26 Aralık 2016 00:35

İşçiler açlığa razı edilmek isteniyor

Plastik Hortum işçileri, asgari ücret tartışmalarına ilişkin görüşlerini Evrensel'e gönderdikleri mektupla duyurdu.

Paylaş

Plastik Hortum İşçileri
Kemalpaşa/İzmir

Asgari ücret görüşmelerine ve açıklamalara baktığımızda işveren ve Hükümet kanadı açlık sınırının 1500 lirayı geçtiği, yoksulluk sınırının da 4500 lira olduğu ülkede işçilere, “İstemenin sonu yok” diyerek, “Zam hayallerini unutun” diyor.
Ne zaman işçi haklarına dair bir istek gelse Bakanlardan, “ekonomik dengeler, rekabet gücü” gibi yanıtlar geliyor. Bu denge, nasıl bir dengeyse; patronlara teşvik, vergi indirimi olduğunda hiç bozulmuyor, emeği ile zenginlikleri üreten işçiye gelince hemen bozuluyor.
Hükümet işçiye cimri patrona bonkör olmakta kararlı. Patron örgütlerine seslenen Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ise asgari ücretin belirlenmesinde patronların isteklerini dikkate alacaklarını ve patronların rekabet gücünün azalmaması için desteklerinin devam edeceğini dile getirdi. Söz konusu patronlar olunca ekonomik dengelerin lafı bile olmuyor.
Bütün zenginlikler işçilerin emeği ile üretildiği halde, paylaşımda patronlar aslan payını alıyor. İşçi ücreti patronların bir lütfu gibi görünüyor. Elbette saraydan, gökdelenlerden bakanların işçileri görmeleri beklenemez.
Asgari ücret görüşmeleri sürerken işçilerin talepleri dikkate alınmıyor. “İşçiler ne diyor” diye soran yok. Görünen o ki; AKP ve patronlar işçilerin beklentilerinin çok altında, hatta enflasyonun bile altında bir rakam öngörüyor. İşçileri de buna ikna edebilmek için, ekonomik denge, savaş, darbe, terör, OHAL gibi her şeyi kullanıyor. Biz İşçiler de sormalı; bunlar işçi için var da patronlar için yok mu? Her şey patronlar için mi?
Bu soruları kendi kendimize sormalı ve bu soruların cevaplarını oturup tartışarak çözüm yolları bulmalıyız. Bugün fabrikalarda, üretimde işçileri bir birine düşürmeye çalışan, ağır mesai saatleri, dinlenme dakikalarını kısaltarak, üretim baskısı yaparak, dedikodu mekanizmaları yaratarak işçileri bölmeye çalışan sermayeye karşı bizler kendi taleplerimiz etrafında birleşmeli ve insanca yaşanabilecek koşullar için mücadele etmeliyiz. Kendi çalıştığımız tezgâhlarda, vardiyalarda, bantlarda ekonomik talepler etrafında birleşip mücadele etmekten başka yol yok.

'Asgari ücret sizin, vekil maaşı bizim olsun'

ÖNCEKİ HABER

Savaş hiçbir millete huzur ve kazanç getirmez

SONRAKİ HABER

Sahil güvenlik botu balıkçı teknesine çarptı: 1 ölü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...