25 Aralık 2016 09:31

Soma katliamı davasında Alp Gürkan ifade verecek

Soma Holding Eski Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan, Soma maden katliamı ile ilgili ifade verecek.

Paylaş

Tamer Arda ERŞİN
Ankara

Soma davasında Soma Holding Eski Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan, İstanbul Adliyesi'nde ifade verecek. Madenci ailesi avukatları ise Gürkan'ın ana davadaki sanıklar gibi “olası kasıtla ölüme neden olmak”tan yargılanmasını ve kamu görevlileri hakkında da soruşturma açılmasını istiyor.

Soma Kömürleri AŞ yönetim kurulu başkanlığı yapan ve 301 işçinin yaşamını yitirdiği faciadan beş ay önce görevi oğlu Can Gürkan'a devreden Alp Gürkan, İstanbul Adliyesi'nde ifadesini verecek. Alp Gürkan, “bilinçli taksirle ölüme neden olmak”la suçlanıyor. Ana davadaki sanıklar ise “olası kasıtla ölüme neden olma” suçunda yargılanıyor. Olası kasıtla ölüme neden olma suçundan verilecek cezalar müebbet hapse kadar giderken, “bilinçli taksirle” ölüme neden olmaktan verilen cezaların üst sınırı 22,5 yıl.

Soma ailesi avukatlarından Denizer Şanlı Alp Gürkan hakkında savcılığın “bilinçli taksir”den soruşturma başlatmış olmasını manidar buluyor. Şanlı, ana davadaki sanıkların “olası kasıt”tan yargılanırken, savcılığın Alp Gürkan'ın cezalarda daha alt sınır olan “bilinçli taksirle ölüme neden olma” istemesinin enteresan olduğunu söyleyerek, “Savcılar normalde en üst sınırdan ceza ister, neden Alp Gürkan hakkında bir alt sınırdan ceza istendi. Eğer ceza indirilecekse mahkemeler zaten bunu yapıyor” dedi.

'KAMU GÖREVLİLERİ YOK!'

Ana dava ve Gürkan'ın ifade vereceği ek davanın birleştirilmesini isteyeceklerini söyleyen Şanlı, “Gürkan ceza alacaktır, bilirkişi onun sorumluluğunu açıkça ortaya koydu. Ancak Gürkan ve diğer sanıkların ceza alması katliamda sorumluların tamamen ceza aldığı anlamına gelmeyecek. Kamu görevlileri hakkında bir işlem yapılmadı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Enerji Bakanlığı ve TKİ yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunduk. Ama soruşturma yapılmasına izin verilmedi” dedi. Danıştayın kamu görelileri hakkında verdiği kararı hatırlatan Şanlı, “Danıştay soruşturma yapılmasına izin verilmemesini uygun bulmadı. Soruşturma açılabileceği yönünde davrandı. Fakat bakanlıklar başka bir kararla soruşturmayı engelledi. Sorumluluğu olan geniş bir kesim böyle giderse cezasız kalacak” diye belirtti.  

Soma ailesi avukatları Alp Gürkan'ın ek davada ifadesi alındıktan sonra Gürkan'ın davası ve ana davanın birleştirilmesini isteyecek. Soma ana davasının 15. duruşması ise 23 Ocak 2017 tarihinde Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Katiller af diledi, Şili halkı ayaklandı!

SONRAKİ HABER

İşçi Filmleri Festivali Bursa’da başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa