26 Aralık 2016 00:40

Fabrikalarda kutuplaşmalar her geçen gün artıyor

Bursa'da Coşkunoz ve Nestle’de çalışan işçiler savaş politikaları ve sonuçlarının fabrikalardaki kutuplaşmayı ve bölünmeyi artırdığını anlattı.

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

Patlayan bombalar, ölümler, her gün gelen zam haberleri... Tüm işçilerin kafasında “Acaba yarın ne olacak?” sorusu ve kaygısı var. Biz de tüm bu yaşananları ve fabrikalara yansımalarını metal ve gıda işçileriyle konuştuk. Yaşananların ve iktidardakilerin kullandığı dilin işçilerin böldüğünü ve fabrikalardaki kutuplaşmanın arttığını söyleyen işçiler, bu bölünmenin faturasının da yine işçilere çıktığını söyledi. Çalışma ve yaşama koşullarının günden güne kötüleştiğini anlatan işçiler, “Herkes bu gidişattan rahatsız ve korkuyor. Gelecek planı kimse yapamıyor. Herkes bu durumdan rahatsız ama ülkenin geleceği, milli birlik denilince kimse ses etmiyor. Ama bu daha fazla gitmez çünkü insanlar boğazından kısıyor daha fazla ne kadar kısacak” dedi.

‘ERDEMİR SÖZLEŞMESİ BİZE NASIL YANSIYACAK’

Önce Coşkunöz işçisiyle konuşuyoruz, Coşkunöz, geçen yıl metal direnişi döneminde iş bırakan fabrikalardan biriydi. İşçiler o dönem Türk Metal’den istifa etmiş ama direnişin kırılmasının ardından işçiler yeniden Türk Metal’e üye olmaya zorlanmıştı. Fabrikanın MESS grup sözleşmesinde olduğunu hatırlatan bir işçi, sözleşme döneminin yaklaştığına dikkat çekti. Coşkunöz işçisi; “Bu dönemde Türk Metal’in ERDEMİR’de saat ücretine 2.25 lira zamla imzaladığı sözleşme fabrikada olumlu karşılanıyor ama alınan zam net mi brüt mü o noktada net bir şey söylenmiyor. Burası biraz önemli ve üzerinde durulması gereken konu. Dışarıdan bakarsan ERDEMİR sözleşmesi iyi duruyor ama birde içine bakmak gerek. Bu sözleşmenin bize yansıması nasıl olacak o da merak konusu” dedi.

Bir başka Coşkunöz işçisi ise şöyle devam etti: “Şuan fabrikada tartışmalar tam başlamadı ama yakında konuşulmaya başlanır. Şuan herkesin gündeminde ülkenin gidişatı var. TİS görüşmeleri ikinci planda kalmış durumda bir de sözleşme ile ilgi tartışmalar biraz Ocak’tan sonra başlar gibi duruyor.”

HÜKÜMETİ ELEŞTİRİNCE ‘ HAİN MİSİN?’ DİYORLAR

Bir önceki yıla göre işlerin daha da yoğun olduğunu söyleyen Coşkunöz işçi, “Hiç durmuyoruz çok yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Ama bütçemiz her geçen gün daralıyor bu da ilginç bir yan. Ülkede sürekli patlayan bombalar ve tartışılan konular fabrikada da tartışılıyor ama hükümete yönelik ve bu politikaları eleştirel en ufak bir şey dedin mi ‘Sen vatan haini misin!’ diyerek konuşturulmuyor kimse. Artık fabrikada ayrışmalar son noktada bu daha ne kadar böyle gider bilinmez ama gidişat hiç de iyi görünmüyor” diye konuştu.

KİMSE GELECEK PLANI YAPMIYOR

Kılıçlar artık kınından çıkmış gibi duruyor diyen bir başka işçi, şunları anlattı: “Bu durum bize zarar veriyor. Herkes bu gidişattan rahatsız ve korkuyor ne olacak diye. Gelecek planı kimse yapamıyor bugün parayı buldu mu tamam yarına Allah kerim diyor insanlar. Alım gücü de insanların düştü ama kimse bunu sorgulamıyor neden böyle düşüş var diye. 1 kilo pirinç alırken, bu önce 750 grama, sonra da yarım kiloya düştü. Bu durumdan rahatsızlar ama ülkenin geleceği milli birlik konular dillendirilince kimse ses etmiyor. Ama bu daha fazla gitmez çünkü insanlar boğazından kısıyor daha fazla ne kadar kısacak bilinmez. Ülkenin gidişatının kötü olduğunu söylediğin an hain ilan ediliyorsun ve baskı altına alınıyorsun. Başkanlık konusunda olumsuz bir şey dillendirdin mi aynı yaftayı yapıştırıyorlar. Kendi aramızda bu konuları konuştuğumuzda başkanlığı, milli seferberliği, savunan arkadaşlar tartışmada köşeye sıkıştıklarında hemen ‘Sen terörist misin vatan haini misin!’ deyip işin içinden çıkıyorlar. O zaman da sende bir şey diyemiyorsun kutuplaşma çok fazla son zamanlarda artık.”

‘KİMSE KİMSEYE GÜVENMİYOR ARTIK’

Nestle Gıda’da çalışan Tek Gıda-İş üyesi bir işçi, “Bu hıza yetişemiyoruz. Sabah bir konuyu konuşurken öğle yemeğinde başka bir konu gündem olmuş oluyor. Durum böyle olunca da kimse bir şey konuşmak istemiyor. Allah sonumuzu hayırlı etsin deyip işine geri dönüyor. Eskiden ayda bir anca gündem değişirdi şimdi saat başı değişiyor desek abartı olmaz herhalde. Son 10 güne baktığımızda iki bombalı saldırı, bir suikast, Suriye meselesi derken yavaş yavaş iç savaşa gidiyoruz algısı oluştu insanlarda. Kimse kimseye güvenmiyor artık ve herkes dolmuş durumda. Gidişat çok tehlikeli duruyor. Biran önce bu gerginliğin bitmesi gerek. Gerginlik arttıkça bunun faturası bizlere bir şekilde kesilecek” uyarısında bulundu.

ÖNCEKİ HABER

Yılın 7 ayı borçla geçiyor, emeklilik ise hayal

SONRAKİ HABER

Sigaraya zam geldi, yurttaş kaçağa yöneldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...