24 Aralık 2016 16:03

Antalya’da Maraş Katliamı protestosu

Maraş’ta 38 yıl önce yaşanan katliamda hayatını kaybedenler Antalya’da anılırken, katliamı yapan ve katliama zemin hazırlayanlar protesto edildi.

Paylaş

1978 yılında gerçekleşen Maraş katliamının yıldönümünde Antalya’daki Cumhuriyet meydanında açıklama yapıldı. Basın açıklamasına Alevi örgütlerinin yanı sıra EMEP, HDP, Devrimci Parti, Halkevleri ile emek örgütü üye ve yöneticileri de katıldı. Basın açıklamasının yapılacağı alanın etrafı polis bariyerleri çevrildi ve gelenler alana üst araması ile alındı. 

“Maraş katliamını unutmayacağız” pankartının açıldığı eylemde Antalya Alevi bileşenleri adına ortak basın açıklaması okundu. Açıklamada, “38 yıl önce ülkemiz tarihinin kanlı olaylarından birini yaşadık. Halkın yükselen muhalefetini bastırmak isteyen gerici ve faşist güçlerin 70’li yıllar boyunca gerçekleştirdiği kanlı saldırıların iç savaş boyutuna geldiği günleri yaşadık. Resmi rakamlara göre 111 vatandaşımızın katledildiği, bine yakın ev ve iş yerinin tahrip edildiği olaylar, Devlet cihazının gözleri önünde gerçekleştirilerek, kentte bulunan alevi nüfusun yüzde 80’i kenti terk etmiştir’’ denildi.

'12 EYLÜL FAŞİST DARBESİNE ZEMİN HAZIRLADILAR'

Dönemin yetkilileri ve basın tarafından Alevi, sunni çatışması olarak duyurulan katliamın 12 Eylül Askeri  darbe sürecinin kaldırım taşlarını döşediğini belirtilen açıklamada “Maraş katliamı 12 Eylül darbesine doğru ilerleyen süreçte egemenler açısından en kritik adımlardan birini oluşturmuştur. Maraş katliamının ardından sıkıyönetim ilan edildi ve darbe süreci hızlandırıldı’’ denildi.

Açıklamanın devamında, “İktidarını 14. yılında, hem Ortadoğu-Suriye politikasında, hem Kürt sorununda sıkışan AKP, iktidarını sürekli kılmak için sağı arkasında toplamaya çalışmaktadır. Bu nedenle de Alevi ve Kürt düşmanlığını kışkırtmakta, Suriye’ye dönük politikalarını içeride meşrulaştırmak için mezhep düşmanlığı yapmaktadır. AKP’nin Suriye’de besleyip büyüttüğü cihatçı katillerin, İŞİD türü örgütlerin Suruç, Ankara, Antep gibi kentlerimizde yaptığı katliamlar, yeni Maraş katliamına davetiye çıkartmaktadır’’denildi. (Antalya/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bütçe, daha mürekkebi kurumadan işlevini yitirdi

SONRAKİ HABER

IŞİD'in yayımladığı video sonrası eylem yapanlara gözaltı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...