'Soma'nın baş sorumlusu gerekli cezayı alsın diye buradayız'

Soma davasında Soma Holding Eski Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan’ın ifadesi öncesi aileler ve avukatlar, Gürkan'ın gerekli cezayı almasını istedi.

26 Aralık 2016 05:53
Paylaş

Soma Kömürleri AŞ yönetim kurulu başkanlığı yapan ve 301 işçinin yaşamını yitirdiği faciadan beş ay önce görevi oğlu Can Gürkan'a devreden Alp Gürkan bugün İstanbul Adliyesi'nde ifade verecek. Faciada yaşamını yitiren madencilerin aileleri, avukatları ve Sosyal Haklar Derneği üyeleri “Soma’dan Şirvan’a katledenler aynı” “Soma’nın kömürü katilleri yakacak” sloganları eşliğinde adliye önüne gelerek açıklama yaptı.

Aileler adına konuşan, Soma faciasında yaşamını yitiren Uğur Çolak’ın annesi Gülsüm Çolak, Soma maden katliamını unutturmamak ve adalet için bir araya geldiklerini söyledi. Soma katliamının sorumlusu olan Alp Gürkanın gerekli cezayı almasını talep eden Çolak şöyle devam etti: “Türkiye tarihinin en büyük iş cinayeti olan Soma Maden katliamını unutturmamak sorumlulardan hesap sormak Adalet istediğimizi haykırmak için bugün burada  İstanbul da yine, sokaktayız. Yurttaşlarımız çalışırken göz göre göre ölmesinler, iş cinayetleri son bulsun diye buradayız. Soma katliamının baş sorumlusu Alp Gürkan’ın da gerekli cezayı almasını sağlamak için  buradayız.”

‘UMUTLU OLMAK İSTİYORUZ’

Hukuk mücadelesinin sonlarına yaklaşıldığına vurgu yapan Çolak, “Umutlu olmak istiyoruz” dedi. “Soma davası aslında  Türkiye davasıdır” diyen Çolak şöyle konuştu: “Çünkü bu sosyal cinayet düzeninde tüm yurttaşlar aynı veya benzer tehlike ve risklerle karşı karşıyadır. Daha dün Milli Eğitim Bakanlığı görevini yapmadığı için kaçak cemaat yurdunda Aladağ’da yanarak ölen kızlarımızın, katillerinin dört yıl önce Esenyurtta kaldıkları çadırda ısınmak için yaktıkları ısıtıcıdan sıçrayan ateşle yanarak ölen emekçilerin katillerinden pek farkı yoktur. Aynı şekilde Siirt Şirvan’da işveren uyarıldığı halde göz göre göre bir iş cinayetinin kurbanı olan emekçiler ile metropollerde patlayan bombaların katlettiği yurttaşlar iki zıt kutubu temsil etmez.” Açıklamaların ardından aileler avukatları ile birlikte adliyeye geçerek duruşmanın başlayacağı salona geçti.

Alp Gürkan, “bilinçli taksirle ölüme neden olmak”la suçlanıyor. Ana davadaki sanıklar ise “olası kasıtla ölüme neden olma” suçunda yargılanıyor. “Olası kasıtla ölüme neden olma” suçundan verilecek cezalar müebbet hapse kadar giderken, “bilinçli taksirle” ölüme neden olmaktan verilen cezaların üst sınırı 22,5 yıl. Madenci ailesi avukatları ise Gürkan'ın ana davadaki sanıklar gibi “olası kasıtla ölüme neden olmak”tan yargılanmasını ve kamu görevlileri hakkında da soruşturma açılmasını istiyor. (İstanbul/EVRENSEL)

 

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Azez'de çadır yandı: 1 bebek öldü, 4 kişi yaralandı

SONRAKİ HABER

Dolar yılın başından bu yana yüzde 20,2 arttı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...