24 Aralık 2016 11:14

İHD: Hasta tutuklu Ahmet Türk serbest bırakılsın

İHD’nin gerçekleştirdiği F oturumunda tutuklu Mardin Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk’ün  tedavisinin sağlanması ve serbest bırakılması istendi. 

Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, cezaevlerinde hasta mahpusların serbest bırakılması için her hafta olduğu gibi bu hafta da F oturumu gerçekleştirdi. Bugünkü oturumda kalp rahatsızlığı olan 75 yaşındaki Mardin Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk'ün rahatsızlığına dikkat çekildi. Türk ve tüm hasta mahpusların tedavi koşullarının sağlanması ve serbest bırakılması talep edildi. 

Galatasaray Lisesi önünde 248. Hafta F oturması, “Ahmet Türk serbest bırakılsın", "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Tecrit öldürür dayanışma yaşatır","Tecrit öldürüyor F tipi hapishaneler kapatılsın" pankartı açan tutuklu yakınları ve insan hakları savunucuları, "Tedavi haktır engellenemez", "Tecrit iskencesine son", "Onursuz arama işkencesine son", "İnsan haklarıyla insandır", "Susma suça ortak olma", "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek", " Hapishanelerdeki keyfi yönetime son" sloganları attı. 

Basın açıklamasını okuyan İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonundan Hatice Oran, Ahmet Türk'ün siyasi geçmişinden söz ederek 12 Eylül 1980 darbesi sonrası Diyarbakır Cezaevinde tutuklu kaldığını hatırlattı. Kalbindeki rahatsızlığından dolayı kalbinde pil bulunan Türk'ün x-ray cizahlarından geçemesinin sakıncalığı olduğunu ve tedavisinin kelepçeli yapılmak istendiğini aktaran Onaran, Türk'ün bu uygulamayı kabul etmemesinden dolayı tedavisinin aksadığını vurguladı. Açıklamada insan hakları savunucuları olarak hasta tutsaklar için mücadelen kararlılıkla sürdürüleceği belirtildi.

‘METKUP VE HABERLEŞME HAKLARINDAN YARARLANAMIYORLAR’

Açıklamanın ardından söz alan avukat Zeynep Celal Toprak, Ahmet Türk'ü ziyaret ettini belirek, tedavisi için Sağlık Bakanlı ve Adalet Bakanlığına yaptıkları başvuruların herhangi bir gerekçe gösterilmeden reddedildiğini ifade etti. Ahmet Türk ve beraberinde Silivri Cezaevinde kalan tutsakların durumundan söz eden Toprak, şunları söyledi: “Vekiller ve belediye başkanları aileleri ile henüz açık görüş yapmadılar. Mektup alma ve gönderme haklarından yararlanamıyorlar ve dışarıdan kitap verilmiyor. Haberleşme hakları ihlal ediliyor." İnsan haklarına herkes için olduğunu aktaran Toprak, Türk'ün bulunduğu odanın yan koğuşunda İstanbul eski Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun kaldığını belirtti. (İstanbul/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Yıldırım: Suriye’de bulunma sebebimiz güvenliği sağlamak

SONRAKİ HABER

Cami imamı 9 kilo esrarla yakalandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...