24 Aralık 2016 06:26

Yasak nedeniyle köy okulunda mahsur kaldılar

Van'dan ot biçmek üzere Hakkari'ye giden Kaya çifti, köylerine ulaşım sağlanabilen tek yolun Valilikçe yasaklanması sebebiyle Hakkari'de mahsur kaldı.

Paylaş

Van'dan her bahar ot biçip, saman olarak satmak üzere Hakkari'nin Ördekli köyüne giden Şaban ve Asya Kaya çifti, köylerine ulaşım sağlanabilen Erziki bölgesinin Valilikçe yasaklanması nedeniyle çocuklarından ayrı köylerde mahsur kaldı.

Hakkari'nin Ördekli köyüne bağlı Doğanca mezrasındaki köylerinden 90'lı yıllarda ayrılmak zorunda kalan Şaban ve Asya Kaya çifti, çocukları ile birlikte Van kent merkezine yerleşti. Ancak her baharda çocuklarını Van'da bırakıp, ot biçip satmak üzere Mayıs ayında köylerine giden ve sonbaharda Van'a geri dönen Kaya çifti bu yıl, köylerine ulaşım sağlanabilen tek yol olan Erziki bölgesinden geçen yolun Hakkari Valiliği tarafından "güvenlik" gerekçesiyle yasaklanması nedeniyle Hakkari'de mahsur kaldı.

OT VE SAMANLARI DA ELLERİNDE KALDI

Yaz boyunca oturdukları evleri yıkılan Kaya çifti, mezranın ayakta kalan tek yapısı olan köy okuluna yerleşmek zorunda kaldı. Yaz boyu biçtiği otların bir kısmını samana çeviren bir kısmını da ot olarak istifleyen Kaya, köye ulaşımın Erzîki bölgesinden sağlandığını ifade ederek, o yolun da aylardır Hakkari Valiliği’nin talimatıyla kapatıldığını söyledi. Elindeki ot ve saman için alıcının köye gelemediğini vurgulayan Kaya, yıl boyunca harcadıkları emeğin boşuna gittiğini belirtti. 

TEK GELİR OT VE SAMAN

Çocuklarının Van’da kendilerinin ise mezrada kaldığına dikkat çeken Kaya, şöyle devam etti: “Benim bu köyden başka hiçbir şeyim yok. Bir gelirimde yok. Ben her sene Van’dan gelip burada otlarımı biçiyorum. Her sene kış gelemeden otlarımı satar ve ailemi geçindiriyordum. Ancak bu sene devlet Erzikî yolunu ulaşıma kapattı. Otları alamaya kamyonlar köye gelmeyince mecbur otları samana çevirdim. Buda ayrı bir masraf oldu. Ama ne yazık ki samanlarımızda alıcısı olduğu halde satılamıyor. Çünkü kış geldiği halde yolarımız açılmadı. Normalde şu anda Van’da olmam lazım. Çocuklarım evde yalnız ve eşimle burada kaldık. Kışın burada kalma imkanımız yok. Bu yüzden kış hazırlığı da yapamadık. Kar da bastırdı ve burada mahsur kaldık. Köyün okulunda kalıyoruz. Günlük çalı çırpı toplayarak ısınmaya çalışıyoruz. Umarım en kısa zamanda bu yol açılır da bizler de şehide sahipsiz bıraktığımız çocuklarımızın yanına gideriz." (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Ekranı karartılan Van TV’nin çalışanları ifadeye çağrıldı

SONRAKİ HABER

Mülkiyeliler Birliği 70'inci kuruluş yıldönümünü kutluyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...