26 Aralık 2016 01:36

İsrail, ABD'den 'Filistin' yanıtı istiyor

BMGK'de İsrail'in yasa dışı yerleşimlerine karşı alınan karar sonrası İsrail ile ABD arasındaki gerginlik artıyor.

Paylaş

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin Cuma günü İsrail'i 1979'dan bu yana ilk kez yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerine yönelik politikası nedeniyle kınamasının ardından, İsrail ile ABD arasındaki gerginlik artıyor.

BBC'nin haberine göre İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, çekimser kalarak karar tasarısının kabul edilmesini sağlayan ABD'nin ülkesindeki büyükelçisi Dan Shapiro'yu başbakanlığa çağırdı.

Aynı zamanda İsrail Dışişleri Bakanı da olan Benyamin Netanyahu, Dan Shapiro'dan, ABD'nin oylamadaki tutumuyla ilgili açıklama istedi.

Netanyahu-Shapiro görüşmesi ile ilgili olarak taraflardan herhangi bir açıklama yapılmadı.

BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyelerinden ABD daha önce yıllarca, veto yetkisini kullanarak İsrail'in Konsey tarafından kınanmasını engellemişti. Yeni ABD Başkanı seçilen Donald Trump ise konuya dair Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "20 Ocak'tan sonra işler farklı olacak" demişti.

NETANYAHU OBAMA'YI SUÇLUYOR

Netanyahu daha önce Obama yönetimini karar tasarısının hazırlanmasına öncülük etmekle suçlamıştı. Washington suçlamayı reddetmiş, İsrail ise karar tasarısına destek veren tüm ülkelerin büyükelçilerinden açıklama istemişti.

KARAR NE DİYOR?

BM Güvenlik Konseyi'nde 14 lehte ve bir çekimser oyla kabul edilen kararda, "İsrail hemen ve tamamen, Doğu Kudüs de dahil olmak üzere, işgal altındaki Filistin topraklarında tüm yerleşim faaliyetlerini durdurmalı" ifadesi yer alıyor. Kararda ayrıca Yahudi yerleşim birimlerinin 'yasal dayanağının olmadığı' ve 'İsrail-Filistin Sorunu'na iki devletli çözümü tehlikeye attığı' belirtiliyor.

İSRAİL'İN YASA DIŞI YERLEŞİMLERİ

İsrail, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'ü 1967'deki Altı Gün Savaşı'nda işgal etmişti. O tarihten bu yana bölgede inşa edilen 140'a yakın yerleşim biriminde yaklaşık 500 bin Yahudi yaşıyor. Yerleşim birimleri uluslararası hukuka göre yasa dışı sayılsa da, İsrail bu görüşe itiraz ediyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İktidarın freni yok da hayatın var

SONRAKİ HABER

Dera'da 150 ÖSO mensubu silah bıraktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...