26 Aralık 2016 04:45

EMİS’e bağlı metal fabrikalarında grev kararı asıldı

EMİS’le Birleşik Metal-İş arasında süren TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine bugün fabrikalara grev kararı asıldı.

Paylaş

Elektromekanik Metal İşverenleri Sendikası (EMİS) ile Birleşik Metal-İş Sendikası arasında süren sözleşme görüşmelerinin tıkanması üzerine alınan grev kararı bugün fabrikalara asıldı. Patronların düşük zam dayatmasından vazgeçmemesi halinde işçiler 20 Ocak’ta greve çıkacak. Sözleşme General Elektrik, ABB Elektrik, Schneider Elektrik ve Schneider Enerji’ye bağlı 26 işyerinde çalışan 2 bin 200 işçiyi kapsıyor.

Grev kararı Manisa Schneider fabrikasına sabah saatlerinde Birleşik Metal-İş İzmir Şube yöneticileri ve temsilciler tarafından asıldı. Burada yapılan açıklamada EMİS’in düşük zam dayatmasından vazgeçmemesi halinde 20 Ocak’ta greve çıkılacağı duyuruldu.

Gebze’de bulunan General Elektrik’te vardiyaların birleştiği saat 16.00’da fabrika içinde yürüyüş yapıldı. Sendika genel merkez ve şube yöneticilerinin de katıldığı yürüyüşün ardından yapılan açıklamada, patronlara 20 Ocak’a kadar süre tanındığı, bu süreye kadar taleplerin karşılanmaması halinde greve çıkılacağı duyuruldu.

  • General Elektrik Gebze fabrikası
  • General Elektrik Gebze

İzmir Çiğli Organize Sanayi Bölgesinde bulunan ABB ve Schneider fabrikalarına da grev kararı asıldı. Davul zurna eşliğinde grev kararını kutlayan işçiler, “Yönetim şaşırma grev kapıda”, “Grev gelecek şartel inecek” sloganları attı.

  • Schneider Elektrik İzmir
  • Schneider Elektrik İzmir

Birleşik Metal-İş İzmir Şube Başkanı Ali Çeltek “Daha önce işveren 1 yıllık zam talebi ile gelirken mücadele sonucunda 6 aylık zam talebi ile gelmek zorunda kaldılar. 3 yıllık sözleşme dayatmasından 2 yıllık sözleşme imzalama noktasına geldiler. Kazanılmış haklarımızı korumakla birlikte mücadelemize kaldığımız yerden devam ediyoruz. Bizi umarız istemediğimiz noktaya getirmezler. Ancak müzakere de mücadele de kabulümüzdür. Hangisini tercih ederlerse onunla karşılık vermeye hazırız” dedi. Schneider işçileri ayrıca saat 14.00 ile 15.00 arasında fabrika içerisinde yürüyüş yaparak ilan panolarına grev kararını astı.

  • Schneider Elektrik Samandıra

DAYATMA KABUL EDİLMEDİ

  • Schneider Elektrik Gebze

Geçtiğimiz sözleşme döneminde işçilerin greve çıkması üzerine General Elektrik, Schneider ve Himel Enerji patronları MESS’ten ayrılarak EMİS’i kurmuştu. EMİS’le bu yıl ilk kez oturulan sözleşme görüşmelerinde patronlar Schneider’in Manisa fabrikası için ilk altı ay yüzde 14, Schneider’in diğer fabrikaları için yüzde 12, diğer altı aylar için enflasyon oranında artış teklif edildi. General Elektrik ve ABB için ise ilk altı ay yüzde 6 ve ikinci altı ay için yüzde 5 önerildi. Tüm fabrikalar için sosyal haklara ise yüzde 14.5 teklif edildi. Patronların teklifi işçiler tarafından kabul edilmezken, grev kararları tüm fabrikalara asıldı. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

MEB-müftülük ortaklığı: Öğretmenleri imamlar eğitecek

SONRAKİ HABER

Bayburt’ta okullara kar tatili

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...