24 Aralık 2016 06:49

'Serhat'ı öldürdüler, Ferhat'ı tutukladılar'

Roboski'de öldürülen Serhat Encu'nun ağabeyi Ferhat Encu'nun tutuklanmasına Anne Halime Encu tepki gösterdi.

Paylaş

Serhat Encu, kardeşine okul harçlığı yollamak için "kaçağa" giderken Roboski'de öldürülmüştü. Kardeşi Ferhat Encu ise faillerin bulunması için Meclis'e gitti. Meclis'e giden Ferhat Encu'nun tutuklanması, köydeki adalet umutlarını bir kez daha baltaladı. Anne Halime Encu duruma tepki gösterdi: Serhat'ı öldürdüler, Ferhat'ı tutukladılar.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları ve milletvekillerine yönelik gözaltı operasyonunda Roboski'de kardeşini kaybeden Ferhat Encu da tutuklanmıştı.

'DEVLET KÖYÜMÜZÜ YAKTI'

Katliamda yaşamını yitiren Serhat Encu ve HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encu'nun annesi Halime Encu, 1990'lı yıllarda yaşadıkları köyden zorla göç ettirildiklerini belirtti. Eskiden köylerinde buğdaydan üzüme kadar birçok besini ekme şansları olduğunu ancak bu köyde kaçakçılık dışında bir şansalarının olmadığını belirten Encu "“Bizim sülalemiz iki babadan oluşuyor biri Irak’ta biri burada. Biz bir şekilde idaremizi ediyorduk devlet köyümüzü yaktı bizi buraya attı. Burada ne ekim yapabiliyoruz ne de bir şey. Burada birkaç keçimiz bir de katırlarımız var. Aç kalsak, açıkta kalsak onu satarız” diyor.

‘GÖZÜM PENCEREDE KALDI’

Birer meslek sahibi olmaları için çocuklarını okuttuklarını anlatan Halime Encu, Ferhat ve Veli’nin üniversitede Serhat’ın ise lisede okuduğunu söyledi. Maddi imkanlarının kısıtlı olmasından kaynaklı zorluklar yaşadıklarını söyleyen Halime Encu, katliamdan önce Ferhat ve Veli’nin harçlıklarının olmadığını belirterek, “Serhat da okuldan döndü ‘Ben kaçağa gideceğim. Abilerimin parası yok’ dedi. Ben ona, "gitme biz bu toprağı yiyelim ama sen gitme" diyordum. O da; ‘İki ağabeyim para bekliyor gitmek zorundayım. Kardeşlerim okusun ben mecburum buraya gitmeye’ diyordu. Kaçağa gittiği üçüncü günde bu olay oldu. Gitti bir daha gelmedi. Gözüm pencerede kaldı” diye anlatıyor. 

Yaşanan katliamın ardından mücadele içerisinde olduklarını ve oğlu Ferhat’ın da aileler adına Meclis'e gittiğini belirten Halime Encu, “Benim oğlum adalet için oradaydı. Hiçbir hakları yoktu onu tutuklamaya. Serhat’ı öldürdüler, Ferhat’ı da tutukladılar. Benim oğlum adalet ve barış mücadelesi veriyordu. Yeter artık” diye tepkisini dile getirdi. 

Roboski’nin faillerinin yerine bunun için mücadele eden oğlu Ferhat’ın tutuklandığını söyleyen Encu, “Benim oğlum vicdandan yana konuşuyordu. Biz çok üzülüyoruz bu duruma. Failleri getirip tutuklamadılar, vekillerimizi tutukladılar. Zalim bir devlet bu. Öldürmek ve tutuklamak dışında bir şey bilmiyorlar” dedi. 

Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile konuşmak istediğini de söyleyen anne Encu, “Erdoğan tek bayrak, tek millet, tek vatan dışında bir şey bilmiyor. Bilse gidip onunla konuşurdum ve derdimi anlatırdım. Bu mesele ancak masa kurularak çözülür ama o kanun yapmak istemiyor” diye konuştu. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

TSK’den ‘Fırat Kalkanı Harekatı’ açıklaması

SONRAKİ HABER

HDP: Noel ve Yaldo Bayramları Kutlu Olsun…

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...