23 Aralık 2016 19:42

Maraş'ta katledilenler anıldı

Mersin'de gerçekleşen anmada Maraş'ta katledilenler anıldı. Yapılan konuşmalarda, devletin Maraş Katliamı ile yüzleşmesi gerektiği vurgulandı.

Paylaş

Maraş Katliamında katledilenler Mersin'de anıldı. Yapılan konuşmalarda katliamın unutturulmayacağı vurgulanırken, devletin Maraş Katliamı ile yüzleşmesi gerektiğinin altı çizildi.

Maraş katliamında 38 yıl önce katledilenler, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Mersin Şubesi tarafından vakıf binalarında anma etkinliği gerçekleştirildi. 19-26 Aralık 1978'de Maraş'ta yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının bulunduğu pankart salona asıldı.  Maraş'ta katledilenler için saygı duruşu ile başlayan anma etkinliğine Yazar Erdoğan Aydın, CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı ve çok sayıda Alevi yurttaş katıldı. Dede Erdoğan Sevim tarafından gulbend okunarak sahneye karanfiller bırakıldı. Daha sonra anma, söylenen deyişler ile devam etti.

'HER AY BİR ANMA YAPACAK DURUMA GELDİK'

Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Pir Hasan Kılavuz açılış konuşması yaptı. Maraş Katliamında yaşamını yitirenlere dikkat çeken Kılavuz, Alevilerin çektikleri acıları unutmaması gerektiğini söyledi. Devletin katliam politikalarına değinen Kılavuz, Alevilerin inançlarından dolayı katledildiklerini belirtti. Alevilere yönelik gerçekleşen katliamlara dikkat çeken Kılavuz, "Ülkemizde her ay bir anma yapacak duruma gelmişiz" diyerek ülke tarihinin katliamlar tarihi olduğunu kaydetti. "Katliamı gizlemeye çalışan yetkililer bu katliamı unutmamızı istiyorlar" diyen Kılavuz, Devletin bu katliamlar yüzleşmesi gerektiğini söyledi. 

Kılavuz'un konuşmasının ardından Maraş katliamını anlatan sinevizyon gösterimi izlendi. 

'UNUTTURMAYACAĞIZ'

Gazeteci Ali Öztunç, "Maraş'ı birileri unutturmaya çalışsa da unutulmayacak. Unuturmayacağız her sene Maraş'ta anmalarımızı yapacağız" diyerek sözlerine başladı. Bütün katliamların çağdaşlığa yönelik olduğunu söyleyen Öztunç, "Kim tarafından yapıldı bu katliamlar. İşte barbarlar ve geri kafalılar tarafından yapıldı. DAİŞ dün iki asker katletti. İşte bu zihniyette olanlar katliam yapıyor" dedi. Alevilerin yaşadığı Terolar mahalesine yapılan mülteci kampına işaret eden Öztünç, "Bu kampın kanalizasyonu bir köye boşaltıldı. Hani güvenlik var diyorlardı. 4 Süriyeli köylerde dolaşırken gördük. Bu şu anlama geliyor: 'biz sizi 78'de katletik kalanlarınız da gidin' diyorlar" dedi. 

'YENİ MARAŞ KATLİAMLARI OLACAK'

Başkanlık sistemine dikkat çeken Öztunç, "Bizi yaşatmazlar. Bizi yok etme projesine karşı omuz omuza olmalıyız. Yeni Maraşlar yaşamak istemiyorsak birliğimizi, beraberliğimizi bozmadan bu süreci atlatmamız gerekiyor" diye konuştu.

'KENDİ GELECEKLERİNİ DE YOK ETTİLER'

Yazar Erdoğan Aydın, Maraş Katliamının engellenmesine dikkat çekerek, "Dünden farklı olmayan bir Türkiye ve zihniyet ile yaşamaya devam ediyoruz" diye ifade etti. Maraş Katliamına dikkat çeken Aydın, "Bir derdi vardı. O derdi de başta Maraş çarşısı olmak üzere alevilerin gizlenerek yaşamak istememesiyle başladı. Alevi kimliğiyle sunni kardeşi ile birlikte yaşama öz güveni başlamıştı" diyerek emperyalist devletleri ve Türkiye'yi işaret ederek, "Kürt, Alevi, kadın olarak birlikte yaşamaya çalıştığımız kardeşlerimiz ile yaşamamızı engellemek istediler" dedi. Aydın, "Maraş, Çorum, Sivas'ta bizi katledenler aslında kendi geleceklerini de yok ettiler" diye belirtti. Başkanlık sistemi ile referanduma dikkat çeken Aydın, "Maraş'ta yaşananların olmaması için, böyle kritik günlerde, bizlerin çocuklarımız ve kendimiz için ve gerçek demokrasi için birlikte olmamız gerekir" diyerek birlik mesajı verdi. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Öldürülen Fatma Uyar'ın Annesi Hatice Uyar tutuklandı

SONRAKİ HABER

BM'den İsrail'e: 'Yahudi yerleşimlerini durdur'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...