26 Aralık 2016 00:10

İncir çekirdeğine resim yapan adam

Micro Art Sanatçısı Hasan Kale, küçük nesnelere resmettiği eserleriyle sanata farklı bir bakış açısı kazandırıyor.

Paylaş

Vedat AYDEMİR
İstanbul

Bir kahve çekirdeği, pirinç tanesi, kibrit çöpü veya dalından kopup rüzgarda savrulan bir yaprak, resim çizmek için uygun bir tuval midir? Peki, hiç soğan zarına, üzüm çekirdeğine ya da daha zoru, incir çekirdeğine resim çizmeyi denediniz mi? Hayatın herhangi bir anında karşısına çıkan herhangi bir nesne-nin üzerine “İstanbul’u anlatan” resimler çizen Mikro Minyatür Sanatçısı ve Mücevher Tasarımcısı Hasan Kale. Günlük hayattan küçük nesneleri seçiyor ve üzerine sanatını işliyor.

YAKIN GÖZLÜĞÜ KULLANIYOR

Resimleri ufacık nesnelere işlerken, mikroskop ve mercek kullanmayan Kale, yalnızca doktorunun verdiği yakın gözlüğü ile çalışıyor. Fırçasını ve malzemelerini yanından hiçbir zaman ayırmayan sanatçı ana tema olarak İstanbul’u seçmiş. Leblebi tanesine Haliç’i ve Süleymaniye’yi sığdıran sanatçı, bisküvi üzerine ise koca gökyüzünü ve gezegenleri sığdırabiliyor.

  • Soğan zarına yaptığı eseri

20 YILINI BU SANATA VERMİŞ

Bir röportajında, Memet Siyahkalem’den fırçanın kıvraklığını, Levni’den renk ve ahengi, Nakkaş Osman’dan sultan portrelerinin inceliğini öğrendiğini ifade eden Kale, micro art’ın tek temsilcisi değil ama 20 yılını bu sanata adamış ve bu işi meslek edinmiş aynı zamanda 200 farklı obje üzerinde çalışmış tek micro art sanatçısı. Çalışmalarını sosyal medya hesaplarından paylaşan
sanatçının eserleri koleksiyonerler tarafından oldukça ilgi görüyor. Uzak doğuda ve Avrupa ülkelerinde önemli müzelerin yanı sıra Topkapı Sarayı’nda da Kale’nin  Çelebi Sultan Mehmet portresi sergileniyor.

  • İstanbul silüeti İncir çekirdeğinde

Sanatını hayal gücüyle birleştirerek sunumuyla sanatseverlerle adeta renk cümbüşü yaratan Kale, sanatın ahengini ve dengesini yeniden kendi üslubuyla yeniden yorumluyor.

ÖNCEKİ HABER

Petrol işçileri özelleştirmeye karşı Ankara’da

SONRAKİ HABER

Yaban hayatını ‘sehven’ cümlesi kurtardı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...