24 Aralık 2016 17:17

Tarım işçilerinin içinden bir film: Bir varmış bir yokmuş

Yönetmen Kazım Öz'ün mevsimlik tarım işçileriyle ilgili çektiği 'Bir varmış, bir yokmuş' (He bû tune bû) filmi, Adana’da ilk kez seyirciyle buluştu.

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

İş bitiminde çadırına gidecek olan bir tarım işçilerinden biri soruyor: "Bakanlar da mı burada otuyor? Gidip anlatsak. Bizi çok çalıştırıyorlar desek" Bu sözler devlet bürokrasisinin yanı başında, Ankara kırsalında bir marul tarlasında tarım işçilerinin zorluklarla dolu yaşamına tanıklık eden Kürt  yönetmen Kazım Öz'ün mevsimlik tarım işçilerinin yaşadıkları haksızlıkları anlatan  2014 yapımı He bû tune bû (Bir varmış, bir yokmuş) filminden.

Film Adana'da ilk kez İMO Adana Şubesi'nin organizasyonu ile Adana'da Yaşar Kemal Kültür Merkezi'nde gösterildi. Tarlaya ekilmesinden, toplanıp bir markette vatandaşın sepetine gidene kadarki süreçte tarım işçilerini emeğini ve çavuş, patron, komisyoncu çelişkilerini işçilerin gözünden anlatan filmde Yola çıktıkları Batman'dan Ankara tren garına varışlarına, çalışmalarına, öğle paydosundan, hastane kapılarına, barındıkları çadırlarına, yaşayamadıkları sevdalarına kadar tarım işçilerinin her anına Öz'ün kamerasından şahit oluyoruz. Aylar boyunca işçilerin arasında kamerası ile filmin bir parçası halin gelen Öz'ün  kurmaca olarak sunduğu film bir tarım işçisi ailenin gerçekte yaşadıkları anların kurgulanmasından oluşuyor. Be bu özelliği ile belgesel niteliği de taşıyor.

7'DEN 70'E AİLE SİGORTASIZ ÇALIŞIYOR

Gösterim sonrası konuşma fırsatı bulduğumuz Öz, yaptığı iş gereği bir otelin lüks bir odasında da bir çadırın içerisinde yer yatağında da yattığını belirterek bu ikisi arasındaki çelişkinin en belirgin görüldüğü yerin tarım işçiliği olduğu bu filmi çekmeye karar verdiğini dile getirdi. Bu filmin yalnızca bir Kürt hikayesi olmadığını dile getiren Öz, "Çekimler boyunca gördüklerim beni etkiledi. Farklı bir açıdan meseleye bakmama sebep oldu. 12 yaşından 70 yaşına kadar tüm aile sigortasız çalışıyor. Bunun karşılığını bile alamıyorlar. Kürt sorunu bu insanları güvencesiz çalıştırmak için de çözülmüyor diye düşündüm" dedi.

KÜRTÇE FİLMLER ÜZERİNDE EKONOMİK BASKI VAR

Türkiye'de filmlerin bütçesini bulmanın zor olduğunu ifade eden Öz, Kürtçe film yapan bir yönetmen olarak ekonomik baskıyı yoğun bir şekilde yaşadıklarını söyledi. Şavaklar belgesel filminin politik bir film olmamasına rağmen Kürtçe olması dolayısı ile politik bir film olarak algılandığını dile getirdi.

ÖNCEKİ HABER

‘Yazarlar Ormanı’nda İlhan Berk var

SONRAKİ HABER

İşten atılan Evyapport işçilerinden ‘yılbaşı’ eylemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...