25 Aralık 2016 01:27

Kiralık işçi bürosu patronu işçilerin maaşlarını alıp kaçtı

Esenyurt’ta bulunan EV Yatırım ve Danışmanlık isimli özel istihdam bürosu patronu, işçilerin ücretlerini ödemeden tabelasını sökerek kaçtı.

Paylaş

Vedat YALVAÇ
İstanbul

EV Yatırım ve Danışmanlık adlı özel istihdam bürosu patronunun işçilerin alacaklarıyla ortadan kabolmasına tanık olan DİSK/Gıda-İş İstanbul Bölge Sorumlusu İbrahim Kızılyer, “Biz kiralık işçi bürolarının böyle sonuçları olacağını yasa çıkmadan önce uyarmıştık ve maalesef haklı çıktık” dedi.

Örnek İş Merkezi 63 numarada bulunan büroya ücretlerini almak için gelen 10 işçi, büronun tabelasını sökülmüş halde buldu. Aynı iş merkezinde bürosu bulunan DİSK/Gıda-İş’in İstanbul Bölge Sorumlusu İbrahim Kızılyer, yaşananları şöyle anlattı: “Temizlik işleri yapan bir özel istihdam bürosuydu. Bizim binada bu bürolardan 2-3 tane daha var. İş arayanlar gelip buralara başvuruyor ve ihtiyaç oldukça bu büro sahipleri tarafından aranarak nerede iş varsa oraya gönderiliyorlar. İşçiyle daha çok telefonla muhatap olunuyor. Geçtiğimiz günlerde biz de sendikaya gelirken 10 kişilik bir kalabalık gördük. Büyük çoğunluğu kadındı. Daha sonra 2’siyle sohbet ettim. Uzun zamandır maaşlarını alamamışlar. 1 ayı filan bulmuş. Bugün gelin yarın gelin diyerek işçileri oyalamışlar. Dedikleri zaman büroya gelmişler ancak büroda görememişler büro sahiplerini. Telefonla görüştüklerinde ise ‘İşimiz çıktı acile çıkmak zorunda kaldık’ denilerek yine oyalamışlar. Sonra çalışanlar bir şekilde birbirinden haberdar oluyorlar ve kimsenin ücretinin ödenmediğini öğreniyor. Bunun üzerine toplanıp kapıya dayanıyorlar ancak ortada kimseyi bulamıyorlar. ‘Asıl işveren baskı yapmıyor mu?’ diye sorduğumda ise ‘Biz karışmıyoruz, biz ücretlerinizi o büroya verdik’ diyorlarmış.”

KIZILYER: YASA ÇIKMADAN UYARMIŞTIK

Yasa çıkmadan önce de sonra da binlerce bildiri dağıtarak, basın açıklamaları yaparak kiralık işçiliğin böylesi sonuçlarına dikkat çektiklerini hatırlatan İbrahim Kızılyer, “Keşke biz haklı çıkmasaydık. Anlattıklarımız bir bir yapılıyor. Özel istihdam bürosu patronu esnek güvencesiz ve düşük ücretle çalıştırdığı işçiye, o düşük olan ücreti dahi ödemeden tabelasını söküp gidip başka bir yerde işçi simsarlığına devam edebiliyor” diye konuştu. “AKP’nin oylarıyla yasallaşan bu özel istihdam büroları taşeron çalışmadan da beter” diyen Kızılyer şöyle devam etti: “Eskiden biraz da olsa asıl işverenin sorumluluğu vardı. Şimdi onu tamamen ortadan kaldırdılar. Asıl işveren düşük ücretle sadece ihtiyacı olduğu dönemde işçi alıp çalıştırıyor, özel istihdam bürosunun sahibi de böylece işçi üzerinden para kazanıyor. Onu da bu şekilde vermeyerek kendi cebine atabiliyor.”

ÖNCEKİ HABER

Hindistan’da banknotlar gitti kriz geldi

SONRAKİ HABER

AKP'nin 2016 yılı kadın istihdamı politikası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...