25 Aralık 2016 06:14

Abbas Kiyarüstemi Amed Film Festivali’nde anıldı

Amed Film Festivali’nin 3. gününde dünya çapında tanınan İranlı yönetmen Abbas Kiyarüstemi adına düzenlenen seminer ile anıldı.

Paylaş

Amed Film Festivali’nin 3. gününde dünya çapında tanınan İranlı yönetmen Abbas Kiyarüstemi adına düzenlenen seminer ile anıldı.

Diyarbakır’da Ortadoğu Sinema Akademisi öncülüğünde, Eğitim Sen, TMMOB ve Pir Sultan Abdal Derneği’nin desteği ile organize edilen Amed Film Festivali’nde dünya çapında tanınmış İranlı yönetmen, senarist ve yapımcı Abbas Kiyarüstemi anısına seminer düzenlendi.

TÜRKİYE ABBAS KİYARÜSTEMİ’NİN FİLMELERİNDEN ETKİLENDİ

Abbas Kiyarüstemi’nin kısa filmlerinin gösterimi ile başlayan seminerde, konuşmacı olarak katılan Sinema yazarı Övgü Gökçe, Abbas Kiyarüstemi’nin İran sinemasında ki rolünü anlattı. Türkiye’nin Abbas Kiyarüstemi’nin sanatından etkilenmeye başladığını kaydeden Gökçe, modern sinemanın Abbas Kiyarüstemi ile hayat bulduğunu söyledi. Abbas Kiyarüstemi’nin sinema ile ilişkisini “Kanun” isimli kurum ile başladığını dile getiren Gökçe, çocukların temel ahlak ve gelişimi üzerine kurulu olduğuna dikkat çekti.

İRAN’LI YÖNETMENİN İLK KISA FİLMİ GÖSTERİLDİ

Seminer ünlü yönetmenin 1970 yapımı Nân o Kûche (Ekmek ve Sokak) isimli drama kısa filmi ile devam etti. 10 dakika uzunluğunda olan Nân o Kûche, aynı zamanda yönetmenin ilk kısa filmidir. Nân o Kûche, küçük bir çocuğun elinde ekmekle eve giderken, sokakta aç bir köpekle karşılaşmasını konu alır. Filmin gösterimi ardından yazar Gökçe ile izleyiciler arasında film üzerine söyleşi gerçekleşti.

‘SİNEMA SOKAĞA TAŞINDI’

Abbas Kiyarüstemi’nin ve İran sinemasına stüdyo yerine sokağa taşıdığını belirten Gökçe, Kürt sinemasına yansımalarına değindi. Sokağın hikayesi ve hayatın anlatılmak amaçlandığının altını çizen Gökçe, “İran sineması, yeni gerçeklilikle karşılaştırıldı. İranlı yönetmenler 50’lerde sanatı sokakta yansıttı. Kiyarüstemi’nin filmlerinde küçük hedefe giden karakterler görülüyor. Kiyarüstemi kendi sineması içerisinde İran’ın sinemasına başka referanslar kattı ve daha geniş örgü peşine düşer” diye anlattı.

Seminer ünlü yönetmen Kiyarüstemi’nin Yakın Plan isimli filmi gösterildi. 1991 yapımı olan Yakın Plan, kendisini ünlü yönetmen Mohsen Makhmalbaf olarak tanıtan ve varlıklı bir aileden çekeceği film için para istemesi sonucunda tutuklanan bir kişinin gerçeğe dayanan öyküsünü konu alır. Seminer ünlü yönetmen Kiyarustami’nin diğer kısa filmlerinin gösterimi ve söyleşiler ardından sona erdi. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Salazar: Bir Tosun Paşa hikayesi

SONRAKİ HABER

Ahmet Aslan ve Kemal Dinç'ten yeni albüm: DUO

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...