25 Aralık 2016 13:35

‘En karanlık dönemdeyiz, dümen çözüme çevrilmeli’

HDP Urfa Milletvekili Osman Baydemir OHAL uygulamalarını ve HDP ile DBP’ye dönük operasyonları değerlendirdi.

Paylaş

HDP ve DBP’ye dönük gözaltı ve tutuklamalar aylardır hız kesmeden sürüyor. Kürt siyasetine dönük kapsamlı gerçekleştirilen saldırıları “Kürt kazanımlarını yok etmek” olarak değerlendiren HDP Urfa Milletvekili Osman Baydemir, Türkiye’nin tarihinin en karanlık döneminden geçtiğini bundan çıkışın da 2013’teki çözüm ruhuna dönmekten geçtiğine işaret etti.

Osman Baydemir DİHABER’e değerlendirmelerde bulundu. Baydemir, Temmuz 2015’ten bu yana Kürt siyasetinin kapsamlı bir saldırıyla karşı karşıya olduğuna işaret ederek, elindeki rakamları paylaştı. OHAL’in 5’inci ayını doldurduğunu ve en ağır faturanın Kürt halkına ve Kürt siyasetine kesildiğini ifade etti. Baydemir, bu tabloyu “Darbenin ta kendisidir. Cunta başarmış olsaydı, aynı şeyi yapacaktı, cunta başarmadı AKP aynı şeyi yapıyor” diyerek, özetlerken, yıllardır aynı sonuç alınamayan yöntemlerin bir kez daha denenerek, sonuç alınmaya çalışıldığına işaret etti.

‘TÜRKİYE CEZAEVİ’

Adalet Bakanlığı’nın 2017’te 175 cezaevi inşa edeceği yönündeki açıklamaları da tutuklama operasyonlarının daha da kapsamlı bir şekilde sürmesi olarak okuyan Baydemir, “Hiç gerek yok sayın bakan; zaten Türkiye’nin bütün yüz ölçümü şu anda cezaevine dönüşmüş duruma. Açık cezaevindeyiz. Bu kapsamlı daha da derin operasyonların da habercisidir. En büyük ve hızlı hizmetleri cezaevi inşa etmek olmuş ama kime niyet kime kısmet. Acaba o inşa edilecek cezaevlerinde kimler kalacak. Kim bilebilir bunu?” diye sordu.

‘AYNI AKIBETİ YAŞAYACAKLAR’

Nisan 2009’da yerel seçimler sonrasında devreye konulan “KCK” operasyonlarını hatırlatan Baydemir, kendisinin de o günlerde Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı olduğunu anımsatarak, şu ifadeleri kullandı: “Bize o kumpası kuranlar, 4-5 yıl boyunca arkadaşlarımızı cezaevinde tutanlar, kimi arkadaşlarımızın hayatları karartıldı halen cezaevindeler. Belediye başkanlarından bahsediyorum. O dönemin savcıları, o dönemin fezleke hazırlayıcısı olan emniyet müdürleri, hakimleri neredeler şimdi? Hepsi cezaevinde. Bu dönemin hukuksuzca pervasızca uygulayıcıları da emin olun aynı akıbeti yaşayacak.”

‘DÜMEN 2013’E ÇÖZÜM RUHUNA ÇEVRİLMELİDİR’

Türkiye’nin içerisinden geçtiği süreci “Türkiye’nin en karanlık dönemi” olarak değerlendiren Baydemir “Bu karanlığa eğer beka bozulmadan çıkmak isteniyorsa derhal dümen kırılmalı, makas değiştirilmelidir. Dümen de makasta 2013’nün ruhuna çevrilmelidir. Daha fazla yıkım olmadan, acı olmadan daha fazla telafisi imkansız yaralar oluşmadan eğer dümen 2013’e doğru çevrilirse en azından zararın neresinden dönülmüş olursak kardır. Belki yıllarca belki aylarca uğraşarak oluşan bu yaralar bir yandan tamir etme bir yandan yaraları sarma öte yandan da ortak bir gelecek inşa etmenin müzakereleri başlamış olur. Ölümsüz bir zeminde çözüme doğru hep birlikte yol alma çabasını ortaya koymuş oluruz. Ötesi hepimiz açısında karanlıktır. Şu anda yaşamış olduğumuz bu atmosfer, OHAL atmosferi kötülük halinin ta kendisidir” ifadelerini kullandı.

‘KÜRT’E ÖZGÜRLÜK, TÜRKİYE’YE DEMOKRASİ’

Meclis Anayasa Komisyonu’nda ‘tekliği’ getirecek olan anayasa değişikliğini eleştiren Baydemir, söz konusu değişikliğin Türkiye’nin yararına bir şey getirmeyeceğini belirtti. Baydemir, “Biz sadece eleştirmiyoruz, hem yüzlerine ayna tutuyoruz hem de çıkış yolu öneriyoruz. Muhalefet olarak bir görevimiz de çıkış yolu önermektir. Tek bir çıkış yolu var oda Kürt’e özgürlük, Kürt halkına özgürlük, Türk halkına ve Ortadoğu halklarına da demokrasi ve barıştır” diye konuştu.

17 AYDA 8 BİN 523 GÖZALTI

Osman Baydemir’in verdiği rakamlara göre sadece son 150 gün içerisinde gözaltına alınanların sayısı 4 bin 222, tutuklananların sayısı bin 68. Çatışmaların yeniden şiddetlendiği 22 Temmuz 2015’ten bu yana 17 aylık süre içerisinde 8 bin 523 kişi gözaltın alındı ve bunlardan 2 bin 488’i tutuklandı. Tutuklananlardan 12’si HDP’li milletvekili olmakla birlikte 23 HDP il eş başkanı, 44 HDP ilçe eş başkanı, 17 DBP il eş başkanı ve 42 DBP ilçe eş başkanı, 750’yi aşkın il ve ilçe yöneticisi tutuklandı. 69 belediye eş başkanı tutuklandı. 51 belediyeye de kayyım atandı.

12 Aralık’tan bu yana Türkiye genelinde 33 şehirde 16 HDP il eş başkanı olmak üzere en az 756 parti yöneticisi ve üyesi de gözaltına alındı, bu şehirlerden biri olan Urfa’da 210 kişi gözaltına alınırken, 12’inci günde gözaltına alınanların ifade işlemleri başladı. HDP genel merkez binası da dahil olmak üzere 59 HDP il ve ilçe binasına saldırı gerçekleşti. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

AP Başkanı Schulz Türkiye’ye hızlı vize serbestine karşı

SONRAKİ HABER

Koşuyolu Gönüllüleri'nden Avrasya Tüneli eylemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...