24 Aralık 2016 16:38

Almanya'da tiyatrocular hedefte

Almanya'da Tiyatro Ulüm, AKP’yle yakınlığı bilinen  Avrupalı Türk Demokratlar Birliği tarafından hedef gösteriliyor. 

Paylaş

Ali ÇARMAN
Stuttgart

Almanya'da 20 yıla yakın bir zamandır, düzenli biçimde çalışmalar sürdüren Tiyatro Ulüm, AKP’yle yakınlığı bilinen  Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) tarafından hedef gösteriliyor. 

Geçtimiz günlerde Geislingen Demokratik İşçi Dernekleri Fedarasyonunun düzenlediği bir etkinlikte yer alan Tiyatro Ulüm, gösterim öncesinde salonda yapılan konuşmalardan rahatsız olan bir grup tarafından tehdit edildi. Yapılan konuşmalarda Türkiye’nin içinde bulunduğu şiddet ortamı ve sınırlarında yaşanan savaşın eleştirileri öne çıktı. Barış mesajlarının sıklıkla vurgulandığı konuşmalar esnasında “ülkemizi kötülemeyin, cehenneme kadar yolunuz var, şerefsizler, hainler cezasını çekecek” sözleriyle protesto eden bir grubun eylemi yaşandı. Salondakilerin müdahalesi sonucunda grup dışarı çıkarıldı. Daha sonra UETD’lilerin olduğu öğrenilen grup kısa bir süre sonra sosyal medyadan haekete geçti. Paylaşımlarında Tiyatro Ulüm’u hedef gösteren grubun bu çabasından sonra ekibin Köln’deki gösterisi iptal edildi.

Tiyatronun sanat yönetmeni Atilla Cansever yaşanan bu durumdan çok rahatsız. Cansever; bizler bugüne değin cami derneklerine gittik, demokrat derneklere de gittik. En küçük bir olay olmadı. Yabancı düşmanlığı, ırkçılık konusunda söylediklerimiz alkışlarla destekleniyordu. Almanya, Fransa, İşviçre, Hollanda ve Avusturya’da seyircilerle buluşmalarımızda sevinçle ayrılıyorduk. Fedakarlıklar yaparak sanatı emekçilerle buluşturmaktan onur duyuyoruz. Seyircilerimizi güldürmeye devam edeceğiz’ dedi.

1998 yılında Almanya’nın Ulm şehrinde kurulan Theater Ulüm, Türkçe ağırlıklı oyunlar sergiliyor. Ulm Belediyesi tarafından desteklenen ve düzenli oyunların oynandığı kendilerine ait bir salonu bulunan Theater Ulüm, aynı zamanda Güney Almanya’nın ilk profesyonel Türk tiyatrosu olma özelliğini de taşımakta. 

ÖNCEKİ HABER

Yazar Sevim Dinç barış talep ettiği için gözaltında

SONRAKİ HABER

Demonation Festivali Ocak’ta başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...