Av. Tugay Bek’e yapılan işkence için suç duyurusu

Avukatlar: Meslektaşımızın yaşam hakkı ihlal edildi.

26 Aralık 2016 10:05
Paylaş

Çoğu HDP üyesi 20 kişi ile birlikte 12 Aralık’ta gözaltına alınan ve Adli Tıp Kurumu'nda muayene olduktan sonra zorla ters kelepçe uygulanarak darp edilen Emek Partisi üyesi ve Adana Barosu Cezaevi İzleme komisyonu Başkanı Av. Tugay Bek'in gördüğü işkence ile ilgili suç duyurusunda bulunuldu.

Bek'in hakaretler eşliğinde 30-40 polis tarafından dövüldüğünü ifade eden meslektaşları, işkence, yaşam hakkı ihlali ve işkenceye dönüşen gözaltı süresi nedeniyle suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı.

Eski adliye binası önünde konuyla ilgili yapılan Çağdaş Hukukçular'ın açıklamasına Emek Partisi Adana İl Örgütü, Eğitim Sen Şube Başkanı Ahmet Karagöz, İHD üyeleri katıldı. Çağdaş hukukçular adına basın açıklamasını okuyan Av. Ali Akıncı, 14 Aralık'ta ters kelepçeyi kabul etmeyeceğini söyleyince yaklaşık 40 polisin “Hepinizi geberteceğiz, buraya ne hakimler, savcılar geldi, vatan haini, şerefsiz” diye tehditler savurarak saldıran polislerin Bek'in yaşam hakkı, işkence ve kötü muamele yasağının ihlal ettiğini söyledi. Bek'in ağır darbeler aldığını, kafasında ve vücudunda darp izleri oluğunu ifade eden Akıncı, “Yaşam hakkı ihlalinin gerçekleşmesi için ölümün gerçekleşmesi gerekmez. Meslektaşımız adeta öldüresiye dövülmüştür. Öldürme kastıyla hareket etmiş, darp sırasında bunu kendisine de söylemişlerdir” dedi.

KEYFİ GÖZALTI, KEYFİ KELEPÇE UYGULAMASI

Kaçma, kendisine ya da başkasına zarar verme durumunda kelepçe takılabileceğini söyleyen Akıncı, TEM görevlilerinin Bek ve diğer gözaltındakilere keyfi olarak ters kelepçe taktığını söyledi. Toplu gözaltı süresinin CMK 91'inci maddeye göre en fazla 4 gün olduğunu dile getiren Akıncı, Bek ve diğer gözaltına alınanların 8 gün gözaltında tutulduğunu söyledi.  Gözaltı süresinin OHAL KHK'leri ile 30 güne uzatılmasının Anayasa'ya aykırı olduğu gibi AİHM tarafından verilen bir çok kararda insan hakkı ihlali sayıldığını söyleyen Akıncı, Bek'in gözaltı süresi boyunca uyumanın hatta hareket etmenin dahi zor olduğu şartlarda 20 metrekare alanda 15-20 kişi ile birlikte kaldığı, mesai saatleri dışında ısıtma sisteminin çalıştırılmadığı, beton üzerinde battaniye üzerinde uyunabildiği bilgisini vererek bunların ayrıca işkenceye sebebiyet verdiğini dile getirdi.

MESLEKİ İLKELERİ İHLAL EDİLDİ

Avukatlar olarak insan haklarının karşısında olacaklarını ifade eden Akıncı, Adana Barosu'na bağlı bir avukat olarak Bek'in mesleki güvencelerinin ve uluslararası meslek ilkelerinin de çiğnendiğini belirterek her türlü saldırı karşısında mesleklerini savunacaklarını söyledi. Bir diğer meslektaşları olan Barkın Timtik'in hukusuzca gözaltına alındıktan sonra tutuklandığını dile getiren Akıncı, Timtik'in serbest bırakılmasını istedi. (Adana/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Zorkun Yaylası’nda yaban hayvanlarına yem bırakıldı

SONRAKİ HABER

'Torunlar davasında sorumlular yargıdan kaçırılıyor'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...