23 Aralık 2016 13:24

Dink davasında Özkılınç: Meydan okurcasına işlenmiş cinayet

Hrant Dink cinayeti davasında savunma veren dönemin Mülkiye Başmüfettişi Mehmet Ali Özkılınç: Meydan okurcasına işlenmiş bir cinayet.

Paylaş

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin kamu görevlilerinin yargılandığı davada savunma yapan dönemin Mülkiye Başmüfettişi Mehmet Ali Özkılınç, Dink cinayeti için, “Meydan okurcasına işlenmiş bir cinayet” dedi.

Çağlayan’daki İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada tutuklu sanıklar Ramazan Akyürek, dönemin Mülkiye Başmüfettişleri Mehmet Ali Özkılınç ve Şükrü Yıldız ile tutuksuz sanıklar Ahmet İlhan Güler ve Sabri Uzun hazır bulundu. 

Dün görülen duruşmada Dink cinayetinin ardından inceleme yapan Mülkiye Başmüfettişi Mehmet Ali Özkılınç savunmasını yaptı ve soruları yanıtladı. 

Özkılınç, Mülkiye Başmüfettişi Şükrü Yıldız’la beraber cinayetin ardından Emniyet ve Trabzon Jandarmasında inceleme yapmış rapor hazırlamış, Devlet Denetleme Kurulunun yaptığı incelemede de çalışmıştı. Özkılınç, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Ordu’da vali yardımcısı olarak görev yaparken tutuklandı. 

'SORUMLULUK ŞÜKRÜ YILDIZ’A AİT'

Mehmet Ali Özkılınç Şükrü Yıldız’la beraber hazırlanan ve ilk inceleme raporu olan raporda çalıştığını onun dışında başka incelemelerde çalışmadığını söyledi. İncelemede ve raporların hazırlanmasında sorumluluğun kıdemli olan Başmüfettiş Şükrü Yıldız’a ait olduğunu, kendisine sorumluluk yüklenemeyeceğini iddia etti.

Dink’in öldürüleceği bilgisini içeren istihbarat raporlarının gizlendiği iddia edilen soruşturmada görev yapmadığını belirten Özkılınç, istihbarat raporlarını görmediğini, bilgi ve belge saklamadığını savundu. Söz konusu istihbarat raporlarını DDK incelemesi sırasında gördüğünü ve ilk yaptıkları incelemenin yetersiz olduğunu belirten Özkılınç, “Bizim hazırladığımız rapor ilk rapordu. Sonrasında bir çok belge ve bilgi ortaya çıktı ama ben hiçbir belge gizlemedim” dedi. 

'JANDARMADA HEP ENGELLEMELER OLDU'

“Ortada meydan okurcasına işlenmiş bir cinayet var” diyen Özkılınç, “Azmettiricilerin, cinayeti işleyenlerin, dahil olanların cezalandırılması gerektiğini düşünüyorum. Yeter ki adalet tecelli etsin isterse gökler yıkılsın isterse kıyamet kopsun. Elimden geldiğinde bilgim ve becerim dahilinde hakikatin çıkması için gayret sarf ettim” diye konuştu. Kendisinin incelemede Jandarma ayağına baktığını söyleyen Özkılınç, “Jandarmada hep engellemeler oldu. Jandarma müfettişleri de dahil sürekli bir dirençle karşılaştık” dedi.

Mahkeme bir sonraki duruşma için 16,17,18 ve 20 Ocak tarihlerini verdi. Bir sonraki duruşmada, dönemin Emniyet İstihbarat Dairesi C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer savunmasını yapacak. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Hamileyim dememe rağmen darbettiler

SONRAKİ HABER

Bakanlık yakıldığı iddia edilen askerler konusunda suskun

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...