23 Aralık 2016 13:47

HDP'li Ahmet Yıldırım: Eğitim bütçesi savaşa aktarıldı

HDP Grup Başkan Vekili Ahmet Yıldırım: Bütçe savaş merkezli.

Paylaş

Bütçede aslan payının savaş politikalarına aktarıldığını söyleyen HDP Grup Başkan Vekili Ahmet Yıldırım, “Son 3 yılda eğitime ayrılan payın hiçbir zaman yüzde 80’ini bile harcayamamış, yüzde 20-25’i güvenlik kaynaklarına aktarmış bir gerçeklik ile karşı karşıyayız. 2015 yılında 56 milyar eğitime pay ayrıldı deniliyor ve bu bakanlıklar arasındaki en yüksek paydır deniliyor ama gerçekleşen 56 milyar değil, 39 milyardır” dedi. 

SAVAŞ ENDEKSLİ BÜTÇE

HDP Grup Başkan Vekili Ahmet Yıldırım, bütçenin de “savaş” endeksli olarak hazırlandığını belirterek, toplumun tüm kesimlerinin kendisini görmediği bir bütçenin hazırlandığını söyledi. 

Bütçe maratonunu ve bütçeye dair eleştirilerini paylaşan HDP Grup Başkan Vekili Ahmet Yıldırım, “2016 hedefleri hiçbir şekilde tutturulmamış açık ara enflasyondan, faiz oranlarında, orta vadeli planlardan ve bütçe açıklarının olabildiğince sapma gösterdiği bir yıl oldu. Onlar doları 2.90 da kapatacaklarını söylemişti şimdi bile yılın bitmesine on gün varken bundan yaklaşık olarak yüzde 20 bir sapma yaşanmış durumda. Bu bir ülke bütçesi açısından ciddi bir orandır. Büyüme hızı yaklaşık yarı yarıya düştü. Bütün bunları göz önünde bulundurduğumuzda 2017 için hazırlanmış olan bütçe de biraz 2016’daki hazin sonu yaşayacaktır” dedi. 

Bütçede bu yıl 64 milyar 306 milyon 50 bin TL doğrudan güvenlik ve savunmadan sorumlu olan kurumlara ayrılmıştı. Geçen yıl 58 milyar civarında olan bu rakam çatışmaların şiddetlenmesiyle birlikte bu yıl yaklaşık olarak 6 milyar liralık bir artışla bu rakama ulaşmıştı. Yıldırım, bu yılki bütçenin de “savaş” endeksli olarak hazırlandığını belirterek, toplumun tüm kesimlerinin kendisini görmediği bir bütçenin hazırlandığını söyledi. 

BÜTÇE SERMAYEDEN YANA

Yıldırım, şu değerlendirmelerde bulundu: “Ülkenin çok net bir şekilde 5 parametrede kendi ekonomisini gözden geçirerek, kararını verecektir. O da şudur; emekten yana mı sermayeden yana mı? Görüyoruz ki sermayeden yanadır. Gerçekten toplumsal cinsiyet duyarlılığın var mı? Kadın eksenli bir bütçe mi değil mi? Ülkenin geleceğini asker olarak mı hazırlayacak ya değilse sosyal, kültürel ve bilimsel olarak donatılmış bir gençlik olarak mı hazırlayacak ve gençlik bütçesi var mıdır, yok mudur? Doğayı talan eden bir bütçe midir yoksa ekolojiyi esas alan bir bütçe midir? Bu ülkede mutlu azınlıklara karşı mutsuz çoğunluğu besleyen bir bütçedir. Bir diğer ki en önemli hususlardan birisi; engelli duyarlılığı olmayan bir bütçe ile karşı karşıyayız. Bir savaş ekonomisini önüne koymuş olan bütçe nasıl hazırlanır ve kalemler bakanlıklara dağıtılırsa dağıtılsın bundan daha farklı bir istikamete gitme şansı yoktur.”

12 VEKİL GÖRÜŞ VEREMEDİ

Bütçede aslan payının güvenlik ve savunmaya ayrılmasını eleştiren Yıldırım, “Son 3 yılda eğitime ayrılan payın hiçbir zaman yüzde 80’ini bile harcayamamış yüzde 20-25’i güvenlik kaynaklarına aktarmış bir gerçeklik ile karşı karşıyayız. 2015 yılında 56 milyar eğitime pay ayrıldı deniliyor ve bu bakanlıklar arasındaki en yüksek paydır deniliyor ama gerçekleşen 56 milyar değil, 39 milyardır. Bütçe başlarken eğitimde görünen para daha sonra başka yerlere aktarılıyor. Baştan güvenliğe yüksek pay ayırmayıp sosyal ve eğitim politikalarına ayrılan paydan aktarma gibi bir ucuz yöntemi seçmektedirler. Siz maliye bürokrasini ne kadar sıkı tutarsanız tutun bir ekonomik disiplini ne kadar öncelerseniz önceleyin eğer barıştan ve ülkedeki herkesin kendi rengiyle, diliyle, kültürüyle eşitlik yana bir ülke tesis etmediğiniz müddetçe savaş en başta ekonomik, daha sonra sosyal daha sonra da vicdani ve ahlaki kara deliktir. Savaş yer yutar, savaşın karşısında dayanabilecek hiçbir bütçe yoktur” diye konuştu. 

Bütçenin yıl içerisinde hazırlanabilen en büyük yasa tasarısı olduğunu hatırlatan Yıldırım, böylesi bir yasa tasarısı üzerine tutuklu bulunan 12 HDP’li milletvekilinin görüş verememiş olmasına da dikkat çekti. (Ankara/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Kılıçdaroğlu: Ortadoğu bataklığından kurtulamayacaklar

SONRAKİ HABER

DSG’nin Rakka operasyonu sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa