK'e bağlı sendikaların yöneticileri ve üyeleri “Savaşa değil halka bütçe” ve “İş, ekmek yoksa, barış da yok” sloganları ile çarşı içine yürüdü. 

Açıklamada DİSK Ege Bölge Temsilciliği “Asgari Ücret Geçim Ücreti Olsun. Asgari Ücret Net 2000 TL” pankartı açarken Genel İş 2 Nolu Şube “Asgari Ücretin Ne Kadar Olacağına Halk Karar Versin”, Genel İş 6 Nolu Şube, “Asgari Ücret Gibiyiz. Kimse Bizimle Geçinemiyor” ve Genel İş 7 Nolu Şube de “2017'de Asgari Ücret Sizin Vekil Maaşı Bizim Olsun' pankartları ile eyleme katıldı. Eyleme KESK ve TMMOB temsilcileri de katıldı. 

Açıklamada ilk olarak konuşan Genel İş Örgütlenme Daire Başkanı Taner Şanlı, iktidara seslenerek “Eğer güçlü bir ülke istiyorsan insanca yaşam koşullarını bize vermek zorundasın. Bu ülkede birilerinin bizim emeklerimiz üzerinden zengin olmasına izin vermeyeceğiz. Biz istediklerimizin taleplerimizin arkasındayız. Eğer bu taleplerimiz karşılanmazsa bilinsin ki bizim ekmeğimizden başka kaybedecek bir şeyimiz yok. Biz kaybedersek siz de kaybedersiniz” dedi. 

Daha sonra basın açıklamasını okuyan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) komisyon toplantısında bir işçinin asgari yaşam maliyetini Kasım 2016 itibariyle net 1669 TL olarak sunduğunu hatırlatarak, “TÜİK geçen sene bu rakamı 1600 TL olarak açıklamıştı. Bu hesaba göre bir yılda asgari yaşam maliyeti sadece yüzde 4 civarında artmıştır. Çarşıda pazarda karşılaştığımız gerçek bu mudur? Soruyoruz: TÜİK enflasyon oranını yüzde 7-8 civarında açıklarken, asgari yaşam maliyetinin sadece yüzde 4 artmasını neye dayanarak iddia edebilmektedir" dedi. 

'ASGARİ ÜCRET VERGİ DIŞI BIRAKILMALIDIR'

Asgari ücretin bir işçinin ailesiyle beraber insanca yaşayabileceği bir ücret olarak belirlenmesi gerektiğini ifade eden Sarı şunları söyledi: “Ülke büyürken işçilerin bundan pay almaması adaletsizliktir. Asgari ücret tespitinde geçim koşulları, verimlilik ve milli gelir artışı dikkate alınmalıdır. Asgari ücret tümüyle vergi dışı bırakılmalıdır. 2017 yılı için asgari ücret en az 2000 TL net olmalıdır. Asgari ücret için referandum yapalım. Halk karar versin". (İzmir/EVRENSEL)
 

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Anayasa Komisyonu'nda gerilim yaşandı

SONRAKİ HABER

Bitlis’te 210 köy yolu ulaşıma kapandı, eğitime ara verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...