24 Aralık 2016 10:24

HDP ve DBP'li çok sayıda kişi tutuklandı

HDP ve DBP’ye yönelik sürdürülen operasyonlarda gözaltına alınan siyasilerden mahkemeye çıkarılanlardan bazıları tutuklandı.

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi’ne (DBP) yönelik Türkiye genelinde girişilen operasyonlarda gözaltına yüzlerce siyasiden mahkemeye çıkarılan isimlerden bazıları tutuklandı. 

Kars ve Kağızman ilçesinde düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınan, aralarında DBP ve HDP’lilerin de bulunduğu 19 kişiden 4’ünün daha işlemleri tamamlandı. Adliyeye sevk edilen 4 kişiden 2’si ‘adil kontrol’ şartı ile serbest bırakılırken, DBP Kars İl Eşbaşkanı Önder Fidanboy ile parti yöneticisi Ramiz Atmaca “örgüt üyesi olmak”, “örgüt propagandası yapmak” ve “örgüte yardım etmek” iddiasıyla sevk edildikleri mahkemece tutuklandı. 

Aynı operasyon çerçevesinde adliyeye çıkartılan 9 kişiden 8'i tutuklanmıştı. Böylece operasyon kapsamından tutuklananların sayısı 10'a yükselmiş oldu.

HDP MAMAK İLÇE EŞBAŞKANLARI TUTUKLANDI

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturması kapsamında ise 12 Aralık günü gözaltına alınan HDP Mamak İlçe Örgütü Eşbaşkanları Serpil Köksal ve Kazım Coşkun çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. İlçe yöneticilerinden Lale Ekmen ve Zeliha Ünlü ise ‘adli kontrol’ şartıyla serbest bırakıldı. 

“Örgüt üyesi olma” suçlaması ile tutuklanan Eşbaşkanların tutuklanma gerekçeleri parti çalışmaları kapsamında belirli günlerde dağıtılan bildiriler ve yapılan basın açıklamaları oldu.

Böylece kentte gözaltına alınan 17 kişiden 6’sı tutuklanmış oldu. Tutuklanan isimler HDP Ankara İl Örgütü Eşbaşkanı İbrahim Binici, Mamak İlçe Örgütü Eşbaşkanları Serpil Köksal ve Kazım Coşkun ile Üsküdar Yumaş, Mehmet Baytekin ve Civan Yıldırım. 

MERSİN'DE TUTUKLANANLARIN SAYISI 54 OLDU

Mersin’de ise HDP'ye dönük operasyonlar kapsamında Silifke ve Tarsus ilçe örgütlweri eşbaşkanlarının da aralarında olduğu 17 kişinin daha tutuklanması ile tutuklananların sayısı 54’e çıktı. 

Kentte yapılan operasyonlar kapsamında gözaltına alınan ve adli işlemleri devam 100'ün üzerinde kişi arasında bulunan HDP Tarsus ve Silifke ilçe yöneticilerinin de olduğu 20 kişi, Emniyet’teki işlemleri tamamlanması sonrası Mersin Adliyesi'ne getirildi. Adliyeye getirilen 20 kişiden 3'si savcılık işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

17 kişi ise "örgüt üyesi olmak ve örgüt propagandası yapmak" suçlamaları ile sorgu hakimliğine sevk edildi. Sorgu hakimliğine sevk edilen HDP Tarsus İlçe Eşbaşkanı Nazım Aslan, HDP Silifke İlçe Eşbaşkanı Hıdır Yurtsever ile birlikte Ahmet Kızmaz, Faik Altın, Muzaffer Güzeler, Sultan Erol, Mehmet Tekin, Kasım Gümüş, Abdülselam Dayan, Nafiz Bayram, Ramazan Paçal, Aziz Nergiz, Murat Bozkurt, Muhammet Yavuz, Siraç Karadağ, Mehmet Aydın ve Ebamüslüm Temur aynı gerekçe ile tutuklanarak cezaevine gönderildi. 

HASTA VE YAŞLILARI DA TUTUKLADILAR

Öte yandan Tarsus'ta gözaltına alınarak tutuklanan Sultan Erol, Muzaffer Güzeler, Mehmet Tekin ve Mehmet Aydın'ın yaşları 58 ile 65 arasında değişirken, şeker, tansiyon hastalıklarının yanı sıra kalp rahatsızlıkları olduğu öğrenildi. 

Muzaffer Güzeler'in nefes darlığı ve kalp rahatsızlığı nedeniyle yeni ameliyat olduğu öğrenilirken, HDP Tarsus eski ilçe Başkanı Faik Altun'un da kalp rahatsızlığı nedeniyle 3 ay önce operasyon geçirdiği öğrenildi. 

SİİRT’TE 22 GÜN SONRA TUTUKLANDILAR 

Siirt'te de 1 Aralık’ta gözaltına alınan 2 kişi, 22 sonra çıkarıldığı mahkemede tutuklanıp, cezaevine gönderildi. 

Siirt'te de 1 Aralık günü gözaltına alınan Hanım Çetin, Serhat Çetin ve Hasan Çaprak, 22 gün sonra savcılığa çıkartıldı. Savcılık ifadesinin ardından tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen isimlerden Serhat Çetin ve Hasan Çaprak, "örgüte üye olmak" iddiası ile tutuklandı. Hanım Çetin ise "adli kontrol" şartıyla serbest bırakıldı.

Tutuklanan Çetin ve Çaprak Siirt E Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderildi.

URFA’DA 6 TUTUKLAMA

Urfa'da 13 Aralık'ta başlayıp bir hafta süren gözaltı operasyonlarında gözaltına alınan 250 kişi gruplar halinde adliye ye sevk edilmeye başladı. Tamamı sosyal medya paylaşımları aracılığı ile "örgüt propagandası" yaptıkları iddiası dün akşam saatlerinde adliyeye sevk edildi. Aavcıya ifade veren şahıslardan 5'i 2adli kontrol’ şartı ile serbest bırakılırken,19'u tutuklama talebi ile mahkemeye sevk edildi. 

Mahkeme 16 kişiyi serbest bırakırken, Suruç nüfusuna kayıtlı 3 kişi tutuklanıp Urfa T Tipi Kapılı Cezaevi'ne gönderildi.

Öte yandan dün "örgüt üyeliği" iddiası ile adliyeye getirilen 3 Kobanêlinin de tutuklandığı, 8 kişinin de adliyeye sevk edilmeden serbest bırakıldığı öğrenildi.

AĞRI’DA DBP İLÇE EŞBAŞKANI CEZAEVİNE KONULDU

Ağrı’nın Hamur ilçesi Yoğunhisar köyüne 14 ve 15 Aralık tarihlerinde düzenlenen operasyon ile gözaltına alınan DBP İlçe Eşbaşkanı Kurtbettin Aslan, köy muhtarı Mehmet Ali Gündoğdu, Ziraat Odası Başkanı Servet Yıldırım ve ismi öğrenilemeyen 1 kişi emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye getirildi. 

Savcılık ifadelerinin ardından tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilen 3 kişiden Yıldırım, Gündoğdu ve ismi öğrenilemeyen yurttaş adil kontrol şartıyla serbest bırakıldı. DBP İlçe Eşbaşkanı Aslan ise “örgüt üyesi olmak”, “Yardım ve yataklık” iddiasıyla tutuklandı.
 

ÖNCEKİ HABER

KESK: Açığa alınanlar gibi ihraçları da işine döndüreceğiz

SONRAKİ HABER

Didim'de HDP'li 8 kişi tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...